EPV sání, akumulace, únosnost podlahy atd..

Rubriky:

Reklama
LV Lukáš Vávra @lukas.vavra před více než rokem03.01.2023 20:09:19
EPV sání, akumulace, únosnost podlahy atd..

Zdravím Vás,

potřebuji zkonzultovat nápady. Plán je do podzimu akumulační krbová vložka, komín a ty věci okolo. Komín, povolení a dozor bude dělat firma, ještě sem je neoslovil a tyto věci s nimi proberu, ale rádi tlačí své..
Jedná se o nízkoenergetickou dřevostavbu, základ armovaný beton, izolace, 10cm EPS, elektrické topné rohože, ~10cm matlanina a dlažba. Stěna SDK s instalační mezistěnou 10cm, vata a obvodová zeď z OSB sendviče, vaty atd.. Strop SDK, nějaká parofólie a vata, nad tím sedlová střecha.
Dle energetického štítku budovy jsou tepelné ztráty na 150m² asi 5kw, vložka Romotop 3-7kw, vytápět hodlám ⅔ objektu napřímo akumulačně, takový 2t šamotek, magnezitu, cihel a třeba Skamotecku..

1. Podlaha to nejspíš neunese, jsme u kraje matlaniny, tak vyramuju těch 10cm instalační mezistěny která vede až dolu na základovou desku, naarmuju roxorem a pod celou vyzdívkou krbu to vyleju 5cm betonu, tím tu váhu dle mého dostatečně roznesu. Nebo ne?

2. Celé to bude u obvodové zdi, jedná se ale o přístavbu, ta zeď je teď uprostřed domu a za ní je pokoj. Přesto na SDK nalepím třeba ten Skamotec, dejme tomu 30mm, pak nechám větranou 40mm dutinu a zase Skamotec, řekněme 40mm a za ním už bude ono "akumulované peklo" o 400°C.. Sání pro topeniště bude z komína, a tady mě to napadlo.. Co takhle netahat sání pod vložkou z komína ale sát z té dutiny, která má plochu na zdi 2x2,4m, a ještě vlastně z mezistropu nad celým krbem. Do mezistropu bych vyvedl ono sání z komína a celou tu dutinu hermeticky uzavřel před okolním světem.. Šlo by to přes to takhle?

3. Vložka rohová, ověšená akumulačníma vložkama, na opačné straně vyzdívky komín, mezi tím natažený kouřovod s nějakým tím jednoduchým výměníkem. Celé to designově obezdím Skamoteckem a do vzniklých dutin bych vyskládal veškerej akumulační materiál co najdu. Střed udělám plný ale všude okolo nechám mezery pro proudění, které dle mého vznikne ohřívajícím se vzduchem od vložky, které půjde nahoru a kolem kouřovodu, a protože pod vložkou vznikne tah, začne to pomalu okolo točit vzduch, celé se to prohřeje a my se v obývákách neupečeme po hodině topení..

4. Má to cenu cpat tam tolik akumulační hmoty při našich ztrátách? Respektive kolik můžu čekat naakumulovaného tepla řekněme z 2t cihel?

Mohlo by to takle fungovat, respektive nebude si kamnář klepat na čelo?

Děkuji za rady a hlavně za samotné zkušenosti Vás samých:-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.