akumulační prstence

Autor: Milan Šťastný
Datum: 17.02.2012 21:51
uživatel: 107064

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli má někdo praktické zkušenosti s akumulačními prstenci. Chtěl bych postavit akumulační krb a na krbovou vložku ( Romotop KV 025 N03 BD) tyto prstence umístit, ale stále si myslím, že se tyto prstence musí zanášet sazemi a dehtem. Pokud se opravdu zanáší, tak jakým způsobem se potom čistí ? Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
hetzer hetzer02.03.2012 22:01
Milan Šťastný02.03.2012 17:46
Milan Šťastný25.02.2012 16:56
jenda dibes23.02.2012 19:26
Redakce KAMNARI.CZ22.02.2012 21:54
jenda dibes22.02.2012 21:26
Redakce KAMNARI.CZ21.02.2012 20:50
jenda dibes21.02.2012 20:05
Redakce KAMNARI.CZ20.02.2012 22:32
jenda dibes20.02.2012 20:59
Redakce KAMNARI.CZ19.02.2012 22:32
jenda dibes19.02.2012 20:42
hetzer hetzer19.02.2012 19:54
Milan Šťastný19.02.2012 13:34
hetzer hetzer18.02.2012 21:19

Datum: 18.02.2012 21:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100064
reakce na ...
vzhledem k vykonu tehle vlozky bude efekt takto male akumulace nepatrny. co se tyce zanaseni, tak pri spravnem zpusobu spalovani dehet nevznika.

Datum: 19.02.2012 13:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Myslíte, že je výkon této vložky malý a kvůli tomu bude akumulace tepla do prstenců zanedbatelná ? Samozřejmě bude kolem vložky i obestavba z akumulačních šamotových cihel.
Pokud jsem to špatně pochopil, tak se omlouvám.

Autor: hetzer hetzer
Datum: 19.02.2012 19:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
prave naopak. vykon je tak velky ze tak mala akumulacni hmota se skoro vubec neprojevi. masivni obestavba z samotu ma mnohem vetsi vyznam. cim vetsi hmotnost, tim vice akumulace.

Autor: jenda dibes
Datum: 19.02.2012 20:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100322
reakce na ...
Taky bych řekl , že ty prstence váží asi v jednotkách kil. Akumulace má smysl v kachlovych kamnech ,kde mate metry tahu a to už bude okolo 1-2 tun.
Větší vyznam má asi spíše ta obestavba co mate ze šamotu.
Dehtování je spíše otazkou konstrukce topeniště zda je postavena na pomalé a čisté spalování nebo na rychlé.

Autor: Redakce KAMNARI.CZ
Datum: 19.02.2012 22:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100666
reakce na ...
1ks prstence (mluvíme-li o originálu Ortner) váží 21 kg, koncový s bočním výstupem 42 kg, obvyklá sestava je 4-6 prstenců, tedy cca 100 až 150 kg akum. masy. Z praxe - sestava 5ti prstenců na vhodné krb. vložce se jmen. výkonem 10 kW rozkládá výkon 8 kW (2 kW odchází prosklením bez možnosti akumulace) na 8 hodin, tedy 1kW/hod.

Co se týče zanášení, je samozřejmě otázkou 1) kvality paliva, 2) kvality spalovacího zařízení (zde vložky) a 3) kvality obsluhy. Pro akum. krb s prstenci tedy rozhodně doporučuji použít automatiku a důsledně dbát na to, aby bylo jediným palivem čisté a suché dřevo. Čištění prstenců možné není, dle údajů výrobce (který prostě nepřipouští žádný jiný, než výše řečený správný provoz) se hladký povrch prstenců nezanáší i díky vysoké rychlosti proudění spalin (pomocí trojího průduchu do šroubovice).

Datum: 20.02.2012 20:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Docela jste mě překvapil ,že ty prstence akumulují tak málo. Myslel jsem ,že když mají teplotu okolo 300°c tak že naberou více. Když má pán ztrátu (hádám) 6-10kw tak to moc není prospěšné.
Dále jste mě zarazil poukazem na rychlost hoření- nezanášení(trojita šroubovice) . To lze akceptovat u kachlovychh kamen ,které mají metry delky na předání tepla. Ale u vložky bych asi viděl prospěšnější pomalé a čisté hoření.Ty májí malo místa na předání tepla.
Ale pán už se neozval ,takže už si z toho asi něco vybral :-)

Datum: 20.02.2012 22:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Řekl bych, že vzhledem k minimálním nárokům na prostor jsou naopak prstence akumulant velmi dobrý.

