Tep. cerpadlo vzduch-vzduch

Autor: Radek Froněk
Datum: 27.02.2008 16:59

Ja mohu doporucit tep.cerpadla vzduch-vzduch , kterymi jiz nekolik let vytapim dum 160m2 a dle pomeroveho elektromeru mam k dnesnimu dni od 1.9.2007 spotrebu 2357Kw/h priblizne kazdy rok protopim kolem 6tis(dle zimy).,zaloha na elektrinu je 1450,-.Celkovy tep. vykon tep. cerpadel cini 13,8Kw naklady na porizeni jsou kolem 100tis.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 390   starší >>
Datum: 06.12.2011 14:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107793
reakce na ...
Také mohu doporučit tento typ tepelných čerpadel. Mám Mitsubishi FD35VA pro byt a GE60VE pro vytápění firmy. Spotřeba pro celý dům prozatím cca 20 Kwh za celý den. S tím že firma přes noc temperuje na 18 stupňů. Byt se vytápí na 21 stupňů 16 hodin, 8 hodin na 19. Plocha celkem cca 140 m2 .

Autor: Ľubomír Luterán
Datum: 10.12.2011 09:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102753
reakce na ...
Ppozdravujem, viete ma kontaktovať p. Špaňek na e-mail , ohľadom vykurovania domu tep. čerpadlom vzduch vzduch, ake su Vaše skusenosti. ďakujem

Autor: Richard Šnapek
Datum: 11.12.2011 11:39 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107793
reakce na ...
Co potřebujete za info? Napište ,co budu vědět zodpovím-

Autor: JOJO JOJO
Datum: 06.03.2011 07:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104167
reakce na ...
Kde mate osadene vnutorné jednotky, ked s nimi dokazete vykurit celý byt?

Autor: Petr Šaf
Datum: 21.02.2011 10:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104171
reakce na ...
Dobrý den,
pročítám celé vlákno a TČ vzduch-vzduch mě začíná čím dál více zajímat. V našem řadovém RD (ztráta cca 4,5kw) topíme přes akumul. nádobu s el. patronou + solár - v zimě k ničemu. A cena za elektriku je šílená. Přemýšlím o alternativním způsobu vytápění a toto mě velmi nadchlo.
Můžete mi ale někdo zodpovědět mé asi hloupé dotazy?:
1) jak je pocitově v místnosti, když tam funí např. 500m3/hod. Není tam vichr jak na kolotoči?
2) jakým způsobem je propojena venkovní a vnitřní jednotka a cca do jaké max. zvdálenosti mohou být umístěné?
3) vzduch který fouká vnitřní jednotka nasává odkud? Zevnitř nebo zvenku?
4) je kravina umístit vnitřní jednotku do chodby se schodištěm (uvnitř RD) a odtud např přes mřížky ve zdi vytápět sousední pokoje?

Případně mě prosím odkažte na nějákou literaturu, kde bych doplnil své vzdělání v této problematice. Děkuji

Autor: Josef Šritr
Datum: 21.02.2011 12:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102352
reakce na ...
1.
Zdaleka to není 500m3/hod:
Po vyhřátí místnosti se většinou používá stupeň Low - 270m3/h, nebo v delší či větší místnosti stupeň Med - 400m3. Ani tento však nezpůsobuje nepříjemný průvan ani zvukově neruší (alespoň ne u značky Mitsubishi řady FD nebo GE).

2.
Délka propojení může být až 20m (až 7m bez doplnění chladiva), převýšení může být až 15m.

3.
U běžných split jednotek je vzduch nasáván zevnitř - vrchní mřížkou jednotky, obvykle asi 20cm u stropu, čili nejteplejší vzduch v místnosti a tím je dána lepší účinnost než u parapetních jednotek. Cirkulace od vrchu dolů u splitů je též lepší, neboť teplý vzduch prostoupí lépe celou místnost.

4.
S vytápěním vedlejších mítností mám opravdu velmi dobré zkušenosti přes dveře. Přes otvory ve zdi by to mohlo být obdobné, musely by být tvarově a velikostí přizpůsobeny proudu vzduchu, aby se nedržel při stropu. Mřížky bych tam osobně nedával.

