Plynový kotel + kamna s výměníkem

Reklama
MK Michal Kobelka @michal.kobelka před 7 roky16.08.2016 12:37:00
Plynový kotel + kamna s výměníkem

Zdravím vespolek. Předně upozorním, že jsem v této tématice laik, proto vám popíšu problém svými slovy.

Před rokem jsme rekonstruovali dosud neobývaný rodinný domek - dělalo se kompletně nové topení + stavěla se kamna s výměníkem a čerpadlem.

Topení tedy zajišťuje jednak plynový kotel a jednak kamna s výměníkem a čerpadlem. Při provozu loňskou zimu jsme zjistili, že zároveň nemůže jet čerpadlo u výměníku a plynový kotel - voda pak v otopné soustavě necirkuluje/radiátory jsou vlažné/nějakým způsobem jdou tyto jednotky proti sobě.

Pokud tedy topím v kamnech a mám puštěné čerpadlo, a zároveň chci přitopit plynem (což je nejčastější situace - povětšinou nám vytápění z kamen stačí, občas je potřeba přitopit plynem), musím:

1/ vypnout čerpadlo u výměníku v kamnech
2/ zapnout plynový kotel - jeho čerpadlo pak pohání celý okruh (včetně výměníku)

Problém je, když pak plynový kotel vypnu, musím ihned jít ke kamnům a opět zapnout čerpadlo, protože jinak hrozí přehřátí. Momentálně tedy musím pořád myslet na to, že při souběžném topení v kamnech a plynovým kotlem může být okruh poháněn buď pouze čerpadlem u kamen, nebo plynovým kotlem (zároveň jdou prostě proti sobě - nevím, jak je to zapojené, ale teplá voda pak necirkulovala dobře, když obě jednotky jely zároveň).

Moje otázka je, zda je možné čerpadlo u kotle a plynový kotel zapojit tak, aby mohly běžet současně a nějak se neomezovaly (= mělo to tak být od začátku, ale někdo pochybil), nebo zda je to nesmysl.

Pokud by současně mohly běžet, nemusel bych pořád myslet na vypínání a zapínání čerpadla u kamen (už jednou jsem jej zapomněl zapnout a samozřejmě se soustava přehřála a vše odteklo tlakovým ventilem).

Ještě jednou se omlouvám za laický popis :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.