Plán nového zapojení soustavy - AUTOMAT - DOTACE

Reklama
MP Milan Pacanda @milan.pacanda před 7 roky07.02.2017 01:06:00
Plán nového zapojení soustavy - AUTOMAT - DOTACE

Dobrý den, byla mi schválena kotlíková dotace na kombinovaný kotel a chtěl bych předělat co nejlépe stávající topenou soustavu.
Rád bych Vás požádat o radu, jak to nejlépe provést. Na místní topenáře se pouze nechci spoléhat, chtěl bych názor i Vás místních odborníků a předem moc děkuji za jakoukoliv radu.

Stávající stav topení
Dvoupodlažní dům + sklep nezateplený a velké ztráty cca dle výpočtu (-15°C) 11kW = 264 kWh reálně 200 kWh (zateplení plánuji). Topíme uhlím (ořech 2) + dřevem v některých místnostech na 25°C - spotřeba za rok 30MW - 35 MW - kotel VIADRUS U26 (6 článků - předimenzován hlavně na jaře a podzim - výkon 32 kW, proto jsem nechal zapojit dvě AKU nádrže (2x1500 l), ale nebylo to ono, velké ztráty domu = brzké vychladnutí). Proto jsem se rozhodl jít do automatu.
Dvě bytové jednotky
přízemí sklep (1 radiátor - litinový (ventil KO - je v koupelně) + kombinovaný bojler v kotelně - natápěn přes termostat čerpadlem)
první patro (staré trubky - rozvod od kotle - dvoucoulové a následně jednocoulové, zaizolované a vedeny ve sklepě a kotelně u stropu (nepřekážejí) - 6x radiátor - litinový - relativně v dobrém stavu pouze ventily k výměně) - celkem 127 článků = výkon 15240 W na cca 200 m3
druhé patro podkroví (trubky v mědi napojeny v kotelně na staré dvoucoulové vedení - 9x plechový radiátor, termostatické ventily NE) celkem výkon 8745 W na cca 150 m3.

To znamená, že celkový instalovaný výkon radiátorů je 23985 W
Topení přes čerpadlo a dvě aku nádrže využíváme na 10% nebo samotíž využíváme na 90%. Celkem v systému bez AKU cca 400 litrů vody s AKU 3400 litrů

Plán nového zapojení
Určitě chci dvě samostané větve. AKU nádrže vyřežu, plánuji automat s retortovým hořákem.
Automatický kotel (prozatím vybírám na 90% Attack fd 25 - má ho švagr sice dost často čistí - uvidím)

A) Bude kotel s maximálním výkonem 23,6 kW při použití hnědého uhlí, popřípadě pelet stačit na vytopení celého domu?

druhé patro podkroví - do kotelny vedou samostané trubky v mědi a nyní napojeny na staré dvoucoulové a nebude problém, samostatné zapojení od kotle, zde bych v druhém patře nechtěl nic měnit.

Dotaz - 1) Půjde využít na regulaci druhého patra stávající čerpadlo (6 let staré 3 polohy), regulace Adex Comfort 3 + směšovací ventil ESBE se servopohonem + bezdrátový pokojový termostat?

první patro + sklep - co s tím?
2) Mám nechat vyřezat trubky a nechat předělat do mědi?
3) Mám nechat vyměnit stávající litinové radiátory nebo pouze ventily? (litina vyhovuje - hodně vody akumulace, ale nyní je to celkem jedno, když bude automat, stejné jako AKU)
4) Budu potřebovat druhou regulaci k druhé větvi nebo se to dá nějak kombinovat? (Attack má regulaci - jedno čerpadlo ÚT a jedno TUV a čidlo TUV)
5) Využiji stávající komponenty 3x čerpadlo, regulaci ADEX, termostat, trojcestný ventil směšovací ventil ESBE se servopohonem, velkou expanzní nádoba?
6) Mám zachovat samotíž?
7) V příloze jsem si dovolil návrh nového zapojení - prosím o rady co mám špatně atd.

Všem, kdo se zapojí a poradí předem děkuji, jsem schopen i zavolat, pokud by měl někdo čas se mojí tématikou zabývat. Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.