5.
Velice děkuji za vymazání následujících několika příspěvku z období od května do července 2011. Myslel jsem, že toto forum je o předávání zkušeností.

Autor: Petr Šaf
Datum: 21.02.2011 22:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104171
reakce na ...
Pane Šritr, děkuji za velice cenné informace! Stím vytápěním sousedních místností přes otevřené dveře máte asi pravdu. Určitě bych první sezónu topil takto a až poté bych případně vymýšlel mřížky či jiné vedení. Ještě pro mé ujasnění... vnitřní jednotka je s tou venkovní propojena nějákými trubičkami s médiem? Kondenzát tedy pak odkapává uvnitř či venku?
Abych se přiznal, tak se mi tento systém vytápění začíná hodně líbit (stavbu krbu již pomalu zavrhuji). Jen pořád čekám na to jaký vtom je háček. :-D

Datum: 23.02.2011 11:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Propojení jednotek je provedeno měděnými ohebnými trubičkami v izolaci, jimiž cirkuluje chladivo.
V režimu topení stéká kondenzát z venkovní jednotky. Případná námraza steče v automatickém režimu odtávání (jak často - to závisí na aktuální vlhkosti vzduchu). U jednotek Mitsubishi řady FD trvá otávání pouze 3 minuty!
V režimu chlazení vzniká kondenzát ve vnitřní jednotce a je odváděn z odkapové vaničky ven buď samospádem skrz zeď, nebo pomocí čerpadla kondenzátu - pokud je cesta ven složitější.
Možná by také spoustu spoustu lidí zajímalo ( nyní při rozhodování jakou klimatizaci s teplným čerpadlem pořizovat), že: JEDNOTKY MITSUBISHI řady FD tj. FD25VA a FD35VA a také řady GE od GE50VA výš, mají systém dvojčiného kompresoru "TWIN-ROTARY Mitsubishi Compresor" se dvěma kompresními komorami a protiběžnými vačkami. Tento systém kompresoru snižuje vibrace, zaručuje ektrémně tichý chod, dlouhou životnost a podstatně nižší spotřebu než-li zařízení se s jednovačkovým kompresorem a dokonce tato technologie v poslední době někdy vytlačuje Scroll kompresory. Je u něho také nižší riziko zadření z důvodu vyrovnaného rozloženého tření . Proto také model FD35VA dosahuje výkonu až 4kW při -15°C. Dále údaj COP 5,25 je u FD25VA výkonové řady 3.5 kW ( min.1.5kW a max.5.5kW!) vyjímečný a takřka bezkonkurenční. Proto také u těchto modelů je teplota vyfukovaného vzduchu při venkovních -15°C až 48°C doma (osobně meměřeno) Od letošního roku je tento model možné doplnit plochou černou nebo stříbrnou vnitřní jednotkou řady EF, což uvítají jistě ti, kteří nechtějí v bytě "velkou bílou bednu". Ale pozor !! Modely GC25 a 35VA a také GE25 a 35VA mají jednovačkový kompresor.

Autor: JOJO JOJO
Datum: 22.02.2011 08:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104167
reakce na ...
Rozmýšlam aj ja nad tepelnym cerpadlom vzduch vzduch do bytu.

Pre Josef Šritr:
Kde by bol vhodne umiestnit jednotku vnutornu? V obyvačke su krbove kachle.
Vonkajšia jednotka moze byt aj na streche?

Autor: Petra Sokolovska
Datum: 01.10.2010 22:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101642
reakce na ...
Dobry den,
ctu vas prispevek na topeni klimatizaci. Realne uvazujeme take o tomto zdroji tepla k elektrokotli a krbu. Jsme relativne vysoko, temer Sumava a potrebujeme vytapet(temperovat) alespon spodni cast domu, cca 60m2. Vrchni patro bychom nechali pouze na elektrokotli...staci par minutek,mistnosti jsou male. Vy pisete,ze vytapite 160m2 a vychazi mi vase spotreba na 13kw. Muzete mi prosim napsat,jake jednotky pouzivate? Dost lidi nas od tohoto typu vytapeni odrazuje a sehnat jednotku na 60m2 pri slusnem pomeru vykon/prikon je dle mych dosavadnich informaci docela problem i dnes, temer v roce 2011, kdy jsou klimatizacni jednotky urcite mnohem dale nez byly v roce 2007. Vzhledem k tomu, ze vy mate jednotky tedy mnohem starsi a dari se vam topit 160m2 za 13kw denne,moc by me ten typ zajimal. Predem dekuji.