Pokud má akumulační krb skutečně pokrývat ztrátu 6-10 kW, potom je sám o sobě špatnou volbou, ať už je zhotoven z čehokoli. Smyslem akumulačních topidel je distribuovat nízký výkon hodinově co možná nejdéle bez obsluhy. Neumím si představit KRB s výkonem 10 kW a akumulací 8 hodin - dávka paliva 25kg dřeva?

Rychlost hoření - mluvil jsem o rychlosti proudění spalin, které je dle výrobce příčinou nízké míry zanášení tahů v prstencích, nikoli o samotném spal. cyklu. A obecně co se spalování týče, je omylem úvaha, že pomalé hoření je správné a účinné. Samozřejmě všeho s mírou, ale není náhoda, že vysokých účinností (minimálního plynného i tuhého nedopalu) domácích krbů a kamen je dle měření dosahováno při spal. cyklu 60-90 minut.

Datum: 21.02.2012 20:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já vím ,že se u nás testují topeniště tímto zpusobem. To znamená nechá se dřevo shořet za hodinu , metr nad kamny nebo krbem se měří teplota a emise.Z toho se vypočítá učinnost.
Takto ale nebude asi nikdo nebude spalovat dřevo- pokud chce používat topeniště k vytápění.Nedovedu si představit ,že někdo bude každou hodinu přikladat.
Já jsem si pořídil klasické krbovky k vytápění. Samozřejmě jsem je zavřel a dlouho hořely. Pomalé teplo a nebyl problém přikladat po 6 a více hodinách.Ale jak je známé asi si dovedete představit co se valilo z komína.
To samozřejmě řešili i jinde ve světě - lidi asi nechcou dýchat smog ,saze co se valí z komína.No a tak tam zavedli testy na pomalé spalování. Takže topeniště pomalu a čistě hoří .Vyrobci se přispusobili aby se vešli do těchto limitu.
Takže jsem si pořídil od stejného vyrobce stejný model, akorát s tím dvojstupnovym spalováním.Májí psanou nižší učinnost než ta klasika. Asi je to tím ,že topeniště je více izolováno a starší typ lépe předává teplo(je bez zolace). Tím pádem ta lepší kamna co mají více izolace dávají více tepla do komína a mají menší uččinnost (tak jsem to laicky pochopil)
Ale situace se obrátí ,když ty novější kamna zavřete. Do komína jde mě sotva teplota 100-150°c a na kamnech je na teploměru 200-300°c. Podle toho v jáké fazi je spalování. Používám obyčejny magnetický spalinovy teploměr .Délka hoření se podstatně zvýší . Z komína se jen vlní at je provozujete v jakemkoli režimu.A spotřeba dřeva klesla podstatně proti starym kamnum, at jem je provozoval na rychlo nebo na pomalo(stará kamna).
Také nové topeniště mají své limity. Protože tady vám nikdo neřekne jak je provozovat .Tak čtete i nadávky jak propálí nerez nad deflektorem, popraskané litinové pláty atd.
Moje zkušenost z čísly z laboratoří je tedy asi dost jiná. Když jem je kupoval,tak jsem se díval na americkych strankách tak model cb tam měl učinnost 68%.U nás má 71 a ted v americe má 75% .Stále je to stejný model.Muj zavěr je ,že tímto naším hodinovym testem něco změříte . Ale potom by tam měl byt vyměník.Nejlépe asi kotel na vodu nebo kachlová kamna .Kde se teplo předá a do komína jde méně tepla.
U klasickych kamen je podle mého lepší pomalé a čisté spalování při vysoké teplotě. Tak se mají čas spaliny ochladit a předat teplo.Délka hoření je odvislá od velikosti topeniště(kg dřeva) .Tak je i testují - nacpou dřevem plná kamna a testují je na 4 rychosti(od minima po max).
Takže asi po hodině pomalého hoření , mám stále plné topeniště a musím počkat až se to spálí a uvolní se topeniště.Nemám problém přikladat po 3-5 hod (jak chci mít teplo). A sousedi ani neví že topím(nekouří se).To je má praktická zkušenost.
Tady jsem našel video o sekundarním spalování http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qvc79F1pR08
Upozornuji ,že má vyznam jen jen když provozujete kamna zavřená a na vysokou teplotu.Když je budete provozovat otevřená,tak teplo jde do komína a máte z toho byčejné krbovky :-)
http://www.youtube.com/watch?v=1xVg-LMVsCM
http://www.youtube.com/watch?v=zKoZbeFceEA&feature=related

Datum: 21.02.2012 20:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den jendo,

bohužel tu zase pleteme jablka a hrušky, jako na všech diskusích o kamnech a krbech.

