Po pročtení řady příspěvků bych se přimlouval za uživatele, aby všem ostatním sdělili co nejvíce konkrétních údajů o spokojenosti ( a ev. nespokojenosti ) s infrapanely. Nás zájemce o tento druh vytápění totiž ( poněvadž tomu nerozumíme ) nezajímají fyzikální údaje, ale informace uživatelů - prostě jak se v tom bydlí, skladba obvodových stěn, doplńkový zdroj tepla, snad i pořizovací náklady, roční náklady apod. Děkuji
Dobrý den, Než jsem si pořídil infratopení (FŠ mark Jemnice), tak jsem si pročítal mnohé diskuze na toto téma a stejně tak jako teď, po pár letech, kdy si je opět pročítám, nevidím tady žádné stížnosti na hlučnost. Možná jsem tedy jediný, který má s tímto problém. Chtěl bych upozornit, že mne více než polovina topných infrapanelů s hliníkovým rámem při topení (respektive při ohřívání či ochlazování) nepříjemně a hlučně praská (lupe v nich) a to natolik, že jsem je alespoň v ložnici z tohoto důvodu reklamoval.. Lupání nás prakticky každou otopnou noc budilo. Po dvou „opravách“ (nic se neopravilo, ztráta času, lupalo v nich pořád stejně) jsem se domluvil s prodejcem na bezplatné výměně hliníkového rámu za dřevěný. Pak už problém ustal. (hraje samozřejmě roli tepelná roztažnost hliníku, která je úplně jinde než dřevo a samotné zpracování výrobce..) Nechci tedy paušalizovat, ale FŠ mark Jemnice infrapanely v hliníkových rámech zjevně bezhlučně dělat neumí. Nezáleží přitom na výkonu, úplně nejvíc mi praská 200W panel. Stejně tak jako nezáleží na uchycení panelů ke stěně či stropu, panely praskali i volně opřené o zeď i jakkoli jinak upevněné (zkoušel jsem všechno..). Pokud tedy zvažujete infrapanely do ložnice, bacha na hliníkové rámy minimálně tohoto výrobce a kupte si raději dřevěné, ušetříte peníze i starosti... Rád bych poradil i s dalšími zkušenostmi s inrapanely, ale bohužel topím doma krbovou vložkou a mám ji tak rád, že infrákama pouze některé místnosti dotápím. Měření spotřeby infráků při vytápení RD jako jediného topidla jsem zatím nezkoušel, to vás musím zklamat. Stavitelům a kutilům Zdar!
Pane Strejček 26tis za 20°C, tak to jsem se musel zasmát. Opravdu se mi nechce sedět u televize v kožichu. Každý kdo může porovnávat vám řekne, že topení krbem ,kotlem je jiné teplo než přímotopem či IR. Je složité zjistit skutečnost když sem píšou dodavatelé kteří si tady dělají reklamu . S přátelským pozdravem. Jaroslav
26 tis. je celková spotřeba EE. Možná jste již o IR panelech na EE slyšel, ale i při 20 st. C je jiné teplo než od přímotopů, krbu, radiátorů atd. K ničemu nikoho nenutím, jsem pouze uživatel topení IR panely na EE.
Pěkný večer. Stavbu malinkého domku máme teprve ve smělých plánech, ale už teď mapuji informace o topení. Infrapanely mě moc zaujali. Opravdu ano. Tam kde bude dům stát je možnost plynu, ale toho se bojím. Topit tuhýni palivy neumím a tak paneli mi přijdou moc fajn. Náklady na pořízení také fajn. Ale kde se popravdě dozvím kolik tedy bude stát vytápění za rok? Jak na to?
Pane Kocino, kdyztak napiste, kdyby jste necemu nerozumel, nebo neco nechapal. Topeni IR panely neni urcite stejne jako primotopy, je to uplne o necem jinem. Tezko se to da vysvetlit nekomu, kdo tomu neveri, nebo spise nechce ani diskutovat, pouze ma negativni nahled na zpusob topeni, ktery je. Tezko si bude davat IR topeni nekdo z K. Varu, kdyz se mure pripojit na vrt. Tezko si bude davat IR topeni nekdo, kdo ma svuj les u baraku. Tezko budou pouzivat IR topeni tam, kde v zime topi a v lete chladi. Topeeni IR panely je OK.
Nemohu s vami souhlasit, spotreba u primotopu je vyssi. Primotopy jsem mel pred IR topenim. Mistnost, kde jsem mel primotop 2 kW staci IR 1,2 kW pri stejne teplote. Obyvak+kuchyn 5 kW a ted 2.7kW pri stejne teplote. Spotreba EE za rok je o 38% nizsi. A na vse je sazba D45d.