Autor: Jan Hübner
Datum: 05.11.2010 19:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102307
reakce na ...
Dobrý den,
pořídil jsem jednotku Mitsubishi FD-35VA a vytápím byt v rodinném domu o rozměrech cca. 70m2 na teplotu cca 20-22 stupňů a to stále. Jednotku jsem pustil 11.9.2010, dnes je 5.11.2010 a celková spotřeba je 430 kWh. Nadmořská výška objektu je přesně 700 m n.m. ve městě Špindlerův Mlýn. Většinou klimatizace jede na 350Wh, občas přidá dle teploty. Nejméně bylo zatím -5, spotřeba byla kolem 400Wh. Namrzání venkovní jednotky se nejvíce projevuje při teplotách okolo 0 stupňů venku, to je většinou velká vlhkost vzduchu. Odmrazování způsobí odstávku na cca. 3 minuty, na vnitřní jednotce to poznáte lehkým zasyčením při revezaci chladiva, ale žádný chlad z ní cítit není. Jsem velmi spokojený, elektrokotel jel původně na 3kWh s malými odstávkami, takže úspora je velká! Spotřeboval jsem zhruba 1000,- Kč téměř za dva měsíce.... odhaduji, že bych jinak protopil zhruba 4000,- Kč. Klimatizaci jsem zakoupil od pána z tohoto fóra, dal jsem za ní cca 28000,- Kč, tzn. už se mi vrátilo přes 10% prořizovací hodnoty, jak příjemné :-)

Datum: 08.11.2010 15:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobry den,my uz take topime klimatizaci a i kdyz se na vase uvadene odbery nedostaneme,je to opravdu skvele. Vytapime spodni cast domu cely den na 23st., vecer pridame dokonce na 26st., cimz vytvorime i v celem hornim patre teplotu 21-22st. a neni potreba vubec spoustet elektrokotel. I pri techto vysokych teplotach je odber nekde okolo 1,2kw/hod, coz je proste super a ve srovnani s elektrokotlem jsme urcite na tretinove spotrebe pri luxusni vnitrni teplote. Uvidime co to bude delat pri nizsich teplotach, protoze zatim bylo "nejvice" -4st. a to je jeste malo, ale zatim take velka spokojenost.

Autor: Libor Sedláček
Datum: 08.11.2010 16:23 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100406
reakce na ...
Dobrý den,
Jakou jste si nakonec zvolili klimatizaci ,Já pořád stále uvažuji a topím krbem ale ráno se těžko vstává do chladného domku.

Datum: 08.11.2010 17:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jste váhavý střelec, již jste mohl dávno topit.

Autor: Libor Sedláček
Datum: 09.11.2010 15:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100406
reakce na ...
Brej den pane Šritr. Nesmíte se mi divit, po mích zkušenostech s infra, se mi nechce kupovat nic co jsem neviděl v provozu. Zatím to v okolí nikdo se známých nemá. zatím topím v krbových kamnech nadělal sem v lese dřevo tak uvidíme.

Datum: 08.11.2010 18:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zvolili jsme Panasonic...manzel se hrabal v parametrech a zjistil,ze rozdily ve vykonu,prikonu,atd. jsou u vsech znacek vesmes podobne, rozdily minimalni,takze doslo i na muj nazor a rozhodl vzhled :-)) Je to z te nove rady Etherea a kazdy kdo prijde na navstevu tak nam ji chvali i vizuelne :-)

Autor: Dalibor Gazur
Datum: 23.02.2011 13:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102579
reakce na ...
Správně , už jste mohl topit.Já jsem to měl jednoduché , protože jednotku split si pořídil bratr a viděl jsem na vlastní oči ,jak to funguje.Pokud se bojíte, tak si kupte levnou jednotku split, např. ETA, nebo něco z východu.Ceny jsou od 5000 do 9000 Kč. Já mám split za 8000 Kč + 8000 Kč montáž.Topilo to i při -15 stupních !!!

