Diskuse ke článku: Zkušenosti z kořenové domovní čistírny odpadních vod

Autor článku: Ing. Mária Necidová, www.ned.cz
Plné znění článku: Zkušenosti z kořenové domovní čistírny odpadních vod
Anotace článku: Porovnáním s klasickou ČOV případně kanalizační přípojkou je nutná větší plocha pozemku a větší investice, ale provozní náklady jsou minimální. Výhodou je i využívání vody na zalévání zahrady, příjemné klima kolem rybníčků a estetické hledisko, kterého si ceníme nejvíce.

přidat ke článku nový příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Re (2): re:Mária Necidová20.09.2011 18:49
Re: re:Josef Markvart19.09.2011 08:19
re:Petr Havel29.08.2011 09:06
Re (2): kořenovkaJiří Švarc09.05.2011 13:46
Re: kořenovkaMária Necidová06.05.2011 15:43
kořenovkaJiří Švarc06.05.2011 13:41
Re (3): Jak funguje v zimě?Mária Necidová03.05.2011 08:10
Re (2): Jak funguje v zimě?Pavel Pleva03.05.2011 08:07
Re: Jak funguje v zimě?Mária Necidová02.05.2011 17:05
Jak funguje v zimě?Pavel Pleva02.05.2011 15:21

Autor: Petr Havel
Datum: 29.08.2011 09:06 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 106163
reakce na ...
Dobry den,
moc pekne napsany clanek k danne problematice. Sam si myslim ze KCOV je vhodne reseni likvidace odpadni vody v pripade kdy ma investor dost volneho prostoru.

Pro p. Svarce, rozhodne bych neuprednosnovat zemni filtr pred korenovym polem, a to z nekolika hledisek. Na prvni pohled vyhoda toho ze neni nic videt se Vam casem muze docela prodrazit, pokud se stane ze vam v zemnim filtru dojde k zkratovym proudum nebo k zaneseni drenaznich trubek, jsou problemy dost slozite odhalitelne a jejich naprava muze byt dosti financne narocna. Co se korenoveho pole tyce, je to povrchove teleso, kde se ta problem relativne snadno odhalit a opravit ...

Předmět: Re: re:
Autor: Josef Markvart
Datum: 19.09.2011 08:19 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 102369
reakce na ...
Také provozuji KČOV pro rodinný dům, septik+30m2 koř. pole, hluboké 80 cm , i já mám souseda včelaře (žádný probém - kupuji od něj med). Překvapuje mě, že nemáte výsledky rozborů, já mám ve vodoprávním rozhodnutí povinnost dělat 2 x za rok. Ve zkušebním provozu to bylo 4 x za rok rozbor. A zasílat na vodopr. úřad + povodí Ohře. Díky tomu že jdu do vsaku mám přísné limity, kterým KČOV vyhoví většinou s rezervou. Ohledně zimního období žádný problém nepozoruji.

Předmět: Re (2): re:
Autor: Mária Necidová
Datum: 20.09.2011 18:49 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 104978
reakce na ...
Projekt navrhoval posouzení dle výkladu č.46 k Vodnímu zákonu, posuzování domovných čistíren, ze kterých vyčištěné vody jsou akumulovány v bezodtokových jímkách. Nejedná se o vodní dílo, ale o stavbu. Tento návrh je dle individuálního posouzení oprávněného projektanta a dle umístění stavby. Rozbory tak nemáme jako povinnost, ale z hlediska informací k čištění kčov předpokládáme jejich provádění aspoň 1x ročně.

