Diskuze ke článku: Přirozené větrání, infiltrace a exfiltrace

Autor článku: Ing. Zuzana Mathauserová
Plné znění článku: Přirozené větrání, infiltrace a exfiltrace
Anotace článku: Vysoký nárůst plísní ve všech typech zateplených objektů je často diskutovanou problematikou. Teoreticky je vše jasné - vznik a růst plísní souvisí s vyšší vlhkostí vzduchu v interiéru a ten je třeba odvést. Jedinou možností je dostatečné větrání. Jak ale větrat, když máme budovu dobře utěsněnou?

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re: řízené větráníElmet s.r.o.26.11.2008 09:25
řízené větráníPetr Kostka16.05.2008 11:24
Větrat se musí...Bedřich Mikulík14.11.2007 19:16
Potřebná doba větrání?Jana Majdová08.01.2007 13:25

Autor: Petr Kostka
Datum: 16.05.2008 11:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dlouho tu nebyl ,žedný příspěvek. Tak aspoň krátce:
Ano větrat se musí! Doporučuji prostudovat podmínky instalace systému řízeného větrání Komfort Aera od firmy Schiedel. Ten vidím jako výborné řešení pro- na novostavbách standartně řešené zateplení a typy nízkoenergetických domů.

Předmět: Re: řízené větrání
Autor: Elmet s.r.o.
Datum: 26.11.2008 09:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
a dodal bych povinně a je jedno od jaké firmy, hlavně, že to splní účel ... a hlavně, mělo by to být celoroční a nejlepší by bylo,že by lidi nevěděli,kde se to vypíná, aby to plnilo účel....

Předmět: Větrat se musí...
Autor: Bedřich Mikulík
Datum: 14.11.2007 19:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak to už věděla moje prababička....! Ten článek krom upřesnění některých hodnot vlastně neříká vůbec nic.
Bordel je, že státní hygienické orgány zatím nevydaly potřebný hygienický předpis, který by jasně vymezoval za jakých podmínek je možné zateplovat a utěsňovat obálky budov v návaznosti na podmínky větrání.
Jak to, že pro výměny oken za plastová ve starých panelových budovách nejsou jasným způsobem už dávno vymezeny podmínky v návaznosti na větrání?
Důsledkem jsou zhoršující se podmínky bydlení z hygienického hlediska v obytných budovách.Očekávat a stavět na tom, že lidé budou pravidelně větrat je velice naivní a hloupé.A hloupá je i státní energetická politika, která problematiku větrání zcela pominula a lidé tak potažmo byli "hozeni přes palubu".Stát je donutil investovat do úspor tepelné energie za cenu zhoršeného a zdraví škodlivého bydlení...!
Tento článek považuji za alibistické zdůvodnění neschopnosti státního zdravotního ústavu potažmo orgánů hygieny...!
Centrální větrací systémy ve stávajících obytných budovách ("panelácích") nejdou prakticky vůbec rekonstruovat.A zatím nikdo pro tento druh budov nepředložil smysluplné řešení lokálního automatického přivětrávání a odvětrávání (nejlépe s rekuperací).Napsat, že se má větrat a očekávat že tento požadavek bude 100% naplněn, to je k smíchu...!A já se směju..! Tomu jak hlupáci vyhazují relativně dobrá dřevěná okna aby neztráceli tepelnou energii infiltrací, zaměňují za drahá dlouhodobě nevyzkoušená plastová, aby pak zjistili, že musí stejně větrat a ztrácet tak tepelnou energii možná ještě ve větší míře, než původní infiltrací.Otevřením okna v zimním období byť jen na krátkou chvíli vám termostatický ventil radiátoru (TSV) reaguje plným otevřením nastaveného průtoku topného média, a radiátor hajcuje dvojnásob teplo pánu Bohu do oken. Málokdo, totiž ví, že při větrání je nutné jej nejprve uzavřít.
Celou mánii s plastovými okny považuji za cestu "z bláta do louže". Jsem zásadně proti výměně oken za plastová v panelových budovách! A to předpovídám, že se budeme divit co nám ty plasty začnou dělat odhaduji po 10-20 letech. Chá-chá...!

Předmět: Potřebná doba větrání?
Autor: Jana Majdová
Datum: 08.01.2007 13:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Můj příspěvek není ani tak diskuzní, jako spíš prostá otázka.

Mohla by autorka, nebo jiný odborník, pro mně, jako laika sledujícího odborné názory, nějak upřesnit větu ze svého článku: "Současným trendem jako standardní a energeticky účinné by se mělo stát řízené větrání bytů s rekuperací tepla s intenzitou výměny vzduchu n = 0,3 - 0,6 h-1."

Jde mi o bližší určení nějakého odpovídajícího času větrání. Je mi jasné, že záleží na mnoha okolnostech a faktorech. Postačil by pro řádovou představu o potřebném čase přirozeného větrání (jen okny) modelový příklad. Např.: Při vnitřní teplotě "X", venkovní teplotě "Y", velikosti místnosti "Z" (a asi i velikosti okenního křídla "AxB", rychlosti větru, ... apod.) bude výše popsaná podmínka dodržena při "C" minutách větrání plně otevřeným oknem.

Bohužel z údajů uvedených v článku nedokážu tuto základní informaci vyčíst. Věta: "Větrat se musí", si myslím většině uživatelů zateplených bytů s těsnými okny moc neřekne.

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.