Dotaz - výběr ohřevu TUV

Rubriky:

Reklama
MP Miroslav Pokorný @miroslav.pokorny139 před 7 roky21.08.2016 09:46:00
Dotaz - výběr ohřevu TUV

Řeším otázku: Ořev TUV pomocí klasického el. bojleru nebo bojleru s integrovaným TČ s přívodem i vývodem vzduchu z venkovního prostředí? Přiznám se, že jsem v koncích.

Vybírám nejvhodnější způsob úřípravy TUV a zasekl jsem se. Novostavba RD bude vytápěna přímotopy (záložní zdroj krbová kamna s teplovzdušnými rozvody) - takže nízký tarif na ellektřinu. Spotřeba TUV v současnosti v panelovém bytě při 4 osobách byla 69 m3 TUV (asi o teplotě 60 st. celsia).
Poznámka: Bojler s TČ by musel mít přívod a vývod vzduchu z exteriéru - nemůžu mít sklep a nechci si uvnitř nic chladit. Uvažoval jsem asi o něčem, jako má Junkers nebo Nilan, ale nevím, těch informací je někdy na netu až příliš.

Dotazy:
1) při potřebě 69 m3 TUV (189 litrů za den) ročně (asi 60 st. celsia - teplotní spád 50, 4 osoby), je lepší klasický el. bojler, nebo má smysl dražší bojler s tepelným čerpadlem?
2) Jaká by byla cenová kalkulace pro klasický el. bojler? (dle vzorce objem x teplotní spád x počet dní / 860 to vychází nějak málo - 4412 kWh za cenu nízkého tarifu to odhaduju do 11.000,- Kč, nechybí tam ztráty chládnutím? Počítá to dobře?). Pak by návratnost při ceně klasického bojleru 10 tis a bojleru s TČ 55 tis. mohla být něco přes 6 let.
3) V případě volby klasického el. bojleru, jaký objem bojleru bych měl chtít při roční spotřebě 69 m3 - tedy cca 189 l/den (69000/365)? 160/180/200?
4) Chápu správně, že Tepelné čerpadlo sice šetří peníze, ale mám další tech. systém v domě (a systémy mají tendenci se porouchávat) a že budu mít další dvě "díry" do domu? (přívod a vývod vzduchu z TČ) Takže mi to může zvýšit tepelné ztráty domu (resp. cenu za vytápění) a cena za případné opravy může zahýbat návratností?

Budu vděčný za jakékoliv rady a odpovědi na dotazy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.