Autor: Roman Kopecký
Datum: 16.11.2010 21:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102505
reakce na ...
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně namrzání venkovní jednotky. Jak velké množství námrazy se vytvoří, kolik kondenzátu steče při odmrazování a jak často. Co hadice odvádějící kondenzát z venkovní jednotky, asi bude v mrazech zamrzat? Budu mít jednotku asi v 6m na fasádě tak mám strach aby to pak všechno neteklo po fasádě.

Autor: Ľubomír Luterán
Datum: 30.11.2010 20:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102753
reakce na ...
dobrý deň,

p.Hübner chcem Vás poprosiť o info ako funguje Mitsubishi
MSZ-FD35VA v sučasnej dobe keď su vyššie teploty -10C a viac.
Uvažujem tak isto ako vy, len chýbaju mi informacie priamo z praxe, za ochotu vopred ďakujem
spozdravom Ľubo

Autor: Roman Kopecký
Datum: 01.12.2010 01:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102505
reakce na ...
Fotogalerie:
Pane Luterán,
taktéž nově vytápím dvěma jednotkami Mitsubishi Fd35va a Fd25va starý rodinný dům( 1.patro 100m2) s opuky neznámo z kterého roku cca 1900. Menší jednotkou vytápím ložnici 20m2 a jednotka jede stále v rozmezí 200 až 400W i při -10C tuto ani moc nesleduji. Druhou vytápím poměrně větší otevřený prostor, obyvák propojený s kuchyní a chodbou bez dveří 52m2 135m3. Vytápím na nastavených 23 stupňů. Nyní je venku, mě to ukazuje -7.8 a musím ještě asi 3 stupně odečíst tzn asi -10stupnů venku. Na teploměru nyní uvnitř 23,6 stupňů jednotka jede kolem 700 - 800W tzn., že má ještě obrovskou rezervu. V testech je prokázáno že při minus 15 stupních dává ještě svůj nominální výkon, a to je 4,2kw!! Jinak pro doplnění ještě v tomto prostoru mám instalováno 6kw přímotopných panelů a tepelná ztráta odpovídá zhruba do těch 6ti kw, a celková ztráta bytu je někde mezi 10 a 11kw. Nejsem žádný dealer ani prodejce tohoto zařízení, jenom prostě topím a mohu vřele dopručit.

Datum: 01.12.2010 10:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Zdravím všechny příznivce (ale i odpůrce ze středověku) tohoto velmi ekonomického systému vytápění.
Mám prakticky totožné poznatky jako p.Kopecký a některé jsem zde již zveřejnil nedávno. Ale pro širší zájem uvádím znovu: Mitsubishi FD25VA s COP 5.25 a maximálním výkonem až 5.5kW.
je např. PODOTÝKÁM V DOBĚ NEPŘÍTONMOSTI OSOB v domě schopná TEMPEROVAT na 20°C se zvýšenými otáčkami ventilátoru na stupeň 3. (35dB - tehdy má nejvyšší účinnost) prakticky celý byt:
při +7°C - odběr 350W/hod
při -7°C - odběr 500-600W/hod(dle vlh.vzd)
při -15°C - odběr 850-900W/hod
při -20°C - odběr 1000-1300W/hod

Pokud jde o běžné bezprůvanové vytápění místnosti na 22°C a na druhý velmi tichý stupeň ventilátoru (26dB), tak se hodnoty příkonu asi o 100 - 150W zvýší. Pokud vytápím na 23°C - zvýší se přibližně o dalších 50 - 70W.

