Uprava kotelny pro akulacni nadrz

Reklama
MB Marek Borůvka @marek.boruvka před 14 roky29.04.2010 14:52:00
Uprava kotelny pro akulacni nadrz

Dobry den,

Miniuly rok jsem koupil postarsi domek a zacal jsem z jeho rekonstrukci. Jako prvni jsem se rozhodl jeste pred zimou vymenit kompletne topeni v celem dome za nove radiatory + rozvody v medi. Pri teto prilezitosti jsem si nechal namontovat take kotel na tuha paliva Ferroli GF 4N. Jiz pri predelavce topeni jsem chtel do systemu zaradit akumulacni nadrz, ale majitel provadejici firmy mi to neustale vymlouval, ze to je k nicemu atd. Bohuzel jsem byl tlaceny casem + jsem mu na doporuceni duveroval a tak jsem akumulacku neresil (dneska vim, ze to byla velka chyba). Nicmene ted davam "dohromady" sklepy a nastal cas abych vyresil jednou pro vzdy topeni. Prikladam nacrt jak je zapojeny soucasny stav obou kotlu. Rad bych System doplnil o akumulacni nadrz a lepe reguloval, protoze soucasna "regulace" je skutecne zavisla pouze na tom kolik prihodim uhli do kotle a jak ho moc "pridusim" Toto urcite neni zadouci stav a tak bych rad kompletne celou kotelnu predelal (o "kvalite" instalaterske firmy mam jiz svoje mineni). Bohuzel zatim nevim jakou ma dum tepelnou ztratu. Barak je postaveny castecne z cihel a castecne z skvarobetonu (tloustka steny 45 cm) a ma vymenene vsechny okna za plastove. Pudorys domu je cca 15x8 metru, dve obytna podlazi, nezateplena puda a sklepy. Cele prizemi ted rekonstruji. Puvodni omitky jsem omlatil, stropy shodil a novy interier bude resen v sadrokartonu (predsteny a stropy). Mezi sadros a zed chci v teto fazi rekonstrukce dat 5cm silnou izolaci a tim alespon trochu zamezit uniku tepla. Cely dum chci izolovat nasledne v druhe fazi rekonstrukce. (az dosetrim). Jedna z mych otazek je zhruba jak velkou akumulacni nadobu bych potreboval, dale jak cely system zapojit. Jde mi hlavne o to , aby po vyhasnuti kotle barak hned nevychladl a take ochranu pred pretopenim kotle. V budoucnu bych do okruhu take rad vradil obojzivelny boiler na ohrev TUV.

Predem diky za pomoc
Marek



EDIT:

Jako jedno z  puvodnich a jednoduchych reseni jsem uvazoval dat akumulacku na zpatecku z radiatoru pred kotel. Vsechny radiatory mam vybavene termohlavicema az na dve mistnosti. Obyvak - tam je umisten pokojovy termostat pro plynovy kotel a dalsi radiator je umisteny na chodbe (mirne poddimenzovany). Uvazoval jsem ze by se tak "automaticky" resilo nabijeni akumulatoru prebytecnym vykonem kotle. V pokojich kde by byla dosazena nastavena teplota by se ventily zavrely az by byly zavreny vsechny krome tech vyse zminenych dvou radiatoru (mozna by stalo za uvahu vybavit termohlavici i radistor v obyvaku) a tim by se nasledne temer cely vykon kotle "ukladal" do akumulacky . Nicmene jak jsem trosku problematiku blize "studoval" prisel jsem na minimalne dva problemy.
1, Neresi se minimalni teplota zpatecky a kotel by byl asi stale podchlazovan.
2, Po vyhasnuti kotle by pres nej cirkulovala tepla voda z akumulacky a tim by se chladila. To by asi slo vyresit nejakym zkratem a elektrickym ventilem, ktery by ho uzaviral ("premostit" kotel)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.