Kolik EPS do podlahy?

Reklama
Reklama
PB Petr Becak @petr.becak621 před 17 roky30.01.2007 16:18:00
Kolik EPS do podlahy?

Jaka by mela byt tloustka EPS v podlaze NED nebo PD se zateplenym soklem? Mnozi radi 15-20 cm minimalne, ale je k tomu duvod?
Kdyz se podivame na graf teplot v zakladech dle p.Skvora (http://dum.skvor.com/index.php?md=clanky… uplne dole v odstavci Teploty), vidime ze teploty se pohybuji nejen nad 8°C, ale hlavne ze je tam velmi velky teplotni posun v prubehu roku. Tedy v dobe kdy to potrebujeme, tj. od prosince az do unora jsou teploty od 13°C do 10°C, s blizicim se jarem uz klesaji niz, ale to uz nam nevadi. Abychom meli tedy stejny tepelny tok jak pres zaizolovanou stenu ochlazovanou tep. gradientem pri venkovni teplote -12°C -> DT1=20-(-12)=32°C stejny jako pres podlahu s prumernym gradientem DT2=20-12=8°C, vychazi mi tloustka izolace do podlahy TL1=DT1/DT2*TL2, tj. pri tloustce EPS zaizolovane steny napr. 20 cm bude TL1=8/32*20=5 cm, tzn. ze staci tep. odpor pres podlahu 4x mensi nez tep. odpor pres stenu.
Prumerna zimni teplota je ve skutecnosti vyssi (nelze tedy pocitat s teplotou -12°C jako ekvivalentni), ale i pri teplote 0°C to dela pomer 8/20, coz odpovida 8 cm EPS.
Na obvode bude samozrejme vetsi rozdil teplot nez uprostred domu, ale ani tak neni asi duvod jit celkove s tloustkou nad 10 cm.
Podminkou je vsak jak jsem jiz drive predeslal dobre zatepleny sokl.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.