Abychom upřesnili termíny (nic osobního:) - "krbová kamna" jsou topidlo, které má primární účel stejný jako krbové vložky a sice "zprostředkování vjemu otevřeného ohně" - k tomu jsou vybavena velkým prosklením dvířek.

"Kamna" jsou v kamnářské terminologii "individuálně stavěné topidlo", které má ohniště buď zcela bez prosklení nebo s prosklením tak malým (dnes už třeba vybaveným i dvojsklem), aby nedocházelo k velkému snižování spal. teplot díky "prochládání" ohniště.

Je myslím tedy jasné, v čem spočívá první zásadní problém KVALITNÍHO spalování krbových kamen a kde je tedy zakopán pes jejich REÁLNÉ, nikoli letákové, účinnosti.

K hoření krátkému a dlouhému - soulasit se dá s tím, že pro KVALITNÍ spálení dřeva je třeba vysoká spal. teplota, u dřeva konkrétně v oblasti 800-1000°C. Zapomeňte na to, že ohniště, jehož stěny jsou konstruovány k tomu, aby teplo nejen vytvořily, ale také intenzivně předávaly do prostoru - tedy všechna krbová kamna - pracuje reálně s účinností odhadem přes nějakých 75%. To, že se z komína nekouří bohužel nemusí znamenat, že jsou Vaše kamna dokonalá - CO jako produkt nízkoteplotního (tedy nekvalitního) spalování je plyn bez barvy a bez zápachu...

Tzv. "dvojstupňové spalování", "CB spalování" apod. jsou jen různé názvy pro spalování plynné složky dřeva pomocí sekundárního přívodu spal. vzduchu. Takový systém mají dnes v kamnařině všechna ohniště a nejde o nic zvláštního ani nepoznaného. Především hobbymarketoví výrobci se předhánějí v neuvěřitelných jazykových kotrmelcích o "terciárním" spalování a "injektáži terciárního vzduchu". Zkrátka a dobře je třeba primární vzduch pro vysušení + zplyňování dřeva a následně sekundární vzduch, pomocí něhož hoří vytvořená plynná složka (těkavé uhlovodíky). Vcelku žádná věda, jde "jen" o množství, teplotu předehřátí, umístění trysek sekundáru, dostatečné promísení.

Byl bych velmi skeptický k tomu, že někdo na Zeměkouli umí škrcením spal. vzduchu, tedy omezováním spal. teploty, v zájmu prodloužení hoření dosáhnout opravdu vysoké účinnosti a čistého spalování.

Ale asi jsme dost odskočili od tématu :)

Datum: 22.02.2012 21:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Diskuse byla o krbu s přidavnou akumulací. Ta akumulace navíc by dělala asi energii 8kw jak píšete. To je asi 3kg dřeva - 3 polena 10x10x 40cm měkkeho dřeva.
Samozřejmě jsem taky na víkendovem bydlení přemyšlel o zděnych kamnech.Ale tam je delší doba než se rozběhnou .Krb jsem nevěděl jak velké topeniště- problémy s vyměnou (bouraní atd) .Takže jsem začal s Petrami.To nevím jestli jsou krbová kamna:-)
Pokud jde o nekvalitní spalování,tak když nespálím uhlík tak vznikají saze, oxid uhelnatý a ohen hoří spíše žlutym plamenem.Takže pokud cb topeniště má snižovat obsah sazí 10X proti normálním kamnum(co jsou to normální ?).Tak by měl i snižovat oxid uhelnatý.Mě spíše hoří při zavřenych kamnech plameny více domodra.

Tyto testy nebyli myšleny kvuli učinnosti.Spíše aby jste nezamořovaly sousedy. Je jedno jestli spalujete hodinu nebo hodiny(rychlost spalování).Oni je zavedli nějaký chytří lidé a učelem bylo snížení smogu.Takže co je nesplní je zakázano .Prvně byli zavedeny tyto testy a tato technologie cb nebyla vubec vymyšlena.Splnovala ji jiná. Až po par letech vymysleli cb na Novem Zelandě A už par desítek let ji vylepšují.
Takže co se tady vyrábí a prodává by jinde bylo z 99% zakazano .
Zkoušel jsem stará kamna upravit (dírky s plechem vzadu)a vysledek nic moc.Chvilku to hořelo,ale pak čoud. :-(
Takže asi to nebude o nějakém tercialním vzduchu - nějaké dírky na zadní straně. Ale naši vyrobcí neví vubec co a jak testovat(nemají duvod) , aby to takto fungovalo.Však taky mají v návodu napsano - použití jen na přitápění.

