Zátěž el. topení jen na jedné fázi?

Reklama
JP Jakub Prokopec @jakub.prokopec před 7 roky05.12.2016 17:49:00
Zátěž el. topení jen na jedné fázi?

Dobrý den,
plánuji zřídit el. topení na chatě. Jedná se o lehkou dřevěnou stavbu s tepelnou ztrátou dle místního kalkulátoru cca 3,5kW. Vzhledem k tomu, že celá chata je v podstatě jedna velká místnost, ve které bude umístěn prostorový termostat, kterým budou topidla spínána, nemohu rozdělit topení na více fází. Celkový výkon zamýšleného topení je 3,2kW. Regulace výkonu topných těles není možná, buď jedou naplno, nebo vůbec. Jako hlavní zdroj topení jsou instalovány krbová kamna, proto je plánovaný výkon el. topení nižší než tepelná ztráta objektu. Potřebuji je jen na přitápění v přechodné sezóně, popř. v zimě když kamna přes noc vyhasnou, tak abych do rána neumrzl.
A teď k otázce: Není problém, že bude všechen příkon topení připojen na jednu fázi? Vychází to celkem na hranu. Přívod el. energie do chaty je 3*16A. Zvýšení příkonu od E.On na např. 3*25A je nepravděpodobné, vzhledem ke zkušenostem sousedních objektů.
Nebo existuje možnost jak "rozhodit" zátěž na více fází při použití jednoho termostatu? Napadlo mě použít stykač, ale nejsem si jist zda je to OK, nejsem elektrikář.
Předem děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

19 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.