máte někdo zkušenosti s tepelnými čerpadly Zubadan? Já jsem se o ně zajímal a protože jsem náturou technik, zdálo se mi až neuvěřitelné, že tato zařízení mají do -15oC pořád 100 procent výkonu. Na základě čeho vzniklo těchto 100 procent? Jak to vlastně funguje? Divné je i to, že nikde nejsou žádné seriózní informace.
To byly otázky, které mě trápily. Postupem času jsem přišel na to jak tomu je. V chladivovém okruhu je prvek s názvem "HIC", který v případě špatné dodávky tepla z venkovního výparníku dodává teplo do chadiva z elektrické energie. Je to tedy jakýsi elektrokotel ve venkovní jednotce. Proč si ale dávat elektrokotel de-facto na zahradu? Jak to je s tím stoprocentním výkonem?
Přijde mi, že to zařízení má tyto parametry pouze pokud běží ten elektrodohřev "HIC" v chladivovém okruhu, jinak ne. Takhle ale funguje přece každé tepelné čerpadlo, jen má elektrodohřev přímo v topném systému...
Je tedy ten zázrak dán pouze tím, že jsme elektrokotel šoupli na zahradu místo do kotelny? :-) Potom je až neuvěřitelné jak snadno lze udělat klamavou reklamu...
Pane Chvojík, pokud by jste si podrobně prohlédl chladivový okruh a princip/funkci výměníku HIC, tak by jste naopak zjistit, že se nejedná o žádný elektrodohřev (který zde žádný není), ale o pouho pouhý výměník tepla, který slouží k dochlazování/předehřívaní směsi chladiva z kondenzítoru/do kompresoru. Při hledání na internetu najdete více podrobných informací, např. na ruských stránkách: http://www.hiconix.ru/UserFiles/File/Zubadan_Slim/Zubadan_Slim.pdf, nebo na našich českých: zubadan.cz
No podvod to nie je a Zubadan funguje, mňa by zaujímal aj Váš názor na Fujitsu Waterstage High Power, čo je novšia verzia s tým istým riešením ako Zubadan. V každom prípade toto riešenie má lepšie COP ako priamotop, keďže teplo ktoré sa dodáva pomocou nástreku horúceho chladiva do okruhu produkuje tepelné čerpadlo pomocou kompresora a teda ako tepelné čerpadlo. Čiže na produkcii tepla sa podiela elektrina v nie 100 % podiele ale napr. 50% a tým je COP aj pri nízkych teplotách okolo 2 čo je lepšie ako 1 pri priamotope, ktorý pri nízkych teplotách používajú iné výrobky a tak je zákonite aspoň o malé % lepšie aj SCOP.
Dobrý den, rozhoduji se mezi TČ Zubadan a PZP (ivertor či AWD). Z Vaší diskuze jsem ovšem nenabyl dojmu jestli je Zubadan opravdu tak zázračné čerpadlo a nebo zdali se jedná o lepší klimatizační jednotku.
Prosím o doporučení TČ - Zubadan vs PZP (vzduch/voda)
to jsem také udělal. Mám právě zpracované nabídky jak na Zubadan tak na PZP. Ceny jsou přibližně stejné. Jen je pravda, že PZP to má lépe zpracované (teď myslím tu technologii v kotelně) u Zubadanu je to dosti nevzledné a samá krabice. PZP to má celkem kompaktní. Jelikož tomu vůbec nerozumím tak se snažím získat nějaké info.
Pane Novotný můžete uvést jaké konkrétně tepelná čerpadla ohledně výkonu požadujete ? Jedná se o to, že jsem se také o tyto typy čerpadel informoval a PZP mně uváděla cenu daleko vyšší než zubadanu, protože jejich čerpadla nedrží výkon do takových mínusových teplot jako konkurence, proto musím mít výkonově vyšší PZP.Děkuji.
Zubadan HRP 125 YHA včetně hydroboxu a elektroniky PAC IF 031 - 14 kW, (330 250,-) PZP - HP3AWX 14 M o výkonu 13,1 kW (300 273,-) PZP - HP3AW 14 SE o výkonu 14,6 kW (357 380,-)
U všech třech nabídek je cena včetně akumulační nádrže (200 l)a zásobníku TUV (300 nebo 400l podle čerpadle)
Pokud máte zájem mohu Vám přeposlat nabídky emailem.
jde o "velký" výkon. Ještě nutno brát v úvahu, zda-li TČ bude ohřívat i teplou vodu. Rozhodující pro Vás je zvolit bod bivalence (pod který pojede bivalentní zdroj), to určí i "úsporu", pak se můžete rozmýšlet o velikosti a typu bez ohledu na výrobce, a ty posoudit když tak mi napište
A co třeba český Mastertherm (vzduch/voda) v porovnání s českým PZP? jak by porovnání vyšlo, když u PZP píšete, že to je "český mercedes" Nemá někdo zkušenosti? Díky JS
Tak som sa pozrel trochu za tepelnými čerpadlami PZP a nenašiel som hľadanú paralelu medzi značkou PZP a Mercedes... :) Myslím, že miesto zátvoriek by lepšie vyzerali úvodzovky: "český mercedes". Ako nič proti bratom Čechom, naopak mám Vás rád, ale Mercedes by som po prvé nepoužíval ako synonymum kvality, pretože taká Japonská Toyota ho predbehne hocikedy. Je to skôr luxus a v tom mi to sedí na PZP - platíte za "luxus" a nie za kvalitu, pretože je luxus vyrábať malosériovo tepelné čerpadlá a ak majú byť za dobrú cenu musí to ísť na úkor kvality alebo parametrov. Robil som ny vývoji takýchto technológií a viem koľko úsilia a to sú aj peniaze za tým stojí. Neurazte sa ale ani Škoda nie je České auto, ak by vývoj nerobili Nemci hlavne modifikáciou Volkswagenu dnes by sme škodu stále poznali iba ako Favorit, Felicia, Š125 a podobne... A to je to čo chcem povedať, buď máte do PZP investovaných veľa peňazí a potom ich musíte chcieť späť a teda lacnú vec predávate draho, alebo ste do toho neinvestovali veľa peňazí a predávate "český favorit" a nazývate ho "český mercedes" aby sa lepšie predával. Za cenu PZP dostanete japonské tepelné čerpadlá s podstatne vyššou kvalitou a dúfam, že sa neurazíte, keď poviem, že napr. Japonský Daikin je oveľa oveľa lepší ako PZP a cena nie je až taká vysoká, ale viem za čo platím.