Nejnižší stupeň ventilátoru 20dB není prakticky slyšet a je vhodný pro ložnici.
V současné době zkouším i o dost levnější řadu GE25VA, která má velmi solidní parametry: nejnižší hlučnost pouze 19 dB, COP4.6 a možnost temperace např. chalup na +10°C (i více) za velice nizké náklady a velice dobrou pořizovací cenu. Od května 2011 je možné jej doplnit vnitřní designovou jednotkou EF
Info na

Autor: petr kocina
Datum: 01.12.2010 14:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100182
reakce na ...
COP4.6 - pri jake venkovni teplote??mate na mysli 15st a vice?

Datum: 01.12.2010 15:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No tak to snad již není pravda. To si děláte legraci. Alespoň je vidět že o tom nevíte absolutně nic, jen vše zpochybňujete a ... Několikrát se zde uvedlo, že výrobci těchto zařízení uvádějí tento základní údaj dle normy a ta je při +7°C venku a 20°C uvnitř. To zde ví snad každý krom Vás. Kdybyste více četl příspěvky (ale proto sem nechodíte), tak nebudete stále dokola klást tytéž otázky.
!!! Mimochodem - v servisním manuálu tohoto výrobku je uvedeno COP 6 při venkovní teplotě +15°C !!!!

Datum: 01.12.2010 17:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tady si můžete zjistit COP při různých teplotách:

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftluftvarmepumpar/?productGroupId=20&productTestId=239

Datum: 01.12.2010 17:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zde je překlad:
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=sv&u=http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftluftvarmepumpar/%3Ftab%3D2&ei=1cQSTtvGBo_LtAaqkrySBg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB0Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Luftluftvarmepumpar/%253Ftab%253D2%26hl%3Dcs%26rls%3Dcom.microsoft:cs:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7ITVA_en%26prmd%3Divns

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 01.12.2010 19:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
naprostá většina z nich má horší parametry, než-li průměrná TČ vzduch-voda, která musí splnit podmínku A2/W35 pro COP min 3
- porovnejte 2/20
je to dáno tím, že prvotní funkce je klimatizace

Autor: Dusan Dusan
Datum: 01.12.2010 19:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102558
reakce na ...
Vidim, ze mate ekonomiku v malicku. Zabudol ste povedat, ze ekonomicka navratnost tepelneho cerpadla vzduch - vzduch moze byt povedzme cca do 3 - 4 rokov, navratnost cerpadla voda - vzduch bude tak cca nikdy.

Autor: Ladislav Polášek
Datum: 01.12.2010 19:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100401
reakce na ...
Nesleduji přesně tuhle debatu, ale tvrzení o návratnosti 3-4 roky mě přijde hodně odvážné. Jen odhadem - jaká by byla cena instalace do domu 5+1, plocha 135m2, orientační tepelná ztráta 4,5kW?

Autor: Dusan Dusan
Datum: 01.12.2010 20:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102558
reakce na ...
K tym usporam sa da dopracovat trosku inac a velmi jednoducho (zjednoduseny, no plne postacujuci vypocet):
Mam Hitachi RAS-25WX8, COP = 4,3. Max. nominalny prikon 0,79kW.
Klima bezi celu zimu a aj prechodne obdobie nepretrzite (ked nestaci klima, zapinaju sa priamotopy):
6 mesiacov x 30 dni x 24 hod = 4320 hodin
Aby sme sa nevadili, pouzijem COP = 2, potom pri vyuziti na 50% je prikon cca 0,4kW, vykon 0,8kW a teda uspora 0,4kW /hodinu.
Za 4320 hodin je uspora 1728kW. Ak 1kW stoji 3,48 Sk/kWh => uspora 6013Sk.
Mna klima aj s montazou stala 764€ = 23016 Sk.
23016SK / 6013 Sk = 3,8 ... navratnost necele 4 roky.
A to som pocital tak, ze som schvalne vsade ubral, aby nikto nemohol frflat. Ubral som na COP, ubral som na vyuziti. Myslim, ze z toho je kazdemu jasne, ze navratnost bude do 3 rokov!

Autor: Radim Bulinský
Datum: 01.12.2010 21:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102359
reakce na ...
zázrak ! Tož to budou mět na baráku za chvílu všeci.

zobrazuji 1 - 30 z 390   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.