Vytánění sauny dřevem - problém...

Reklama
SO Stanislav Olaf @stanislav.olaf před 7 roky23.10.2016 10:34:00
Vytánění sauny dřevem - problém...

Dobrý den...

...postavil jsem si saunu a vytápím jí dřevem.
Sauna je rozměr 2 x 2,5 m, výška je 2,2 m.
Konstrukce je ze dvou stran tvořená opěrnou zdí z litého betonu 30 cm, jedna strana je celá prosklená, kalené dvousklo, poslední stěna je itong 12 cm. Krom itongové a prosklené stěny je dána izolace 5 cm vatou, hliníková folie a palubky osika. Itongová zeď je obložená betonovým obkladem. Skrze tuto zeď vedou kamna Harvia 240 Legend Duo do odpočívárny, kde přikládám dřevo a zaroveň tím odpočívárnu vyhřívám. V této stěně jsou i skleněné dveře, které vedou do odpočívárny.

Vzduch mám přivedený škvírou pode dveřmi. Dal jsem je prostě o cca 2 cm výše. Odtah vzduchu mám těměř úhlopříčně proti kamnům a dveřím pod první lavicí.

A teď k problému.
Saunu jen velmi těžko vytopím na 95°C. Přitom kamna mají už vnitřek červený a to i včetně kamenů. Včera jsem tam měl 294°C peklo a v sauně 90°C. Kamna maji výkon 21 kW. Sauna má 11 m krychlových takže je to na dolní hranici možnosti těchto kamen (10 - 24 m3 dle výrobce).

Čeho se fakt trošku obávám jsou ty rozžhavený kamna. Infrateplomerem opravdu těch 294°C mi přijde hodně. Nerad bych saunu hasil-:). Prostě si říkám, že bych takle dimenzovanou saunu neměl vytápět cca 3 hodiny a pak tam mít trubky v kamnech do ruda-:). Třeba mám jez zbytečně bobky.

Co se týče okna tak to je zvenku pouze vlažné, zevnitř na něm nejde udržet ruka - takže asi funguje-:).

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.