pro novostavbu rodinného domu jsem si připravil na základě vstupních požadavků schéma topného systému - obrázek v příloze. Jsem jen laik, co hodně čte a přemýšlí, a tak jsem použil jedno vzorové zapojení od dodavatele aku-nádrže a upravil si ho podle potřeby v Paintu.
Mohl by se mi k tomu někdo zkušenější vyjádřit, co je na tom špatně/dobře a co by se mělo vylepšit/předělat?
Plány: - zatím 2-člená rodina, ale rádi bychom 4 až 5-člennou rodinu :-) - rodinný dům 10x9,5m s obytným podkrovím a polovičním podsklepením (jižní svah) - střecha sedlová, od jihu odchylka do 5 stupňů východně, 40 stupnů sklon - tepelná ztráta novostavby snad do 8-10 kW (Durisol + 15cm šedý EPS)
Zadání bylo: 1. Předehřev TUV solárními kolektory (vakuové trubicové) 2. Zásobník TUV min. 160l 3. Nízkoteplotní podlahové topení + 2 topné žebříky v koupelnách 4. Vrstvení vody (stratifikace) v Aku nádrži 5. Regulovatelný zdroj = elektrokotel 6. Možnost připojení krbu s teplovodním výměníkem 7. Alespoň částečná funkčnost systému i v případě poruchy nebo výpadku jedné z komponent 8. Preferovat české/slovenské výrobky, pokud mají dobré parametry a přiměřenou cenu
Zatím mám tedy vybrané (aktualizováno/doplněno 1.1.2012): - zásobník TUV DZD Dražice OKCE 160 NTR/2,2kW - Akumulační nádrž Gamma R2 800 (Lam Bollitori přes Vacusol) - kotel MORA-Top Electra Komfort 15 - krbová kamna ABX Polar 10 Aqua - solární kolektory Vacusol VS 10 T (4 x 10 Heat-Pipe trubic) - univerzální programovatelná regulace UVR 1611 (Technische Alternative)
Také uvažuji o podobném řešení vytápění s akumulací do nádrže cca 750-800litů. Já jsem ve fázi příprav - uvažuji krbovou vložku Bef WH750 Aquatic a pro akumulaci se rozhoduji mezi NADO 750/35V6 nebo LMT 800+nerezDN25 http://akumulacni-nadrz.cz/lmt-0800-2v.php Dohřev bude na plyn a solární panely HP-1800-20 http://www.eusolar.cz/products/produkt-1
Máte již nějaké praktické zkušenosti z vaší instalace ? Za případné rady velice děkuji
Zdravím. Praxe je ještě daleko. Realizace systému bude zahájena až někdy v dubnu, zatím jsme stále ve fázi výběru a komunikace s dodavateli ohledně cenových nabídek apod. Aktualizoval jsem vybrané komponenty v prvním příspěvku. Některé jsou již objednané. Zajímavá je programovatelná elektronická regulace UVR 1611. Zvládne celý topný systém a programuje se pomocí softwarových modulů v jejich programu TAPPS (není nutná znalost programovacího jazyka). http://www.ta.co.at/en/freely-programmable-universal-controller/ Zastoupení v ČR firma Sunpower: http://www.sunpower.cz/userfiles/file/dokumenty_27.pdf
http://akumulacni-nadrz.cz/lmt-1000-d790-0v.php. Používám jí tak 3měsíce mám jí i s patronou ale tu od Regulusu 7,5kw. Jsem sní plně spokojen, nahřátí TUV stačí když je ve vrchní části AN 40c a teče krásně teplá. Natočím 100L vody vanu sprcha potom a vše v pohodě prostě teplá voda nedojde. Natápím jí krbovou vložkou RELAX 1, 9kw vzduch což je moc, a 8 kw voda což není nic moc. Nahřeji jí za 13hod a to 85c dole 80c a stále si to trochu cucá do topení, radiátory a místama podlahovka přes RTL. Pokud je takto nahřátá a odjedu na víkend termostat dám na 16c patrona sepne zaplatím cezu 145kč za dohřívání objektu a přijedu do 20c které přednastavím. Vytápím RD bungalov na vysočině 136m2 strop 2,5m, zatím není polystyrén jen 30cihla heluz, vata strop ursa 0,035 30cm, eurookna 92mm trojsklo 0,5.
to jsem zvedav az to zateplite.v obyvaku se upecete. jinak otvireni dvirek pro prikladani smerem vzhuru je perfektni - tleskam.to se vam podarilo.super treba na opekani burtu v zime. cenove to muselo byt dost drahy,myslim cely system.
bungalov mam priblizne stejnou velikost na vytapenou plochu jako Vy 133m2.