Dobrý den, pane Oslanec, nějak mi to nedalo, ale vždy, když někdo kritizuje, zde na TZB, nějakou firmu, aniž by se ona firma mohla nějakým způsobem "bránit," tak zmíněné firmě tento komentář přepošlu /tu a tam/ k vyjádření.
Doufám tedy, že se nebudete zlobit, a že se nebude zlobit ani pan Hofman, když zde jejich /jeho/ vyjádření zveřejním :
"Dobrý den,
děkuji za zaslaný odkaz. Co si o tom myslím? Pán má pravdu v tom, že patříme mezi dražší tepelná čerpadla. V ČR se prodá okolo 500ks TČ PZP. Nevyrobíme 50 000 kusů tepelných čerpadel za rok jako zahraniční výrobci, a proto se nedá mluvit zdaleka o tak velké, a zda vůbec, o sériové výrobě. V každém případě se s prodejem v ČR můžeme rovnat s výrobci jako je NIBE, STIEBEL EELTRON. IVT prodá v ČR dle oficiálních čísel cca 900ks TČ a cca 100ks na Slovensku. Čím to asi bude. Jako pán nemá nic proti PZP, já nemám nic proti Slovákům J. Až bude Japonské tepelné čerpadlo DAIKIN (skládané z čínských výrobků) běhat bez poruchy 18let, jako naše první tepelná čerpadla, tak mu budu moci dát za pravdu. Nebaví mě věčné srovnání TČ a aut. je to nesmyslné srovnání. Každé auto má 4 kola a volant a každé tepelné čerpadlo má kompresor atd. Jak je ale možné, že každé tepelné čerpadlo má jinou skutečnou životnost a pracuje s jinými provozními náklady? Jak je možné, že naše TČ Váží 300kg a konkurenční ani ne polovinu. Asi tam zapomínáme techniky a proto u nás zaměstnáváme víc jak 130 zaměstnancůJ. Rozdíl mezi tepelným čerpadlem a autem je nejpatrnější v tom, že auto mě do určité míry a u některých osob do značné míry reprezentuje. Od auta nečekám to, že mi ušetří peníze. Pokud ano, tak mám na výběr naftu nebo benzín a to je to jediné, kde je možnost srovnání s TČ. Předpokládám, že na Slovensku je auto s naftovým motorem levnější než s motorem benzínovým J. U tepelných čerpadel už dávno ale nezáleží jen kompresorech. Vše je o kvalitě počínaje materiálem kce a konče izolacemi kompresoru a samotného tepelného čerpadla. U nás si investor kupuje tepelné čerpadlo na cca 25 let. V dnešní době neznám člověka, který by si koupil auto za půl milionu a jezdil s ním zmíněných 25let. Za to znám spoustu lidí, kteří už byli nuceni TČ měnit i po 2 letech. Za ty 3 roky co jsem v PZP jsem o kvalitě našich tepelných čerpadel přesvědčil mnohokrát.
PS: některé věci jsou uvedeny s nadsázkou, nemám nic proti Slovákům ani autorovi níže uvedeného. V každém případě prodeje tepelných čerpadel jsou na Slovensku v začátcích, což je patrné nejen z našich čísel, ale i z čísel u nás nejvíce prodávaných tepelných čerpadel IVT. Doufám, že jsem tím nikoho neurazil, protože v tom úmysl nebyl. Některé věci se ale bez určité nadsázky a ironie popsat nedají.
Na závěr bych chtěl říci, že mít kvalitní tepelné čerpadlo není o prestiži, ale o skutečných úsporách. Ještě jsem nikoho neslyšel povídat si o tom kolik mu ten Mercedes ušetřil pohonných hmot za rok. U tepelných čerpadlech jde ale právě o to.
Nechcel som tu vyvolávať vojnu... Žiaľ nepochopili ste o čo mi ide, vyjedrenie zamestnanca výrobcu je pekné a musím uznať že veľmi diplomatické - dúfam že mi nebudete odporovať ak si ho napriek všetkej snahe výrobcu zaradím aspoň pre seby ako článok typu "public relation" a tiež medzi ak nie neobjektívne tak aspoň medzi subjektívne hodnotenia...
Za pozornosť stojí že autor vyjadrenia pracuje v PZP cca 3 roky... (ktovie kde bude pracovať o x rokov a koho bude hájiť)
Zaujímavé je prehlásenie o dôležitosti šetrenia - teda spotrebe zariadení a pritom tepelné čerpadlá PZP majú podľa podkladov PZP menšie COP ako v príspevku zmienené výrobky Daikin...