Pro: Strejček Tezko budou pouzivat IR topeni tam, kde v zime topi a v lete chladi. Topeeni IR panely je OK. Ta věta je od Vás a opět balamutíte lidi. Kdyby jste se podíval za "humna", tak by jste zjistil, že sálavé neboli IR topení používají tam kde v zimě topí a v létě chladí. Firmu jsem tu už uváděl, dokonce už někdy v roce 1970 se o tom běžně učilo v předmětu technika prostředí a co navíc určitě to topení bylo "bezsmogové" a nepotřebovalo k tomu ani certifikát.
Proč s tím netopí celý svět? Asi proto, že je málo oblastí, kde je nutno v zimě topit a v létě chladit. A za druhé musíme si přiznat, že převážně sálavé topení má i své nevýhody a možná víc než výhod. Přesto jsou případy kdy je k užitku ale o tom se tady debatovalo asi 7 let.
Pane Homolo, jediny problem nasi diskuze je, ze vy mluvite o salavem topeni a ja o vytapeni domu IR panely. A jak jiste uznate IR panely zapojene na EE mohou pouze topit. S tím vy zadne zkusenosti nemate. Ani prakticke z domu, ani teoreticke z vyzkumaku/ nechci nijak znevazovat vasi vedeckou cinnost v roce 1970, jak rikaji deti - z praveku/. Opet pro vas : salave topeni pomoci IR panelu zapojenych na EE. Pro ostatni : moje prispevky se tykaji IR topeni salavymi panely na EE.
Některé věci platí i z "pravěku". Prosím definujte mne sálavé IR panely. Potřebuji několik údajů. Kolik vysálají dopředu, dozadu a kolik je zbytek tedy konvekce a zda si myslíte, že sálají do všech stran rovnoměrně.
Pane Homolo, nezlobte se na me, ale ja jsem to nemeril. Zapletl bych se do diskuze, ve ktere vam nemohu konkurovat. Nemam potrebne vzdelani a jsem z vesnice. Mam pouze IR panely, ktere topi, jsem spokojen, neda se to porovnat s primotopy. Technicka data si musite sehnat od vyrobce. Kdyz uz chcete neco srovnavat, myslite, ze by topil primotop na strope ?
pane Strejcek verte fyzice a ne odbornym prodejcum. na toto tema zde byla obsahla diskuze. prodejcum jsem daval k dispozici i dum.nikdo se vsak neozval,proc asi???
Tak teď pánové jsem rozpolcená osobnost v názoru. Myslíte, že existuje někdo-něco, co po předložení plánů domu, spočítá a řekne..je to tak a tak? Infra panely se mi moc líbí.....ale nerada bych vydělávala jen na teplíčko.
nejste rozpolcena osobnost.to jsou spis ti co infra propaguji. pokud je chcete oslovte jakehokoli vyrobce,ze je chcete na rok pujcit !!! v pripade primotopu vam je pujci kazdy vyrobce a zaplatte zalohu treba polovinu ceny. zjistite,ze spotreba bude naprosto stejna jako v pripade primotopu,jen s tim rozdilem,ze prvopocatecni investice je uplne nekde jinde. pokud si je vyrobce infrapanelu jisty s usporou minimalne 30% a vice,tak pak nechapu,proc to jeste spotrebitelum nenabidl. asi jsem blbej ja nebo vyrobce. obrazek si udelejte sama. me vyrobce infrapanelu panely neposkytl.jedu na primotop s prikonem pro cely dum 1,2kWh.s jejich panely bych jel na 0,8kWh.bohuzel se k tomu nemaji.necekejte od nich odpoved. o tu se snazim minimalne 2 roky !!!!!!!!!!!!! - zatim bezvysledne .-((
Pane Kocino, muzete ni napsat kolik mate mistnosti ve svem dome a jaky typ a kolik promotopu celkem mate, spotreba 1,2 kW je spickova, to by jste zde mel uvest. Snad tim neohrozite vyrobce plyn. kotlu, TC, elektrokotlu, krbu a vsech modifikaci. Jinak ja topim IR panely na EE a v pripade, ze mate spotrebu 1,2 kW, tak si nedavejte IR panely, staci vam 3 - 400W zarovky, a usetrite penize na primotopy i IR panely, pro vas je to zbytecna investice, proto se vam neozval zadny prodejce IR topeni, jednoduche vysvetleni - nic zaludneho v tom nehledejte.
