Optimálna teplota topení a užitkovej vody v byte - kotel Buderus Logamax plus

Reklama
FH Filip Hau @filip.hau před 7 roky15.10.2016 18:31:00
Optimálna teplota topení a užitkovej vody v byte - kotel Buderus Logamax plus

Dobrý deň,

Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc ohľadom správnych nastavení teplôt na kotli (topení a užitková voda) - som študent a bývam v prenajatom byte a je to pre mňa momentálne španielska dedina.

Kotol v byte je úplne nový (ani nie rok od inštalácie) Buderus Logamax plus, model GB172-24K, má byť nejaký veľmi šetrný a inteligentný, aspoň to mi pani prenajímateľka vysvetlila. http://www.buderus.cz/produkty/kotle/nas…

Mám tieto otázky:
1.) Aká je optimálna teplota topenia, prosím? V byte v kuchyni sa nachádza teplotné čidlo na reguláciu teploty, také to koliečko. Ak si nastavím povedzme 23 stupňov Celzia, nerozumiem potom tomu ako vhodne nastaviť maximálnu teplotu vody, ktorú kotol ohrieva a privádza do radiátorov - príde mi to menej zrozumiteľné. Napríklad, prikážem, že chcem 23 stupňov, no povolím kotlu povedzme 45 alebo 50 stupňov alebo 55 alebo 60 alebo 65 stupňov - aký je rozdiel keď aj tak koniec koncov dostanem teplotu bytu na 23?

2.) Aká je prosím optimálna teplota užitkovej vody (vodovod, sprcha, úmyvadlo)? Mám tam 43 stupňov a je to super teplé a dostačujúce na sprchovanie - viac nepotrebujem, maximálne teplá skoro páli kožu. No vraj treba vykurovať vodu až na 55 kvôli baktériám, je to pravda? Je to zbytočné? Ak budem vodu v kotli aspoň cez jeseň a zimu vykurovať na 55 stupňov Celzia do radiátorov, tak sa o toto zamedzenie baktériám postará a môžem nechať vodu do vodovodu len na 43? Alebo treba mať obe min. na 55 lebo sú nejak, neviem, oddelené tie nádrže v ňom alebo niečo podobné?


Vopred ďakujem za Vašu ochotu pomôcť :)
Filip

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.