Stačilo mít pár obrázků různých zapojení akumulačních nádrží od výrobců a k tomu trocha práce s vrstvami a kreslením čar v programu Paint.net (http://www.getpaint.net ) a bylo to...
Dobrý den , moc by nás zajímalo jak jste dopadli s tímto systémem vytápění ? Rádi bychom realizovali také takto topení . Upravoval jste nějak nakonec uveřejněné schéma zapojení a jak se Vám osvědčilo po první zimě ? Také by nás moc zajímali pořizovací náklady tohoto systému . Moc děkujeme za odpověď .
1.8. se teprve začala stavět střecha, takže až bude hrubá stavba uzavřená a uděláme i příčky, přistoupíme na realizaci vytápění, vody, elektro apod. Solární systém už máme naceněný od VacuSolu, stejně tak i nádrž a bude to pravděpodobně Gamma R2 800 (od italské firmy Lam Bollitori). Krbová kamna zatím ABX Pori 10 AQUA, ale ještě si projdu, co je aktuálně na trhu - vybírali jsme je loni. Nad ostatními komponentami ještě popřemýšlíme.
Dobrý den, právě řeším doslova stejnou problematiku. Přízemní RD z durisolu s dodatečným zateplením (vata) na JV svahu, solar.trub.panely, pro TUV a podlahové topení s kombinací rohová vodní krbová vložka (ale zrovna ta není na trhu) do 10 KW. V létě přebytek do bazénu. Prodejci mi nabízí ještě elektrokotel 12 KW, dle mého názoru není třeba postačí topná spirála. Můžete mne kontaktovat na email pro detailní výměnu názorů či zkušeností? Děkuji.
Rohové teplovodní vložky jsou na trhu, ale nechtějte ji použít. Promluvte si s nějakým krbařem a uvidíte co Vám řekne. Uvědomte si jen, jak je nepraktický spalovací prostor...
Bojler 160l by sice byl jen pro nás dva zatím předimenzovaný, ale až budou děti, tak by to snad mohlo stačit, když budeme brát v potaz ještě 55l vlažné/teplé vody v nerez výměníku Aku nádrže... no a taky chceme drobotinu vést k šetření a nejen vodou :-))
Ještě asi založím nové téma ohledně výběru té Aku nádrže. Zjistil jsem, že Regulus ji asi jenom dováží a nevyrábí. Našel jsem podobnou na http://www.etopeni.eu/fn.htm sice se tváří jako český výrobek, ale bude to dovoz a je poměrně drahá. Pak je ještě HyGenio od TWI, která je z nich nejlevnější, ale má horší parametry. Víc alternativ jsem nenašel.
Hmm, ty žebříky ještě nějak předěláme. Buď jen elektro nebo kombinovaně voda + elektro.
TČ už je pro nás finančně nedostupné, ale ani mě to moc nemrzí. Pro náš pozemek se stejně zemní ani vodní nehodí a vzduchová mě nepřesvědčila.
Pane Kocino, taky sleduji Vaše příspěvky ohledně solárních kolektorů a děkuji za spoustu tipů a doporučení, které z nich vyplývají. Už jsem na ně poslal i poptávku:-) a čekám na odpověď. Dnes se ještě kouknu na veletrhu v Letňanech na aktuální nabídku kolektorů a hodím řeč s výrobci, tak uvidíme, co mi nabídnou.
Boiler 160L určitě pro dva lidi není předimenzovaný a až příjdou děti tak už vůbec. Tomu věřte. Hlavně když si boiler vyplácáte tak budete muset čekat než se zase nahřeje. U průtokového ohřevu v akumulační nádobě máte vždy k dispozici TUV bez nutnosti stálé zásoby (třeba těch 160L). Podle výkonosti průtokového výměníku a nahřátí akumulační vody máte potom odpovídající množství TUV k dispozici kdykoliv. A jestli bude potřeba tak jí může být celkem hodně. Navíc odpadá možnost vzniku Legionel.
Tepelná čerpadla vzduch - voda jsou dnes s využitím dotací 50000,- celkem dostupná a tím i velice návratná.
Ne, není. Protože nechci aku nádrž natápět na vysoký teploty. Je tam hlavně pro solár a krb. výměník. TV jenom předehřívá. I technik od Regulusu mi teď na veletrhu potvrdil, že v takovém zapojení je lepší ji použít jenom na předehřev.