Předmět: kořenovka
Autor: Jiří Švarc
Datum: 06.05.2011 13:41 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 102866
reakce na ...
Zdravím,
tuto variantu, tedy kořenovku, jsme svého času pro naši stavbu také uvažovali, nicméně jsme jsme ji opustili a šli variantou, kterou zde vůbec nezmiňujete - zemní filtr.
Na klasické ČOV mi vadilo to, že je to aktivní zařízení - spotřeba elektřiny, možnost poruchy, apod.
Na kořenovce mi vadila komplikovanost vyřizování (přestože vodoprávní u nás je velmi vstřícný), potřeba dostatečné plochy (přestože tu taky máme) a především trošku vyhýbavé odpovědi na otázku účinnosti a fungování v zimním období, apod.
Nakonec jsme zvolili zemní filtr s ohledem na to, že je to pasivní zařízení - nejdůležitější kritérium (překvapuje mě potřeba aktivního provzdušňování u Vaší kořenovky), septik i filtr je zahrabán pod zem - tudíž není vidět, výrobce garantuje úroveň čištění.
Myslím si (ovšem je to můj osobní názor a nikomu ho nevnucuji), že pokud někdo hledá alternativu ke klasické ČOV, je zemní filtr ideální variantou, pokud ovšem dotyčnému nejde o ty jezírka :o)
Ovšem takové jezírko je stejně pouze estetickou záležitostí. Přestože je voda vyčištěná, asi bych do ní palec nestrčil, na zalévání zahrady snad - ovšem pouze okrasné, na zeleninu asi ne. Nestli se nepletu a nešálí mě paměť, odborníci tuto vodu nazývali "šedou" a její využití bylo samozřejmě omezené.
Švarc

Předmět: Re: kořenovka
Datum: 06.05.2011 15:43 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jezírka mají i dočišťovací funkci. "Přestože je voda vyčištěná, asi bych do ní palec nestrčil," - pro zajímavost v menším jezírku se koupal dospělý syn a tento rok s tím počítá taky. Využití šedé vody je taky na provozu WC, kde se může spotřeba vody snížit i o 40% veškeré vody v domácnosti, ale musíte mít další okruh vody.

Předmět: Re (2): kořenovka
Autor: Jiří Švarc
Datum: 09.05.2011 13:46 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 102866
reakce na ...
Vyžití jiné vody než pitné na WC (což také považujeme za do nebe volající plýtvání) jsme řešili instalací jímky na vodu dešťovou (opět je pod zemí a není vidět). Voda je použita na splachování WC a je možno ji použít na praní - manželka tvrdí, že v měkčí vodě dešťové se lépe pere, nevím.... Samozřejmě rozvody jsou dvojí, s možností přepnutí na pitnou, když si to vyžádá situace - dlouhotrvající sucho.
Zachycená voda jde přes hrubý filtr a přes uhlíkový filtr.
Jímka je zakopána hned vedle domu, tzn. minimální délka dešťové kanalizace do jímky a minimální délka výtlačného potrubí do domu.

Pokud jde o to koupání v jezírku kořenovky - proti gustu žádná..... :o))

Předmět: Jak funguje v zimě?
Autor: Pavel Pleva
Datum: 02.05.2011 15:21 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 100099
reakce na ...
Zajímalo by mě zimní fungování, jak máte spočítanou kapacitu aby rybníčky nepřetékaly nepřečištěnou vodou.

Předmět: Re: Jak funguje v zimě?
Datum: 02.05.2011 17:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
hydrotechnické výpočty provedl projektant vodohospodář, v mimořádném případě doporučil vyvézt jezírko dle stejných zásad jako při vyvážení žumpy,
skutečnost v zimě - jezírko protíkalo, množství jsme neusledovali, voda se vsakovala do okolního terénu, vzhledově se dalo poznat místo vsaku, ale problém co do množství nebyl
nepřečištěná voda ? - dle projektů je navrženo jenom o 10% nižší účinnost než v letě, měření jsme zatím neprováděli

Předmět: Re (2): Jak funguje v zimě?
Autor: Pavel Pleva
Datum: 03.05.2011 08:07 odpovědět upozornit redakci

uživatel: 100099
reakce na ...
Děkuji.

Předmět: Re (3): Jak funguje v zimě?
Datum: 03.05.2011 08:10 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
ještě by jsem dodala k té znečištěné vodě, po zimě zatím není tak čistá, jak jsme čekali, ale přikládáme toto znečištění nedostatkem množství osázených rostlin na kčov i rybnících

přidat ke článku nový příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.