Plísně v nadpraží oken a v rozích místnosti

Reklama
OV Ondřej Vilikus @ondrej.vilikus před 7 roky11.02.2017 23:16:00
Plísně v nadpraží oken a v rozích místnosti

Od roku 2012 bydlíme v Praze ve zvýšeném přízemí cihlového domu z 50. let (16 bytových jednotek). V devadesátých letech na něj bylo dostavěno čtvrté patro a při té příležitosti zrušeny nepoužívané komíny, v roce 2010 byla provedena výměna oken za plastová.
V bytě dlouhodobě bojujeme s vlhkostí a plísněmi. Zejména v zimním období se vlhkost vzduchu uprostřed místností pohybuje nad 60 % a i po intenzivním větrání se z hodnot kolem 50 % brzy zpět zvyšuje.
Plísně se nejvíce vyskytují v nadpraží oken a po stranách. Kromě toho, že je parapet poměrně široký a zhoršuje tak cirkulaci vzduchu těmito místy, je možnou příčinou i špatné osazení oken (nejvýraznější v obývacím pokoji). V ložnici se plísně objevují ve spodním rohu místnosti a v obývacím pokoji pod rohovým stolem. Zatímco teplota skel oken i většiny plochy venkovních zdí má v zimním období teplotu 17°C (v místnosti je teplota 21°), v nadpraží je teplota zdi 11 až 13° a v rohu ložnice jsem naměřil dokonce 9,5°.
Před dvěma lety jsme pořídili elektrický vysoušeč vzduchu, který v nejhorších situacích významně pomáhá, ale problém neřeší. Rovněž jsme nechali nadpraží okna v obývacím pokoji přeštukovat a natřít protiplísňovým nátěrem, ale účinek byl jen krátkodobý.
V rámci SVJ se řeší nová omítka domu. Část majitelů je pro zateplení domu, ale tato varianta je prozatím neprůchozí a situaci tedy musíme řešit sami.
Ocenili bychom pomoc při řešení našich potíží, zejména:
- Doporučení firmy, která by odborně ošetřila omítku tam, kde se již plísně vyskytly (krátkodobě to řešíme jednou za čas Savem proti plísni.
- Doporučení firmy, která by posoudila technický stav oken a zdí a případně dokázala problém odstranit.
- Doporučení firmy, která by posoudila stávající vlhkost v bytě a doporučila vhodné řešení problému. Jako nadějné se mi jeví řešení pomocí větracích štěrbin na okna s nuceným větráním, nejsem ale schopen posoudit, jestli se tím dá problém zcela vyřešit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.