Paradoxne väčšina dielov Daikin je vyrobená v Japonsku a v Čechách a iba nepatrná časť v číne... Z tohoto hľadiska PZP veľmi nezaostáva, pretože použité komponenty "amerických a európskych" značiek ako Copeland, Danfoss, Siemens, Alco atď sú prevažne produkované práve v Číne - česť výnimkám a talianskym komponentom pod úrovňou čínskej kvality, (my tie komponenty používame v chladení takže sú nám dôverne známe, veď tiež vyrábame chladiace, mraziace a prípadne aj vykurovacie systémy na mieru)...
Zrejme autorovi uniklo, že aj v Čechách a na Slovensku dodnes fungujú technológie Daikin o veku cca 25 až 30 rokov... 20 rokov životnosti pri TČ musí byť spodná hranica aby mala investícia do nich zmysel...
Aj my poznáme majiteľov tepelných čerpadiel ktorí ich museli po dvoch rokoch vymeniť... Išlo najčastejšie o tepelné čerpadlá Sirac - ktoré sa dajú aj v Čechách kúpiť pod x značkami, nechcem podrobne túto tému rozvíjať aby sa nezopakovala terajšia situácia a nezačali sa k diskusii vyjadrovať ďalší výrobcovia...
Na záver prajem PZP veľa úspechov, myslím že aj na európsky pomer sú to kvalitné a dobré tepelné čerpadlá, len sa trochu prikrášľujú ale uznávam aj to, že to robia etickejšie ako niektorí konkurenti...
Zaujímavé sú vaše štatistiky o predaji TČ na Slovensku, nie ste ďaleko od pravdy (a čo ďalších x značiek? osobne by som spomenuté značky tiež nezaradil medzi "ukážkové" medzi tepelnými čerpadlami, je to bežný európsky štandard), ale na rozdiel od iných ja mám nadštandardné vzťahy s viacerými európskymi odborníkmi v tejto oblasti a aj s realizačnými či obchdnými spoločnosťami a preto si dovoľujem tvrdiť, že aj moje informácie sú dostatočne presné a nie sú založené len na slovenských pozorovaniach. Myslím si že ako konštruktér viem aj zodpovedne vyjadriť svoj názor ku konštrukcii výrobku ako je TČ... Samozrejme toto je diskutabilné ale moje osobné referencie to potvrdzujú a to som sa podieľal na zaujímavých projektoch...
Možno by bolo dobré vrátiť sa zas k Zubadanu... :)
Ešte si dovolím malú poznámku k hmotnosti tepelných čerpadiel Daikin a PZP - keďže hmotnosť technológie je daná súčtom hmotnosti vnútornej jednotky a vonkajšej jednotky (porovnávame tepelné čerpadlá vzduch-voda keďže Daikin sa špecializuje na tento smer aj keď vyrába aj tepelné čerpadlá voda-voda) ten rozdiel nie je až taký veľký. Naopak za pozornosť stojí, že pre výkon 28kW potrebuje zariadenie vybavené kompresorom Copeland 2 kompresory o veľkosti 2 násobku kompresoru Daikin prípadne Mitsubishi (tento fakt som si bol overiť na sklade a porovnával som zariadenie Mitsubishi VRV vonkajšiu jednotku a Samsung DVM III Plus s Copeland digital scroll kompresormi, prípadne Midea MDV a YORK YDM) a napriek svojej polovičnej veľkosti na výkon japonskej 28 kW mašinky postačuje 1 kus kompresora - čo je pomer 1:4 medzi hmotnosťou a výkonom a medzi Daikin a Copeland. Teraz je ale otázne ako sa môže stať ak sa držíme pointy o hmotnosti načrtnutou PZP, ako je možné že napriek uvedeným faktom je zariadenie PZP len o niečo málo ťažšie ako Daikin...(30kg nie 2 násobok) Čo sa týka hmotnosti, nie je to smerodajný údaj, pretože potom by sme mohli uviesť aj nasledovné porovnanie: Škoda 120 = 855kg prázdna, Formula 1 = nesmie byť menšia ako 605kg s pilotom, palivom po pretekoch... Znamená to že špičkové technológie musia byť ľahšie... ?!? Alebo vďaka vyššej hmotnosti je Škoda 120 lepšia, kvalitnejšia? Nie. Uvádzať hmotnosť ako dôkaz kvality je irelevantné. Dúfam, že Vás PZP nezavádza, alebo že išlo len o časovú tieseň, trochu emócií pri ochrane svojho a takto vzniklo nedostatočne premyslené vyjadrenie zo strany PZP.
Pre istotu prikladám výstrižky z dokumentácie oboch výrobcov a parametre tepelných čerpadiel Daikin... Za pozornosť stojí aj porovnanie COP za obdobných podmienok (rovnaká norma EN 14511) Daikin: 4,37, PZP: 3,4 čo je vm porovnaní s PZP o 28,5% vyššie COP... A to je už nie zanedbateľný rozdiel...
