ˇUprava kotle Viadrus U 26 5čl. na spalování pelet
Autor: Jiří Mareš Datum: 12.12.2011 22:58
uživatel: 107937
Na výstavě Aquatherm jsem viděl úpravu kotle Viadrus na spalování pelet. Kontaktoval jsem výrobce kotlů Viadrus s dotazem na možnost přestavby. Bohužel souprava vyráběná v Bohumíně se hodí pouze na starší kotle a byl jsem odkázán na jiné výrobce. Chtěl jsem se zeptat výrobce litinových kotlů co si myslí o úpravě kotle odřezánímdna a jaká je asi účinnost spalování pelet. Z Bohumína jsem dostal pouze odkaz na vaše diskusní fórům. Může mi někdo říci víc? Děkuji Jirka
přestavovat kotel je podle mě pěkná blbost, já ho raději prodal a koupil automat C,... a Benekov na thermě je vystavoval , viadrus automat myslím kolem 60 tis. Osobně bych do automatu v litině nešel, dle mého je i účinost někde jinde. Aspoň se svých zkušeností a přes lidi co kolem toho dělají a co jsem slyšel. Jinak je přestavoval Boháč, myslím z Albrechtic nebo tam někde od Krnova za hříšný peníz. Raději jej prodejta a kupte jiný, já to tak udělal, taky jsem chtěl nejdřív předělávat. Lidi blbnou s litinou tak proč je nedělat, vždyť jde jen o kšeft. nashle
S přestupem tepla v litině nemáte vůbec pravdu. Dnešní litinové kotle lité přesným litím z litiny G 20 (perlitická litina) mají stěnu 5 mm. Ve strojnických tabulkách nebo Černochovi si můžete najít součinitele přestupu tepla a zjistíte, že litina je na tom lépe než ocel. Takže opak je pravdou. Co se týče odolnosto proti korozi se nemusíme vůbec bavit.
tak tam je to spíše o konstrukci tělesa,krátké cesty,velký prázdný prostor,nevyužitý, snadná cesta do komína,trubkovice jsou podstatně na tom v ůčinosti lépe
Dobrý ukazatel účinnosti a využití je teplota spalin odcházejících z kotle do komína. U mého kotle Ferroli GFN 5 je to 140 až 160ºC. Kolik to je u Viadrusu? Může to někdo, kdo jej provozuje ojektivně sdělit? Jak sleduji diskuse o Atmosu, tak se potýkají ze spalinami od 200 do 350 ºC. Nevím jak jim tedy může legálně vycházet účinnost. Na papír mohou napsat co chtějí. To bude ve skutečnosti hrozná mizerie.
Ony ty účinnosti jsou ve skutečnosti dvě, jedna je účinnost spalování a potom přestupu tepla do vody.Ideální by bylo kdyby výrobce udal účinnost na výstupu z kotle.
Právě Viadrusy 26 přestavujeme na automaty na uhlí za použití přestavbové sady od Benekovu,který dělá samozřejmě i hořáky(přestavby) na pelety.Samozřejmě stejně i pro Via 22.Skutečně Feroli je vhodný na spalování převážně velkých polen,ale méně ekonomicky než tyto Viadrusy nebo FB Dakony.Nehodí se pro pelety. Sady od Benekovu pracují oproti ostatním automatům i s ořechem 1.až do hrubosti 5 cm a tím s plynulejším provozem bez záseků dopravníku. Pokud už zákazník výše jmenovaný kotel má,příjde mu to o 50% levněji než montáž automatu Ekoperfekt,Ekoefekt,Viadrus,Varimatik atd.Jen se musí předělat výška sopouchu a to se může při AKC provedení trochu zkomplikovat.
No právě Viadrusy mají mnohem horší účinnost vzhledem ke své konstrukci, než třeba Ferroli. Mohu to porovnat při přestavbě právě u těchto dvou kotlů. U Viadrusu je až o třetinu větší spotřeba pelet než u Ferroli.
Účinnost tohoto kotle po přestavbě je dost žalostná. Dělali jsme zatím jedinou s hořákem Ferroli SUN 7. Tento kotel má ze spalovací komory rovnou díru do komína a tak využití horkých spalin je velice nízká. Důrazně nedoporučuji takovou přestavbu. Lepší bude tento kotel prodat a koupit přímo automatický kotel na pelety.