Pane Kopřiva, děkuju za "nakopnutí", taky zvažuji zda a případně jak zapojit TČ, a zapojení TČ tak, aby pracovalo na nejnižší teplotu topného média je zcela převládající názor. Vy máte ale pravdu, je tady proti sobě honba za zvýšením COP a pak se dohřívá voda s COP pod 1. Pravdu máte určitě pokud spotřeba tepla na vytápění není několikanásobně vyšší než spotřeba na TUV. Nemodeloval jste si náhodou nějaké situace a varianty spotřeb tepla a TUV?
Nakonec jsem tedy bojler vyměnil za model s 2,2kW el. topným tělesem. Rozdíl v ceně je cca 600,- Kč. Koncepce zůstala stejná, ale schéma jsem mírně upravil - 2.obrázek. Zapojení vývodů stejně pak musím ještě přizpůsobit rozmístění komponentů v místnosti.
Podle zadání plánuji několik "samostatných" komponent:
1) Solár by měl mít vlastní jednoduché řízení a reagovat pouze na teploty v Aku-nádrži, tj. elektronika snímá teplotu v horní části Aku-nádrže a ovládá třícestný ventil pro ukládání tepla buď přes celou nádrž nebo jen do dolního výměníku.
2) El. patrona v bojleru by měla samočinně dohřívat TUV na teplotu podle nastaveného termostatu. Pokud bude v provozu CML "centrální mozek lidstva" :-) a ten vyhodnotí, že není potřebný nebo nutný el.dohřev (topím v krbu, horní část Aku-nádrže má vyšší teplotu než bojler nebo manuálně vypnu el.dohřev), pak odpojí el.patronu od proudu.
3) Krbový výměník bude mít centrální přívod vzduchu a vlastní regulaci se záložním zdrojem, takže by se měl sám odstavit (uzavřít přívod vzduchu) v případě, že v Aku-nádrži už je maximum naakumulovaného tepla.
4) Elektrokotel může nezávisle pracovat v režimech - topení jen s nastavenou teplotou topné vody, podle pokojového termostatu (top/netop), podle pokojového teplotního čidla (topí dokud teplota čidla nerovná se nastavené teplotě) nebo podle venkovního čidla (ekvitermní křivky). Takže se nabízí možnost, aby CML dávala kotli povel top/netop místo termostatu nebo využít i to teplotní čidlo.
5) CML bude mít zřejmě na starosti řízení vytápění jednotlivých místností podlahovkou, spouštění čerpadla mezi Aku-nádrží a bojlerem, spínání el.kotle podle naprogramovaného schématu, tarifu, momentální nálady apod.
k bodu 1) Řídit kam se má ukládat teplo ze soláru, jestli jen nahoře nebo všude je podle mne blbost. Řekl bych že dokud slunce svítí tak je potřeba uložit teplo co nejvíce a do co největšího objemu. Navíc ve spodní chadnější části nádrže bude vždy docházet k lepšímu předávání tepla.
k bodu 3) Podstatnější je zajistit dostatečnou cirkulaci vody. Když bude zaškrcen přívod vzduchu tak máte stále topeniště plné žhavého a velice brzy zašínáte vařit a mít problém.
k bodu 4) Provozovat elektrokotel v provozu 0/1 v závislosti na prostorovém termostatu není zrovna ekonomické. Zapínat elektrokotel podle ekvitermní křivky je taky nesmysl. Na kvalitní ekviterm potřebujete trojcestný ventil řízenej regulátorem nejlépe s vlivem prostoru a adaptací topné křivky. To už by asi pro Váš CML bylo asi trochu náročnější a myslim si že by se spíše vyplatilo koupit hotovej regulátor.
k bodu 5) Pro provoz podlahovky je lepší když čerpadlo poběží pořád.
co porad s tema ekvitermnima krivkama mate - myslim vseobecne. to se bez nich nelze obejit? je to akorat dalsi komplikace. zadny ekvitermni krivky mi do baraku nesmi.
Re 1: Asi jste přehlédl, že to moje zapojení se chová právě, jak píšete. Když svítí slunce a Aku-nádrž je celá k dispozici, využije se plocha obou výměníků - jsou zapojené v sérii!!! Když jsou zisky menší a/nebo v horní části nádrže je již/ještě natopeno, jede se jen přes spodní výměník. Zpět do solárů tak vždy jde nejchladnější kapalina.