Napriek všetkému som zástancom nákupu od domácich výrobcov a pre mňa osobne by to mohol byť dôvod pre ktorý by som si napriek "handycapu" možno vybral PZP,
Nezlobte se, ale já jsem z odpovědi PZP neviděl spor PZP-Daikin, ale vyjádření PZP vůči takzvaným tepelným čerpadlům. Či-li tyto Vaše stezky zase vidím jenom jako vymezení vůči PZP. a porovnání COP je naprosto neobjektivní, neboť se jedná o naprosto nesrovnatelné podmínky
Tohle není spor proti Daikinu ?! cituji : Až bude Japonské tepelné čerpadlo DAIKIN (skládané z čínských výrobků) běhat bez poruchy 18let, jako naše první tepelná čerpadla, tak mu budu moci dát za pravdu.
Podľa našich štatistík (to znamená vrátane cca 20 partnerských európskych spoločností) je 15 rokov priemerná bezporuchová prevádzka Daikinu...
Zaujímali by ma aj "nesrovnatelné podmínky" ktoré sú obidve v súlade s vyššie uvedenou normou. Tá norma sa mi nezdá že by mala až také povolené odchýlky aby v rámci nej mohlo dôjsť k vzniku "nesrovnatelných podmínek". To by nebola norma, ale paródia na normu... :)
Vo vyššie spomenutom článku sa nachádza viacero porovnaní PZP s Daikinom, ktoré ak nechápem zle, tak priamo dehonestujú Daikin a PZP suverénne povyšujú nad Daikin... Stačí si to pozorne prečítať. Čo tá poznámka o hmotnosti a to k tomu dosť ako sám autor poznamenal ironicky ladená?
Myslím si že PZP si samo takýmito vyjadreniami uberá na vážnosti, čo by som nerád, pretože PZP považujem ako som tiež vyššie uviedol za dobrú a kvalitnú značku (porovnateľnú s IVT, Nibe, Mach, Stiebel Eltron atď ale Daikin je Daikin a to že sa nedajú porovnávať nie je hanba), len nie je dobré ak o sebe dobre hovorí niekto sám. Lepšie je to keď o niekom iný dobre hovorí...
Ešte maličkosť, ak tie ostané porovnania boli s "tzv tepelnými čerpadlami" a nie s Daikinom, tak sa ospravedlňujem, ale myslím že to z textu nevyplýva dosť jasne.
PO: Zaujímali by ma aj "nesrovnatelné podmínky" ktoré sú obidve v súlade s vyššie uvedenou normou.
re: Redakce: Abyste mohli vaše tepelná čerpadla uvádět na trh v Evropské unii, musí být náležitým způsobem ověřovány jejich parametry. Můžete tento proces alespoň stručně popsat na příkladu novinky, kompaktního tepelného čerpadla vzduchvoda AWX?
PZP: Zajisté, každé tepelné čerpadlo musí splňovat celou řadu norem a technických předpisů, především z hlediska elektrické bezpečnosti, mechanické konstrukce, elektromagnetické kompatibility apod. Základní posouzení shody s technickými požadavky a certifikaci provádí autorizovaný zkušební ústav. V České republice už léta spolupracujeme se Strojírenským zkušebním ústavem v Brně, který ověřuje nejen kompletní výrobní a průvodní dokumentaci, vybrané vzorky z typové řady, ale i výrobní systém a pracovní postupy. Proces ověřování shody tepelného čerpadla vzduch-voda AWX s technickými požadavky je nyní v běhu s termínem dokončení do konce června, abychom od července mohli začít prodávat. Nedílnou součástí certifikace tepelného čerpadla je také ověření jeho výkonových parametrů podle evropské normy EN 14511. Základní ověření výkonových parametrů provádí rovněž Strojírenský zkušební ústav a jeho výsledky měření jsou naprosto relevantní. Přesto však bývá zákazníky, zejména ze zemí západní Evropy, vyžadováno měření u některé z renomovaných evropských zkušeben. Některé západoevropské země staví tento požadavek jako základní podmínku pro přiznání dotace na instalaci čerpadla, kupříkladu Švýcarsko. Pro tepelná čerpadla vzduch-voda připadají v úvahu dva ústavy, WPZ (WärmePumpenZentrum) ve švýcarském Buchsu a TÜV Industrie Service v německém Mnichově. Testuje se zde většinou nejen podle podmínek EN 14511, ale podle rozšířených podmínek EHPA /Evropská asociace pro tepelná čerpadla /. S oběma zkušebními ústavy jsme několik let v kontaktu a nyní probíhají jednání o termínu zkoušek nového čerpadla AWX. Jelikož máme technické a výkonové parametry ověřené na vlastní zkušebně, která v mnohém technologicky předčí ty renomované, jsou dobré výsledky předem zaručeny. Nakonec bychom se rádi zmínili o měření hlučnosti, neboť i to je jeden ze základních parametrů tepelného čerpadla. Hlučnost necháváme měřit specializovanou akreditovanou laboratoří a výsledky jsou ověřovány rovněž u specializované firmy v Německu.
Ďakujem za podporu pán Stoll. Vychádzajúc z Vašeho príspevku dedukujem nasledovné:
1. že tepelné čerpadlá v zahraničí vyhovujú aj iným normám a testom ktorými prechádzajú, nie len norme EN 14511 je k ich plusu
2. že tepelné čerpadlá PZP doteraz neprechádzali testovaním podľa ďalších noriem západnej európy je k ich mínusu
To všetko len potvrdzuje fakt, že PZP a Daikin museli vyhovovať minimálne 1 rovnakej norme a to EN 14511 (ktorú uvádza PZP a preto som použil iba ju) a podmienky meraní museli byť minimálne "srovnatelné" a to že sú ešte normy elektro megnetickej kompatibility atď nemá vplyv na meranie COP!