Ted například před rokem Jotul uvedl novinku 50TL http://www.youtube.com/watch?v=4UDOAyHoW5Q Pán na diskusích uváděl , že nemá problém přiložit po 10h. Na videu je ohen po 7 hod (12:30am) to this morning at 0730 (7:30am). A to je topeniště střední velikosti .Proto to ani nebude mít velký hodinový výkon. Uváděl domek 140m2. 3 krat za den přiloží .Na podzim zapálí a na jaře končí. Noviny , třísky netřeba.Vždy je dost žhavého

Pan Štastný se už neozval. Chtěl jsem ho těmito příspěvky informovat,že jsou ruzné možnosti u vložek. Ale třeba jotul sem tyto vložky vubec nedodává.A cena nemusí vždy určovat co od toho očekáváme.

Vcelku pane Kamnáři cz tady nemá smysl diskutovat mezi sebou. Pan Štastny už to má asi vyřešeno .Takže zbytečně tady řešíme učinnost. Jen se vždy směji ,když lidi řeší zadehtovaná skla a čím to čistit.Vidím to u svych příbuzných.Velké sklo které je zadehtované a dole se něco mihotá.Poctivě to každé 3 dni drhnou.Ale už jim to tak funguje 20 let a přijde jim normální ,že se jim čudí z komína.Spalují přece dřevo

Datum: 22.02.2012 21:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
O.K. nechci to zbytečně protahovat, zvlášť, když už je to asi mrtvá diskuse. Každopádně jsem si jist (po zkušenostech z mnoha měření reálných provozních i laboratorních podmínek - jsem "insider"), že české výrobce podceňujete, protože naprostá většina z nich má velmi bohaté zkušenosti s nejpřísnějšími emisními limity (Rakousko, Švýcarsko apod.) a velmi dobře vědí, co dělají.

Několikahodinová doba natápění stavěných kamen je přežitek, který bohužel stále žije v hlavách nepoučených laiků (nic ve zlém, to není osobní, je to fakt).

Skutečně myslíte, že je Evropa i v tomto tak zpátečnická, že by nepřijala tak zázračnou technologii, která umí "pomalým" spalováním dosáhnout desetihodinové délky hoření a přitom vyšších účinností (a tedy i čistoty spalin), než jakých dosahují KVALITNÍ evropská ohniště? Jsem si jist, že ne...

Vše ostatní je na delší diskusi a poctivé studium, což není cílem tohoto vlákna.

Mějte se.
J. Temr, portál KAMNARI.CZ

Datum: 23.02.2012 19:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Samozřejmě v rakousku ,německu mají tradice zděnych kamen .Tam nepotřebují testy na nějaké pomalé spalovaní při vysoké teplotě.

Na diskusích o krbech a k. kamnech tam spíše preferují ty s vysokou učinností.No asi něco takového : zda 80 nebo 82%. .Doporučují tento zpusob topení :krátká slabší polínka , předepsanou váhu a nezavírat topeniště. Mají problémy s dehtováním u vysokych topeništ , skel ( jak ktery vyrobce) .Teplotu topeniště nijak neměří .
Zkoušel jsem topit taky tímto zpusobem a měl jsem vyšší spotřebu dřeva oproti ted

Datum: 25.02.2012 16:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za odpovědi !

Datum: 02.03.2012 17:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Byl jsem rozhodnutý koupit krbovou vložku Romotop KV 025 N03 BD a na ni umístit akumulační prstence, ale jeden kamnář to moc nedoporučuje:

.....vložka je určena na prstence, ale systém postavených tahů za krbovou vložku třeba Haka/Spartherm /Austroflame/ Leda nebo i některý z Romotopů s kupolí je podstatně účinnější. Je tam větší akumulační hmota a i spaliny mají delší cestu přes tahy do komína a tedy jsou schopny odevzdat víc tepla šamotu než průchodem prstenci .
Obecně jeden metr délky šamotového tahu odebere kolem 50°C ze spalin.
Prstence budou mít jenom cca 0,75-1m. Tahy ale podle komína a kvality vložky(toho co deklaruje výrobce) mohou dosáhnout kolem 3m a u některých výrobků i více. Rozdíl v účinnosti systému je evidentní už jenom z tohoto důvodu. U prstenců to pustíte komínem ven, ale tahy to pojmou.

jsou podle vás tahy skutečně lepší než prstence?

Autor: hetzer hetzer
Datum: 02.03.2012 22:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
urcite

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.