Re 3: Cirkulační čerpadlo krb. výměníku musí běžet tak dlouho, dokud se voda ve výměníku nedostane na teplotu nižší než nastavenou. Určitě to chce začít regulaci přívodu vzduchu dřív než při kritické teplotě vody. Kobok to má naštěstí navíc pojištěné dochlazováním z vodovodního řadu.
Re 4: Režim top/netop by řídila ta centrální regulace podle programu. Dokonce i požadovanou teplotu topné vody by regulace mohla kotli "programovat" podle ekvitermní křivky, kdy bych kotli místo venkovního čidla připojil nějaký výstup z centrální regulace. Max. teplota topné vody se totiž dá na kotli navolit ručně, ale externě elektronicky to jde jenom touhle fintou přes předvolenou ekvitermní křivku.
Pokud by regulace vypadla, tak by asi měl kotel jet dál samostatně, tzn. zůstat v režimu top (zkrat vývodů TER) a být omezený nastavenou teplotou vratné vody s ekvitermním limitem a teplotou Aku-nádrže, viz. níže.
Řešení akumulace s elektrokotlem: podle údajů "prostorového" teplotního čidla (NTC ROOM), které bych ale nedal do místnosti, dal bych ho do středu Aku-nádrže a nastavil v kotli limit na 35 stupňů (max.). Tím bude kotel při minimálním odběru tepla podlahovkou topit do Aku-nádrže, ale při jejím částečném nabití (35 stupňů uprostřed) se vypne. Měla by tak zbýt i rezerva pro solár, jak chtěl Vláďa z Valach. V tomhle režimu nemusí kotel vůbec zajímat, jak je venku ani jaké teploty mají místnosti. O to by se měla postarat sama podlahovka se svým řízením, přebytky půjdou do Aku-nádrže.
Re 5: No, asi máte pravdu. Já jsem někde psal, že se to čerpadlo podlahovky bude vypínat?
Mě zajímala poze představa o regulaci el. kotle. Pokud bude volně spojený akumulátor s el. kotlem tak se vlastně kotel nedozví že má zastavit dokud nebude úplně natopený akumulátor. Tím by nebyla zajištěna rezerva pro solár. Zde by byl nutný signál z horní části akumulátoru který by ovládal kotel přímo stavem zap / vyp. Pokud bude oddělen akumulátor od vlastního topného systému zpětnou klapkou bude možno kotel ovládat dle nastavené teploty za kotlem. O vlastní regulaci se bude starat trojcestný ventil podlahového topení.
Ano, pokud bych neuvažoval to centrální řízení, tak bych pro správnou funkci el.kotle tam opravdu musel dát tu zpětnou klapku.
Ještě mě napadlo docela krkolomné, čistě teoretické :-) řešení, ale mělo by to fungovat: Kdybych totiž chtěl, aby kotel uměl navíc natopit i Aku-nádrž (při nízké sazbě akumulačního tarifu), tak bych musel tu zpětnou klapku asi přemostit třícestným ventilem, koupit verzi kotle s TUV modulem a zapojit to obráceně, tj. připojit jeho čidlo TUV do vratné vody podlahovky a ten ventil opačně - místo bojleru podlahovku a místo topné soustavy Aku-nádrž. Nastavit teplotu "virtuálního bojleru" na max. teplotu podlahovky cca 30-35 stupňů a nastavenou topnou teplotou nabíjet Aku-nádrž do doby, než rozepne termostat na Aku-nádrži, který tak dá kotli povel netop. Přes zpětnou klapku samozřejmě takto topil i do podlahovky. Po povelu netop se motorický ventil přepne a pak ohřívá "TUV v bojleru" neboli naši reálnou podlahovku tak dlouho, dokud nedostane signál z čidla, že vratná voda z podlahovky je nad stanovenou vypínací hodnotu "bojleru". Kotel by si tak sám uměl přepínat, kam pošle topnou vodu, jestli jen do podlahovky ("bojleru") nebo i do Aku-nádrže. Otázka je, jestli má smysl akumulovat teplo z elektrokotle... a taky jestli už není moc pokročilá noční hodina na vymýšlení podobných úletů... :-))
Zpět k praxi: Má smysl instalovat něco jako ETATHERM nebo Ekonomik od ZPT Vigantice v roli toho centrálního řízení? Nejsem si jistý, jestli ICR má pro podlahovku v RD nějaký přínos. Učím se za pochodu, takže mi chvíli trvá, než si udělám přehled, co je na trhu dostupné, co to umí a jestli mi to k něčemu je nebo není.