Nebudu zde nekoho uvadet, doufam, ze se nezlobite, ale byl bych nerad, abych zde cetl spinu nekkterych diskutujicich. Mam Ceskeho vyrobce, domnivam se, ze ve finale je stejny jako zahranicni a cena je ceska. Dejte si do vyhledavace to co vas zajima a najdete spoustu ceskych vyrobcu - nemyslim spekulanty, kteri vam nabidnou panel 500W za 7 tis. coz je nesmysl. Ja sam jsem dal na radu pana Vanka - mail: a splnilo to moje ocekavani. Cely den mam nastavene termostaty na 20 st. a v pripade potreby, nebo kdyz se mi chce zatopim v krbove vlozce. Rocni spotreba v EE 26 tis. celkem a cca 5 tis. za drevo, nebo nic, kdyz se mi chce do lesa.
Na ten mail se tedy můžu obrátit? Jak velký prostor vytápíte? Když krbem netopíte, je to asi hodně znát. Mílím se? Ty peníze jsou za EE celkem i s dalšími spotřebiči? Nebo jen za topení?
Je to spotreba celkem, ted v tech mrazech topim v krbu a o vikendech take, jednak je to prijemne i kdyz bordel, ale je to jine teplo. Ja mel primotopy, takze me to neprislo na moc penez, nez kdybych instaloval radiatory, elektrokotel,atd. Zalezi jek jste na tom.
Dobrý den. Chtěl bych se na něco optat pane Strejček. Bohužel na Vámi psaný kontakt se mě odpovědi nedostalo, tak bych vás chtěl požádat, jestli by jste mě nenapsal na můj email kontakt na výrobce, či prodejce panelů, co máte. Chtěl bych si koupit jeden na zkoušku a pak je případně použít v připravované výstabě patra na RD. Tam bych k nim měl krb s výměníkem. Rozhoduji se pro hlavní vytápění mezi plynem a infrapanely. Proto chci jeden vyzkoušet a když by to nebylo to pravé ořechové, tak by pak byl jen v ložnici, tam by stačil. Děkuji za případnou odpověď
Pane Picka, IR topení pomocí panelů na EE není na pokusy. Píšete o krbu s výměníkem, tedy budete mít podlahovku, nebo radiátory, ke kterým se IR panely přidat nedají. Zamyslete se nad elektrokotlem a nebo plyn. kotlem. Váš výdaj na jeden panel by byl nesmyslným pokusem. K topení IR panely je třeba i jiná sazba za EE. Spojení krbu s výměníkem a elektrokotlem není špatné řešení, můžete do systému zapojit i kolektor s akumul. nádrží, nebo LWR atd.
Dobrý den. Asi jsme si špatně rozuměli. Vždyť jste tu taky někde psal, že dotápíte krbem a máte k tomu infrapanely. Takže já bych to chtěl takto. Bude v patře 5 místností a do každé bych chtěl infrapanel, jako hlavní vytápění. Když bych přišel z práce, tak bych zatopil v krbu a vypnul infra. Krb bude v obýváku, takže tam k němu radiátor přes výměník nebude. Radiátor jsem chtěl dát akorát do dvou dětských pokojů. Takže na krb budou jen dva a obývák s kuchyní vytopí krb jako takový. Ale jde o to, že v krbu budu topit akorát sám, takže když nebudu doma, tak by se to vytápělo infrapanelama. Já bych tedy potřeboval vědět, jestli je vytápění infrapanely na provozní náklady alespoň srovnatelné s plynem. Já to nechci kvůli slibům, že ušetřím, to ušetřím tím krbem. Mě šlo spíše o vstupní náklady. Protože ty budou u plynového kotle + trubky a radiátory určitě vyšší. Takže pokud bude vytápění elektřinou alespoň cenově srovnatelné, tak mě to vyhovuje. O jiné sazbě za elektřinu vím. Chtěl bych tedy vědět, jestli to co chci, je možné. Já vím, že mít v každé místnosti radiátor a do toho infra je hloupost, ale to já nechci. Já chci topit infrapanelama a po příchodu z práce a o víkendech zatopit v krbu. A k té zkoušce, jestli to funguje. Nedivte se, tady na diskuzích se totiž člověk moc nedozví. Buď se to tu odsuzuje nebo je to asi reklama. Já bych chtěl tedy názor od někoho, kdo je má doma a má k nim třeba zrovna ten krb, protože tak si to představuji taky. Děkuji za odpověď.
OK, nebudeme zatěžovat diskuzi. O víkendu Vám napíšu na mail. Ještě pro zajímavost napište odkud jste, bylo by možná lepší to vidět, udělal by jste si obrázek sám.