Vyplatí se akumulační nádrž?

Reklama
David Špulka @david.spulka před 9 roky15.08.2014 22:16:00
Vyplatí se akumulační nádrž?

Dobrý den.

Budu stavět malý RD o zastavěné ploše cca 75-80m2. Domek bude mít přízemí a podkroví a postaven bude z 30cm cihly Heluz + 10-15cm izolace vata nebo polystyren.
Mám v plánu topit hlavně v krbové vložce s teplovodním výměníkem. Jako sekundární zdroj by byla akumulační nádrž nebo elektrokotel. V RD budou jak normální radiátory (v podkroví a 1 v místnosti dole) tak podlahovka (přízemí obývák, chodba a koupelny).

Problém je, že původně jsem chtěl použít akumulační nádrž (odhadovaný objem 1000l), ale po bližším zkoumání jsem zjistil, že potřebuje dost velkou technickou místnost (podle firmy kde jsem se ptal minimálně 1,4 x 2m) a i její realizace neni zrovna nejlevnější. Proto přemýšlím, že bych od ní upustil a zůstal u obyčejného topení v krbové vložce + záloha elektrokotel.

Potřebova bych se tedy zeptat na několik věcí které by mi pomohli se rozhodnout:

1. - jak dlouho by nádrž zvládla zhruba vytápět můj RD než by se musela znovu naakumulovat zatopením v krbu
2. - RD bude nízkoenergetický, pokud bych akumulační nádrž neměl a topil pouze v krbové vložce o kolik stupňů může klesnou teplota např. přes noc nebo za 24hodin (jde mi o to když večer okolo 19-20h přijdu z práce a zatopím si např. na 21 stupňů tak kolik tam budu mít stupňu za 24h druhý den když přijdu z práce - jestli je reálné tímhle způsobem topit nebo ne)
3. - jaká je návratnost investice do akumulační nádrže - vyplatí se vůbec za ní utrácet 50 000 Kč nebo i více když za jednu zimu se bez ní ve kvalitnější vložce i tak protopí minimum dřeva - není to spíše o pohodlnosti než o ceně?

Řeším to hlavně z toho důvodu, že technickou místnost bych mohl mít zhruba 1 x 1,5m (čerpadlo apod. ke krbové vložce) a ušetřit tak místo vedle v koupelně nebo o 0,5m tím zmenšit jednu stranu baráku, naopak kdybych měl udělat technickou místnost alespoň 1,5 x 2m jak mi říkali ve firmě kde je dělají tak by ve vedlejší koupelně nebolo skoro k hnutí nebo bych musel barák prodloužit o 0,5m což se mi moc nechce. Proto potřebuju vědět, jestli je to tak velký rozdíl když se akumulační nádrž zapojí do systému, že se mi kůli tomu vyplatí zvětšovat barák nebo bych stejně musel zatápět každý den nebo obden a úspora by tak byla minimální a v mém případě tedy asi zanedbatelné vzhledem ke komplikacím s místem

Předem děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

76 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.