Při projíždění polského Alegra jsem našel tento malý ruční lis na brikety. Moc to sem nepatří,ale je to dost příbuzné. Lis je na 220V 2,2kW příkonu a průměr briket je 40mm. Lisuje na tom Nejlepší je cena 19.000 Kč. Celkem povedená hračka, je u toho i video. Prodejce nabízí i automatickou verzi, ale cenu neuvádí.
To video jsem shlídl, a dojem to teda na mě neudělalo. Zvuky to vydává jak z posledního tažení, a pokud ta rychlost briketování na videu, je rychlostí provozní, tak budete briketovat hooodně dlouho.
No když se dívám na briketovací lisy, žádný neoplívá velkou rychlostí.Když to jede svižně , tak motor má nejmíň 10kW ale spíše víc a i tak má o plovinu menší výkonnost než srovnatelný peletovací lis. Když jsem se díval na čas tak to vyplivne každých 10 vteřin briketku, při ručním ovládání.To je 6 za minutu , potažmo 360 za hodinu a to v pilinách. To se mi zdá na tak malý příkon solidní výsledek. Motorek pravda kňučí, ale pokud jede a nezhoří, tak je to jedno.
Byl jsem na předváděčce briketolisu ze slámy a ten při 4kW dávál nějakých 40-50 kilo briket. A ten lis stál v automatu cca 160 tisíc. Ve vedlejší dědině má chlap něco podobného. Jede mu to celý týden a briketama si přilepšuje k důchodu.
Né že tu na mně někdo vybalíte že jsem prodejcův náhončí, náhodně jsem to našel v aukci a že se o lisování aktivně zajímám , tak jsem se chtěl podělit i s ostatními. Každy ať si to přebere jak chce.
Prosím, ozvěte se mi, ta briketovačka co má chlap ve vedlejší dědině a přilepšuje si s ní k důchodu, mě zajímá a dost zajímá. Předpokládám, že to má samodělku. Já miluju lidi, kteří dovedou vymyslet šikovné a užitečné věci. A druhý důvod je, že by se mi i hodila. Třeba by s ním byla řeč. Zdravím. Díky.
Ahoj.Velmi ma zaujal polský lis na brikety i keď vyzerá ako hračka, úplne by mi stačil pre vlastnú potrebu.Potrebujem info ako sa dostať na PL stranku alegra prípadne kde sa dá kúpiť. Ďakujem.
Dobrý den,nevím co se skrývá pod pojme lisovací jednotka. Zdali je to pouze granulátor, tak nevím jestli pochodíte myslím že pan Novák nerad prodává samotný lis. Co mě se týče samoný lis bych asi ani nechtěl. Zdali se jedná o kompletní MGL 200 tak v tom případě jistě pochodíte. Já MGL 200 viděl v provozu se dvěma granulátory přímo ve firmě p.Nováka, jela absolutně bez potíží. Peletky z ní vypadávali krásně čisté a vychlazené. Samozřejmě se pri lisování musí dodržet určitý postup a pak je to všechno v pohodě. Někdo na TZB zmiňoval zě na lince umí lisovat snad jen pan Novák. Není tomu tak, já viděl jak na lince lisuje zaškolená obsluha. Také už vím o člověkovi v mém okolí který si linku pořídil. Jedním slovem linka je super.
Dobrý večer pane Havlíčku myslím že sehnat schéma k výrobě lisu na pelety bude obtížné. Také možná proto že i jeho výroba po domácku nebude jednoduchá. Také si myslím že pokud ho někdo doma vyrobil, tak se ze skušenostma, natož potom se schématam těžko podělí.
Nejkrásnější na takových přihláškách je, že pokud někdo shání jak je to udělané, tak v té přihlášce dostane návod i s výkresy (dnes je na upv.cz vše on-line),já se nad vyhledanou přihláškou užitného vzoru č.2006-18199 docela pobavil.
Dobrý den, včera v Receptáři byla taková "vzdálená" ukázka lisu na peletky. Chytil jsem až průběh, takže nevím o koho jde. Bylo to někde v areálu zemedělského družstva. Navíc jsem to sledoval jen náhodou v domě mých rodičů, u nás doma máme tu čest TV nemít.