Pán Stoll, ruku na srdce, viete čo je to norma? Poznáte normu EN 14511? Viete mi v nej nájsť "medzery" ktoré by dali priestor na vznik "nesrovnatelných podmínek"?
(Malý vtip na záver:) Ak ano, potrebujeme Vás do firmy, potrebujem aby môj doma vyrobený výrobok v súlade s EN 14511 dosiahol certifikáciu a aby parametre boli zo skúšobne aspoň COP 7. Pri malých zmenách podmienok samozrejme v súlade s normou EN 14511 by sa to nejak muselo dať uhrať v náš prospech nie? Vopred sa ospravedlňujem, ale asi takto si predstavujem certifikáciu a meranie podľa jednotnej normy s "nesrovnatelnými podmínkami".
Vážený pane Oslanec, nemám ve zvyku zapojovat se do diskusí, jejichž předmětem není výměna názorů k diskutovanému tématu, ale přesvědčování toho druhého o tom, že "já" mám pravdu. Nic osobního, myslím to v obecné rovině.
Takže asi máte pravdu, že by bylo lepší se vrátit k tématu Zubadan.
A určitě máte pravdu v mnoha jiných věcech, a věřím, že máte i letité zkušenosti v oboru. Právě proto mě překvapilo Vaše srovnávání TČ s auty.
Já si vážím každé české firmy, nejenom PZP, která vyrábí něco užitečného, něco, za co se u nás /ani ve světě/ nemusí stydět. Věřím, že takové firmy máte i u Vás na Slovensku.
Ono koupit si kvalitní výrobek od české /slovenské/ firmy je přínosem nejenom pro ekonomiku našich "malých" zemí, ale je to nesmírně důležité i co se týká víry v sebe sama, v tom smyslu, že patříme mezi národy, které dokáží vytvářet hodnoty, a že si tvůrců těchto hodnot dokážeme vážit.
Neméně důležitý je náš vztah k životnímu prostředí.
A neméně důležité jsou naše mezilidské vztahy. K čemu by nám bylo to nejlepší tepelné čerpadlo, vytvářejíc nám doma tu nejlepší tepelnou pohodu, když bychom se báli vyjít na ulici?
No já jsem jako "nezaujatý" laik ty parametry jak pro Daikin tak pro PZP tedy našel. Možná trochu jiné než uvádí pan Oslavenec (který nepoužil pro porovnání zcela srovnatelné parametry, ale těžko hodnotit jestli záměrně nebo omylem nebo že nejsou dostupné), ale to platí na obou stranách-ani jeden z výrobců v měření nemá stejné hodnoty jaké deklaruje prospektem . Nemohu si pomoc ale ty výsledky v těcto tabulkách jednaznačně vycházejí lépe pro ten Daikin. Zase na druhou stranu jsem si vědom že i když měříte podle nějaké normy, což je množina předem daných podmínek a parametrů, že existují další skutečnosti které norma nepodchytí a že existuje určitý prostor pro manipulaci výsledků měření. Z předložených tabulek není zřejmé kdo měřil a jestli ty měření byla skutečně nezávislá. Co mě však překvapilo, že Hoval (který si buduje image kvalitního ale velmi drahého TČ) je v jedné řade převlečená Daikin Altherma :-) Ještě objasím, slovo "nezaujatý"-už poměrně dlouho hledám nějaké rentabilní TČ pro NED a turbulence kolem (zelené úsporám mě opět vrátili na začátek hledání. Uznávám že tuzemská PZP vyrábí kvalitní TČ (ve srovnáni s těmi nejlevnějšími čínskými) ale podle těchto výsledků je však zřejmé, že jejich výrazně vyšší cena oproti konkurenci není ospravlditelná tím co tvrdí. Těžko potom být naprosto nezaujatý když vidítě že vám někdo věší bulíky na nos :-)
Dobrý den Honzo, ať už si vyberete jakékoliv TČ, je důležité, že o tom přemýšlíte. Mimo topného faktoru totiž existuje ještě mnoho dalších ukazatelů, které jsou neméně důežité /správný návrh TČ vůči TZ objektu, servis a dostupnost náhradních dílů, a samozřejmě MaR/. To vše zvažte, o tom všem před koupí přemýšlejte.
Nejsem zástupcem uvedené firmy, nemám osobní důvod je propagovat, ale přesto zde vkládám několik článků k tomuto tématu . Jsou v nich totiž uvedeny věci k zamyšlení, ať už se to týká výběru TČ od kteréhokoliv výrobce. Doufám , že se tím nějak neproviním proti pravidlům diskuse.
"1. Zkoušení tepelných čerpadel
Pro zkoušení tepelných čerpadel byla používána od roku 1997 evropská norma EN 255-1 až 4 a v naší republice její překlad vydaný jako ČSN EN 255-1 až 4 postupně od července do listopadu 1998 [1]. Tato norma byla v EU roku 2004 nahrazena evropskou normou EN 14511, u nás v dubnu 2005 normou ČSN EN 14511 [2]. Z hlediska zkoušení je mezi oběma normami rozdíl zejména u zkušebních podmínek.
a) ČSN EN 255 – Primární strana Teplota vzduchu na vstupu do TČ: 20, 15, 7, 2 a –7 °C – Sekundární strana Teplota vody na výstupu z TČ: 35 a 50 °C
Průtok vody: nastaveny jmenovité hodnoty udané výrobcem. Je-li výrobcem udán pouze rozsah průtoku, zkoušky se uskuteční při jeho minimální hodnotě.
b) ČSN EN 14511 – Primární strana Teplota vzduchu na vstupu do TČ: 20, 7, 2, –7 a –15 °C – Sekundární strana Teplota vody na výstupu z TČ: 35, 45 a 55 °C
Průtok vody: nastaven konstantní průtok odpovídající standardním podmínkám hodnocení (viz tabulka 1).
