Jak na ohřev bazénu pomocí TČ?

Autor: Radek Vácha
Datum: 25.03.2011 11:05
uživatel: 100084

Zdravím,

Používáte někdo k ohřevu vody v bazénu TČ?
Kdy začínáte s ohřevem vody?
Jak teplou vodou, vodu ohříváte?
Na kolik stupňů ohříváte vodu v bazénu?
Do kdy v bazénu topíte?
Jak máte bazén zakrytý? (bez, solr. plachta, lamely, zastřeš)
Máte v zemi nějakou izolaci?
Znáte náklady?
Máte někdo srovnání solárního ohřevu a ohřevu TČ? (rychlost, doba sezóny)

Díky díky

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Radek Vácha07.12.2011 15:02
Michal Babica06.12.2011 23:47
Roman Francl07.08.2011 14:56
Laďa Jaskva07.08.2011 14:20
Roman Francl07.08.2011 13:47
Laďa Jaskva07.08.2011 13:22
Roman Francl07.08.2011 10:45
Radek Vácha29.06.2011 13:53
Radek Vácha15.04.2011 22:06

Datum: 06.12.2011 23:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107423
reakce na ...
Dobry den, mame tepelne cerpadlo kombinovane se zastresenim. doporucili nam to znamy i vyrobce. zastreseni totiz velmi ucinne drzi teplo a v dlouhodobejsim hotizontu se investice do nej skutecne vyplati. ten horiznot pritom nemusi byt ani nijak dlouho; pocitam, ze behem paru let je to zpatky.

Datum: 07.12.2011 15:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím, děkuji za informace. Chtěl jsem se zeptat, nechtěl by jste na jaře udělat společná pokusná (amaterská) měření?
Myslím, tím, že bychom třeba sledovali každodenní ranní a večerní teplotu vody v určitý čas plus třeba potřebu topit TČ apod.

Možná by to do budoucna někomu mohlo pomoci při rozhodování mezi zastřešením a roletou.

S pozdravem Vácha

Autor: Roman Francl
Datum: 07.08.2011 10:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104423
reakce na ...
Dobrý den, mám plastový PE zapuštěný bazén i izolací 5cm polystyren a dno cca 8cm polyuretanem. Ohřev cca 5 let solárními termickými panely - vákuové trubice se zrcadly 10m2. Bazén odkrytý se nikdy neohřál nad 28°C. Letos mám bazén obestaven zateplenou zimní zahradou a už od března je teplota od 28 °C do 34°C. Vznikal velký odpar vody a hladina vody klesla o cca 3cm za týden a o mizení chemie, aby voda nezelenala ani nemluvím. Zakryl jsem bazén zatím folií než nainstaluji lamely a chemii jsem přestal skoro používat. Voda se pohybuje 29 a víše. Ohřev TČ, které mám o tepelném výkonu až 40kW budu testovat až doinstaluji vzduchotechniku zimní zahrady, abych mohl chladit, sušit vzduch a přemisťovat odpadní teplo do vody bazénu nebo do akumulační nádrže 12 000l, kterou mám ve sklepě. Mám energeticky soběstačný dům a do budoucna přemýšlím z bazénu udělat aku nádrž na zimní sezonu. V zimních měsících musím cca 100kW elektřiny nakupovat i když mám fotovoltaickou elektrárnu.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 07.08.2011 13:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Já tomu fandím. 100 kWh Vás stojí kolik, 500 Kč ?
Nebudou ty investice do celého systému 100 % energetické soběstačnosti naprosto nesmyslné ? Mě se tak trochu zdá, že to děláte jenom proto, abyste dokázal, že to jde. Ale připadá mi to nakupování lístků do ZOO - dejte mi slevu, ale nechci ji zadarmo a strká biletáři pětistovku ( Šimek, Grosman ). A já vím, že to je, ale ty náklady.
S pozdravem Laďa

Datum: 07.08.2011 13:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den, samozřejmě investice nejsou nejnižší, ale vše má svou návratnost. Navíc je to investice do budoucna a hlavně nejsem z těch kdo počítá, že mě bude stát v penzi živit tzn. důchod.
Energeticky soběstačný dům již upravuji cca 5 let a už platím jen cca 100kW měsíčně za elektřinu od listopadu do února. Celý rok mě stojí voda, vytápění, klimatizace a komplet provoz domu necelých 5000Kč. Příjem z fotovoltaiky je přes 100 000Kč ročně a tak na platbu mám a i dokonce hypotéka na pořízení domu se mě bude sama 20let splácet.
Mám instalované TČ voda-voda, termické panely ploché i trubicové, fotovoltaiku on grid s elektronickou regulací, aby nebyly přebytky do sítě, ostrovní provoz na baterie a záložní kotel na pelety se silem, kdyby selhala elektřina. Jako doplněk pasivní ohřev ze zimní zahrady a prosklené střechy schodiště s akumulací tepla do zdiva.
Je to taková záliba mít vše nezávislé na cizích zdrojích a vlastně i tu přírodu šetřím. Nyní sháním mikrokogenerační jednotku nejlépe na pelety, abych nemusel platit těch cca 0,5MWh na zimní měsíce.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 07.08.2011 14:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. No jo, tohle všechno je OK. Především je k tomu potřeba ta Vaše vnitřní potřeba tu nezávislost prosadit. Jenže to má jednu chybu. Ono to funguje pouze na základě dotací za prodanou EE. Jinak by to nemělo smysl. Ale i tak, takových lidí, kteří se takto stávají nezávislými je zatím málo. Ale čistě teoreticky, kdyby to udělali všichni, tak se ta nezávislost ztratí. Ale to v horizontu našich životů zřejmě nehrozí.
S pozdravem Laďa

Datum: 07.08.2011 14:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím, ano máte naprostou pravdu. Člověk - investor musí mít jako první v sobě, že chce být nezávislý a jako druhé koukat na ekonomickou stránku z pohledu dlouhodobé návratnosti. Pak stačí se kolem sebe podívat kolik lidí mrhá energií naprosto zbytečně a kolik lidí vlastně nemá představu jak energii ušetřit nebo využít energii jinou. Bez dotací samozřejmě je FVE nesmyslná investice. Třeba se budou více zmenšovat vstupní investice a zvyšovat účinnost. Pak už na tyto změny způsobu bydlení dosáhne více obyvatel, kteří přemýšlí a budou investovat do soběstačnosti místo do penzijního spoření.

Datum: 29.06.2011 13:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak jen pro ty které by to třeba někdy zajímalo.
bazén cca 8*4m*1,3m vody, TČ 17kW, výměník cca 80kW (při 90st)

včera 28/6/11 teplota vzduchu celý den cca 25 max 27 v noci na 29/6 pak cca 18st s hrotem v 4:30 a to na 12st

teplota včera v bazénu ráno 27,6 (připraveno pomocí TČ)a jen pomocí solární plachty vyhnáno na 29,2 do odpoledne a pak bazén otevřen, za noc ztráta cca 1,7st na 27,5 a dnes znovu bez TČ
Pokud není hezký slunečný den ale noční teplota nepadá pod 13st pak je úbytek do 3st a za noc a denně spotřebuji na udržení 28st v bazénu cca 40kW ze sítě, pokud teplota spadla pod 9st (v noci) a ve dne bylo cca 19 pak na udržení 28 v bazénu byla spotřeba cca 70kW ze sítě

Jsou to jen první pozorování, pokud by někoho něco zajímalo nechť se zeptá. .o)

Datum: 15.04.2011 22:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nikdo žádné praktické zkušenosti?

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.