Dekují za upozornění na pořad TV Prima.Já ho viděl,ale v TV je to něco jiného jak ve skutečnosti.Tyto lisy prodává fi. z Vlčnova je to dovoz z Číny.Tudíž se obavám špatné kvality.Podobný lis používá i fi.KOVO NOVÁK ve své granulační lince,ale nevím zdali si p.Novák lis vyrábí sám a nebo jestli ho někde kupuje.Nic méně vám děkuji za odezvu.Pokud budete mít nějaké nové informace,třeba jak si lis skusit zhotovit doma tak se určitě ozvěte.
Já jen toliko k lisu od firmy z Vlčnova,který vlastním. Mám lis s matricí o velikosti 200 mm asi dva měsíce a vylisoval jsem na něm cca 4 tuny pelet a 4 tuny krmiva pro spárkatou zvěř. Lis zatím funguje velmi dobře a jsem s ním spokojen. Majitel do něj nechává překalit matrice a dělá na něm další úpravy ( výměna ložisek aj. )tak, aby eliminoval chabé původní materiály z číny. Tím je stroj celkem spolehlivý a zatím za nejnížší cenu na trhu. Pro účely většího objemu výroby,je třeba k němu dodělat plnící a odváděcí cesty,dle možností jaké máte. Ale i tak mě vše vyšlo cenově o polovinu méně než jiné lisy s podobnou výbavou. Co mám info,tak fy. Novák vyvinula svůj lisovací komplet sama,ale jestli i vlastní lisovací ústrojí,to nevím. Oproti čínským lisům má však kónická lisovací kola,což si myslím,že je velmi dobré a lepší. Vyrobit lis doma asi jde,ale je k tomu zapotřebí značného technického zázemí,což nemá kde kdo a je to jistě náročné. Lisovat si pelety sám má asi význam kdyby se spojili 3-4 majitelé kotlů na pelety a náklady se tak rozmělnily. Ale nedovedu si představit,jak by se dohodli bez konfliktů :-))!
Byl jsem se na oba lisy podívat na Infothermě.Myslím že by ten lis doma udělat šel.Chce je to tak trochu zkopírovat, aby člověk nemusel vymyšlet už vymyšlené. Začínám pomalu vyrábět základní části a potřebuji trochu poradit.Motor, převod a ložiska se dají sehnat a zkompletovat celkem bez znalostí přesných rozměrů , ale problém je s matricí.Chtěl jsem si ji trochu oměřit na výstavě, ale tam to nešlo. Základní rozměr ano, ale ne díry v matrici.(na všech se lisovalo a díry byly ucpané a prodejce jsem ptát nechtěl)Potřeboval bych změřit vstupní kužel matrice. Jaký má průměr na vstupu a jak je dlouhý.Z jedné strany matrice je kužel pro lisování z pilin a zdruhé strany, je jiný kužel pro lisování z agromateriálů.Předpokládám že oba kužele pokračují nejčastějším průměrem pelety 6mm.V něm už se peleta zkalibruje.Prosím mohl by jste mi ty kužele změřit? Základ matrice už jsem si vysoustružil a předvrtal.Ostatní práce budou pokračovat až s konkrétními rozměry.Uštřil by jste mi hodně bádání a času.Děkuji.
Vážený pane. koupil jsem starší pelet stroj a někdo se na něm pokoušel vyrobit novou matrici, ale je to hrozný, jestli víte o matrici o průměru 150 mm tak koupím i použitou, jde mi jen o děrování, abych ušetřil pořítání na děličce.za půjčení bych zaplatil i 2 tis, podmínky bychom domluvili. děkuji gellrich
Vážený pane, asi vám nedochází, že normálně veřejně kradete. Dobře víte, že něco vymyslet stojí práci a peníze, sám to připouštíte. Takže, aby jste to nemusel platit sám, tak to výrobci okopírujete a hotovo. Ještě jste měl podotknout, že ta potvora vykořisťovatelská si to zaslouží, vůbec bych se nedivil až v příštím příspěvku bbudete nabízet lisy, daleko levnější a zase vám to přijde úplně normální. Verner P.S. svět se zbláznil.
Pane Vernere kopie lisu který se zde prítomní snaží sestavit pohází s Číny,a jak sám určitě víte Číňané okopírují snad všechno, tak bůch ví kde oni okopírovaly tento lis. Ono ani vám něco podobného není cizí.Přivlastnit si patent na lisování pelet na topení,na lisech které granulují několik desítek let,a ještě za ně inkasovat desátky je celkem síla.....Jinak k obrázku na kterém je něco vzdáleně připomínající matrici.Myslím že tudy cesta nevede.