Norma EN 14511 byla v říjnu 2007 nahrazena novou normou stejného označení [3]. To v červnu 2008 vedlo k vydání nové normy i v ČR [4]. V tomto novém vydání již nedošlo k žádným změnám u zkušebních podmínek pro TČ.
Norma má čtyři části:
Část 1: Termíny a definice Část 2: Zkušební podmínky Část 3: Zkušební metody Část 4: Požadavky Zkušební podmínky dle této normy jsou uvedeny v tabulce 1.
Jednotlivé zkušebny tyto podmínky dále rozšiřují nad rámec uvedené normy. To se týká např. švýcarské zkušebny ve městě Buchs (Wärmepumpen – Testzentrum Buchs, používající zkratku WPZ) nebo německé zkušebny v Mnichově (TÜV Süd Industrie Service – Laboratorium für Kältetechnik). Ty zkouší TČ nejen za podmínek daných EN 14511, ale i za podmínek odlišných, jak to udává tabulka 2. Zde stojí za povšimnutí měření při ohřevu vody z 25 na 35 °C, které se pro zkušebnu WPZ stává kritériem pro kvalitativní hodnocení TČ a jeho zařazení do příslušné kategorie.
2. Hodnocení tepelných čerpadel 2.1 Hodnocení ekoznačkou EU
Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1980/ 2000 může být ekoznačka Společenství udělena výrobku, který má vlastnosti výrazně přispívající ke zlepšení životního prostředí. Na základě tohoto nařízení bylo v úředním věstníku EU dne 20. 11. 2007 zveřejněno rozhodnutí komise č. 2007/ 742/ES [5], kterým se stanoví ekologická kritéria pro udělení ekoznačky tepelným čerpadlům s topným výkonem do 100 kW.
Tato kritéria jsou v souladu s nařízením č. 1980/2000 platná tři roky, tj. do 9. 11. 2010. Pro získání ekoznačky pro TČ s elektrickým pohonem musí být:
a) Topný faktor (dále jen TF) větší, než je uvedeno v následujícítabulce č.3
b) Použité chladivo musí mít potenciál globálního oteplování (GWP) menší než 2000. Pokud má použité chladivo GWP menší než 150, jsou požadavky na minimální hodnotu TF sníženy o 15 %. V rozhodnutí komise jsou uvedeny další požadavky týkající se hladiny hluku, dokumentace, školení montérů, dostupnosti náhradních dílů apod.
2.2 Hodnocení zkušebnou WPZ Tato zkušebna hodnotí TČ vzduch–voda a zařazuje je do jednotlivých kategorií podle naměřené hodnoty TF při zkušební podmínce A2 / W35-25 (ohřev vody z 25 na 35 °C). Zařazení TČ do jednotlivých kategorií z energetického hlediska se provádí podle tabulky 4. Tabulka 5 udává rozdělení TČ do jednotlivých kategorií u zkušebnou změřených TČ jak podle EN 14511, tak i podle dříve platné EN 255.
2.3 Štítkování tepelných čerpadel
Evropská asociace tepelných čerpadel (European Heat Pump Association, používající zkratku EHPA) připravuje pro ocenění kvality TČ jejich štítkování. Vydala dokument vycházející z EN 14511 týkající se jejich zkoušení [6] a ve spolupráci s národními asociacemi Německa, Rakouska a Švýcarska návrh na požadovanou minimální hodnotu topného faktoru pro udělení štítku kvality [7]. U TČ vzduch–voda je pro zkušební podmínky A2 / W35 uvedena minimální požadovaná hodnota topného faktoru 3,0.
3. Hodnocení tepelných čerpadel PZP Komplet specializovanou zkušebnou v Mnichově
V době od 19. 9. do 10. 10. 2007 bylo TČ typ HP3AW10 výrobní číslo 07121107 vyrobené v PZP Komplet a.s. Podrobeno zkoušce podle EN 14511 na zkušebně TÜV Süd Industrie Service – Laboratorium für Kältetechnik v Mnichově. Z protokolu o zkouškách [8], vystaveného zkušebnou dne 3. 12. 2007 vyplývá, že toto TČ pracující s chladivem R404A má při zkoušce A2/W35-25 topný faktor 3,38 a při zkoušce A2/W35 topný faktor 3,25. Splnilo tak energetické kritérium pro udělení udělení ekoznačky (viz tabulka 3), při hodnocení dle WPZ (viz tabulka 4) by se zařadilo do 2. kategorie, tj. mezi nejlepší zkušebnou hodnocená TČ a mělo by též nárok na štítek kvality v rámci hodnocení EHPA. V době od 21. 10. do 13. 11. 2007 bylo stejnou zkušebnou hodnoceno TČ typ HP3AW18 výrobní číslo 07121207. Z protokolu o zkouškách [9] vystaveného zkušebnou dne 3. 12. 2007 vyplývá, že toto TČ pracující s chladivem R404A má při zkoušce A2/W35-25 topný faktor 3,46 a při zkoušce A2/W35 topný faktor 3,14. I toto TČ splnilo energetické kritérium pro udělení ekoznačky (viz tabulka 3), při hodnocení dle WPZ (viz tabulka 4) by se zařadilo do 2. kategorie, tj. mezi nejlepší TČ hodnocená zkušebnou a mělo by též nárok na štítek kvality v rámci hodnocení EHPA.
