Zefektivnění vytápění dvoupodlažního rekreačního domu s elektrokotlem.

Rubriky:

MK Michal Krejčovský @mikael333 před 12 dny06.05.2024 18:02:04
Zefektivnění vytápění dvoupodlažního rekreačního domu s elektrokotlem.

Dobrý den,

potřeboval bych radu ohledně efektivního vytápění našeho malého dvoupodlažního rekreačního domu (podlahová plocha dohromady cca 112m2), který využíváme převážně od pátku do neděle. Dům je vybaven krbovou vložkou, elektrokotlem o výkonu 9 kW, radiátory s chytrými hlavicemi v každé místnosti a TUV. Kromě toho máme instalovanou FVE o výkonu 5,5 kWp.

V zimních měsících, kdy v domě využíváme topení nejvíce, si topení vzdáleně zapínám skrze aplikaci na mobilu tak, aby bylo doma příjemné teplo při našem příjezdu. Během topné sezóny je spotřeba energie výrazně vyšší, přičemž roční spotřeba se pohybuje kolem 5-6 MWh.
Nedávno mi topenář doporučil, zvážit výměnu radiátorů za větší modely, aby se místnosti vyhřály rychleji a snížila se tak potřeba neustálého topení elektrokotlem.
Radiátory máme nyní takto:

- 3x Pokoj 13,5m2 – radiátor 10VK-600/1000 DPŠ-R
- Obývák + kuchyň 40m2 – radiátor 2x 12VK-600/1000DPŠ-R (v této místnosti je i krb).
- Dále malé 2x topeníčka v koupelách 10VK-600/400 DPŠ-R

Rád bych se zeptal, zda by instalace větších radiátorů skutečně pomohla zefektivnit vytápění, aby se teplota v místnostech zvýšila rychleji a elektrokotel nemusel pracovat nepřetržitě. Krb horní patro nijak výrazně nevyhřeje, protože nemáme rozvedenou vzduchotechniku a zvlášť když jev domu 12stupňů, tak se teplo nahoru dostane až po 2 dnech.

Děkuji za každou radu, tip.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

36 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.