4. Závěr Cílem příspěvku bylo poukázat na skutečnost, že kvalita a užitné vlastnosti se mohou u jednotlivých TČ značně lišit a tím ovlivnit jak dosažené úspory energie, tak i uživatelský komfort a provozní náklady. Přitom existují hodnoticí kritéria, která mohou zájemce o TČ upozornit na kvalitu tohoto výrobku a při státní podpoře by mohla ovlivnit i výši poskytované dotace. Jestliže TČ hodnocená švýcarskou zkušebnou podle topného faktoru byla většinou zařazena do 2. a 3. kategorie neznamená to, že by na trhu nebyla i TČ kategorií horších. Pouze tato TČ nebyla nikým přihlášena ke zkoušení a hodnocení. Přitom TČ 2. kategorie mají topný faktor více jak dvojnásobný proti podobným, ale 7. kategorie. Zásluhu na dobrém hodnocení TČ PZP má jistě i ta skutečnost, že v hodnocených TČ byly již uplatněny dílčí výsledky grantového Projektu „Vývoj tepelných čerpadel vzduch–voda pro ekologické a energeticky úsporné vytápění, ohřev vody a větrání“
Článek byl zpracován v rámci řešení Programu výzkumu a vývoje IMPULS ev.č. FI-IM4/006 s názvem „Vývoj tepelných čerpadel vzduch–voda pro ekologické a energeticky úsporné vytápění, ohřev vody a větrání“ za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím MPO ČR.
5. Použité podklady [1] ČSN EN 255-1 až 4. Klimatizátory vzduchu, jednotky pro chlazení kapalin a tepelná čerpadla s elektricky poháněnými kompresory. Režim ohřívání. ČNI, 1998. [2] ČSN EN 14511-1 až 4. Klimatizátory vzduchu, jednotky pro chlazení kapalin a tepelná čerpadla s elektricky poháněnými kompresory pro ohřívání a chlazení prostoru. ČNI, 2005. [3] EN 14511-1 až 4. Air conditioners, liquid chilling packages and heat pumps with electrically driven compressors for space heating and cooling. CEN, říjen 2007. [4] ČSN EN 14511-1 až 4. Klimatizátory vzduchu, jednotky pro chlazení kapalin a tepelná čerpadla s elektricky poháněnými kompresory pro ohřívání a chlazení prostoru. ČNI, 2008. [5] Rozhodnutí komise ze dne 9. 11. 2007, kterým se stanoví ekologická kritéria pro udělení ekoznačky Společenství tepelným čerpadlům na elektrický nebo plynový pohon a tepelným čerpadlům absorbujícím plyn. Oznámeno pod číslem K(2007) 5492. Úřední věstník EU, 20. 11. 2007. [6] EHPA – DACH Prüfreglement. Prüfung von Luft / Wasser – Wärmepumpen. Version 1.2. Ausgabe 20. 8 .2008. [7] EHPA Quality Label. Zdroj: http://ehpa.fiz-karlsruhe.de [8] Prüfbericht Nr. 106. TÜV Süd Industrie Service – Laboratorium für Kältetechnik. Mnichov, 3. 12. 2007 [9] Prüfbericht Nr. 108. TÜV Süd Industrie Service – Laboratorium für Kältetechnik. Mnichov, 3. 12. 2007 [10] Petrák J., Petrák M. – Zkoušení a hodnocení tepelných čerpadel. VVI 5/2008." http://www.topin.cz
"Tepelná čerpadla
Vývoj, výroba a prodej tepelných čerpadel nebyly do programu společnosti zařazeny náhodně. Základním impulzem se stalo rychlé zdražování elektřiny a požadavky velkého množství zákazníků s elektrickými přímotopy na jejich záměnu za úspornější zdroje tepla. Ředitel společnosti PZP KOMPLET, Ing. Václav Prokop, je absolventem pražského ČVUT, oboru chlazení, takže má k chladicím strojům, respektive k tepelným čerpadlům, velmi blízko. Ovšem jak sám zdůrazňuje, nebyl a není na to sám. Výrobě TČ předcházela jeho dlouholetá spolupráce s chlaďařským odborníkem, Ing. Luďkem Klazarem, při vývoji a výrobě odvlhčovačů, chladičů kapalin, kondenzačních jednotek aj. Tepelné čerpadlo je známo přes 150 let. V České republice významně podpořilo zájem o tuto techniku v roce 1987 nakladatelství SNTL vydáním knihy Tepelná čerpadla. Autory byli prof. Ing. Zdeněk Dvořák, doc. Ing. Jiří Pmák, CSc., a také Ing. Luděk Klazar. První TČ společnost vyrobila na přelomu let 1994/1995. V současnosti je v provozu již několik tisíc zařízení.
Deklarované parametry musí odpovídat praxi
Tepelné čerpadlo je složitý stroj, i když se na první pohled zdá, že stačí dát k sobě jednotlivé kvalitní komponenty. Termodynamický proces, na jehož průběhu závisí účinnost TČ, lze negativně ovlivnit řadou faktorů. A to jak v důsledku chybné konstrukce a nastavení TČ od výrobce, tak v nepřizpůsobení navazující otopné soustavy. Proto společnost PZP KOMPLET významně investovala do pořízení zkušebny se světově ojedinělými vlastnostmi umožňujícími ověřovat a testovat chod TČ spojitě při proměnlivých parametrech. Během krátké doby existence zkušebny si zde ověřili, že některá TČ od konkurenčních výrobců mohou dosáhnout slibovaných parametrů snad jen teoreticky, v praxi však selhávají. Především se to týká stále oblíbenějších TČ vzduch/voda nevyžadujících investičně náročný vrt. „Bohužel cesta k vyřazení takových výrobků z tržní soutěže v České republice je natolik dlouhá, finančně i časově náročná, že není v našich možnostech ji absolvovat. Zde státní dozor selhává a bude ještě nějakou dobu trvat, než se stav na základě zklamání mnoha zákazníků, kteří nakoupili takové výrobky, vylepší,“ říká Václav Prokop. „My jsme schopni vyrábět TČ s největší účinností, víme jak a můžeme si to i ověřit, ale trh není na tyto špičkové výrobky připraven. Proto jsme nuceni jít, a věřím že jen dočasně, cestou kompromisu mezi nejvyššími možnými parametry a tím, co jsou zákazníci ochotni zaplatit. Zkvalitnění nabídky TČ na českém trhu očekávám po vyhlášení nového podpůrného programu Státním fondem životního prostředí, ve kterém mají být definovány nejnižší možné průměrné roční topné faktory TČ pro získání podpory. Tepelná čerpadla PZP jsou konstruována na dlouhou životnost, mají certifikáty z renomovaných zahraničních zkušeben, jež potvrzují vynikající výkonové parametry. Tyto výjimečné vlastnosti jsou dány využitím mnoha našich užitných vzorů a patentů.“
Trhy pro PZP KOMPLET
TČ se značkou PZP KOMPLET jsou na zahraničních trzích nabízena od roku 2004 a nyní probíhá export do zemí Evropské unie. Objem exportu je srovnatelný s prodejem v tuzemsku. „Prvkem podporujícím prodej našich výrobků je i řada ocenění z prestižních veletrhů a také například Vynikající výrobek roku v oblasti průmyslového designu. Zájem o kvalitní TČ roste. Věřím, že část této poptávky na evropském trhu uspokojíme i my a tak podpoříme z minulosti dobré jméno českých výrobků ve světě“, dodává Václav Prokop. O tom, že to PZP KOMPLET míní vážně, svědčí například i letošní účast na světově prestižním mezinárodním veletrhu ISH ve Frankfurtu" http://www.topin.cz/download.php?idx=84088
"Redakce: Čím si vysvětlujete takový zájem? PZP: Ve srovnání s vedoucími světovými výrobci tepelné techniky a tepelných čerpadel jsme relativně malý podnik. Abychom jim mohli konkurovat, musíme na trh dodávat výrobky v té nejvyšší možné kvalitě. Pokud si uvědomíte, jaké náklady pro nás představuje například záruční oprava v rámci již standardní pětileté garance provedená v zahraničí, zejména v zemích západní Evropy, musí vám být jasné, že je levnější si kvalitu výrobku raději dvakrát ověřit před tím, než opustí výrobní závod. Jeden špatný výrobek pokazí pověst u mnoha zákazníků na několik let dopředu a toho se musíme, když chceme expandovat, vyvarovat. Takže na jedné straně stojí kvalita, vynikající technické parametry a design našich tepelných čerpadel jako základní předpoklad. Na druhé straně je cena. Nejsme charitativní organizace, nemáme za sebou ani kapitál, který by vydržel několik let čekat na eventuální zisk, proto cena musí pokrýt náklady spojené s vývojem a výrobou. Oproti velkovýrobcům jsme navíc v nepříznivé pozici i co se týká nákupu materiálu a komponentů. Ale i v těchto podmínkách jsme dokázali nabídnout cenu, která ve srovnání s konkurencí zaujala. To je pro nás příznivé zjištění.
Redakce: S jakým sortimentem jste na ISH šli? PZP: Počítáme se mezi tradiční výrobce, proto nabízíme prakticky všechny standardně poptávané typy tepelných čerpadel a i určité speciality, které velkovýrobci ve své nabídce nemají. Na ISH jsme jeli s novinkou, tepelným čerpadlem vzduch-voda AWX, jehož vývoj a provozní zkoušky jsme dokončili těsně před výstavou. Jde o kompaktní tepelné čerpadlo vzduch-voda pro venkovní instalaci. Toto provedení je stále více žádáno zákazníky, neboť jeho výrazně nižší cena ve srovnání s tepelným čerpadlem vzduch-voda v provedení „Split“ a jednoduchá instalace nevyžadující odborníka na chlazení více než dostatečně kompenzují jen o málo nižší topný faktor, řádově o jednu až dvě desetiny. Technickou špičkou z našeho pohledu však stále zůstává split-systém vzduch-voda.
Redakce: A jaká byla odezva? PZP: Můžeme říci, že zejména naše novinka, kompaktní tepelné čerpadlo AWX, upoutalo pozornost i některých velkých výrobců, jejichž zástupci se na něj přišli z blízka podívat. To je svým způsobem potěšující, neboť nás berou vážně a je vidět, že jdeme správným směrem. Zájem stávajících, ale i potenciálních budoucích obchodních partnerů, se týkal celého sortimentu. Výsledkem jsou již první podepsané smlouvy na dodávky řádově stovek tepelných čerpadel do celé Evropy a věříme, že další podpisy smluv budou následovat." http://www.topin.cz/download.php?idx=84370