Dobrý den, náš bytový dům, který byl zprivatizován má 4 poschodí s tím, že 5 poschodí tvoří půda, patřící do společného majetku druřstva vlastníků. Na jedné ze schůzí byl vznesen návrh na prodej tohoto půdního prostoru. Měla bych dotaz co by se stalo, pokud by nový majitel chtěl půdu přestavět k bytovým účelům. Pokud jsem dobře pochopila je povinnost v domě o 5 podlažích mít výtah. Kdo by platil náklady na výstavbu výtahu? Je to povinností nového majitele v 5. patře nebo celého družstva vlastníků? Dále bych se chtěla zeptat zda je možné alespoň velmi hrubě odhadnout náklady na stavbu výtahu. Jedná se o dům ve staré zástavbě(vysoké stropy) výtah by vedl venkovními prostory se vstupy do mezipater. Děkuji za odpověď
Dobrý den, nevím, je-li diskuse ještě aktuální...výtah od úrovně 5.NP je povinností zřídit u nového bytového objektu. Podle OTP není povinnost výtah zřizovat u nástaveb a vestaveb bytových domů se vstupy do bytů v 5.NP, nebo podkroví v téže úrovni. Ani stávající výtah se případně do této úrovně prodlužovat nemusí. Pokud se tedy výtah u změny stavby zřizuje, je to na rozhodnutí stavebníka.
Upřesnil bych vyjádření pana Pavla Pavla z 1.10.2009. Přesnou citaci lze nalézt ve Vyhlášce o technických požadavcích na stavby č. 268/2009 Sb. z 26.8.2009, částka 81 v § 28. Vždy se používá termín "nadzemní podlaží".
Doplnil bych p. Vaňka, je potřeba brát také v úvahu dostatečnou dimenzi přívodu pro výtah a jeho jištění, výtah bude nejspíše napojen na společnou spotřebu se samostatným elektroměrem, kdy platíte za instalovaný příkon resp. hodnotu jističe a ta musí být dimenzována výše vzhledem k instalovanému zařízení (výtahu) s motorovou charakteristikou, kdy rozvodné závody nedovolují montáž hlavního jističe s motorovou charakteristikou, který by mohl mít nižší hodnotu. Dolů jede výtah na téměr nulový příkon, ale nahoru na plný a na ten musí být jištěn hlavní přívod.
V tom myslím není vůbec žádný problém. Pro zdvihání břemene 500 kg rychlostí 1m/s je třeba výkon 5 kW. Při účiníku 0,75 to znamená 3x10A. Větší problém je rozběhový proud motoru - a u výtahu s protizávažím bude tento proud větší, protože je třeba rozhýbat nejen kabinu s nákladem, ale také protizávaží. Takže hydraulický výtah by na tom měl být líp.
Samostatný elektroměr je vyhazování peněz oknem - bude tam když tak podružný elektroměr.
popořadě: Hydraulický výtah o nosnosti 500kg a rychlosti 1m/s nebude mít příkon 5kW, takový příkon bude u lanového výtahu, jištění 10A při 5kW je podle mě slabé, je třeba uvažovat i ostatní ztráty a účinnost stroje. Podružný elektroměr bude umístěn za hlavním elektroměrem, před kterým je umístěn hlavní jistič, který musí být dimenzován na instalovaný příkon, v případě hydraulického výtahu bude současný příkon navýšen o příkon hydraulického výtahu, který není malý a takto navýšenému příkonu musí odpovídat hodnota jištění před hlavním elektroměrem a to i s ohledem na rozběhové proudy výtahu. Protiváha lanového výtahu vyvažuje klec výtahu včetně nákladu, při poloviční zátěži klece je rovnováha s protiváhou. Hydraulické výtahy zpravidla protiváhu nemají a proto jejich příkon násobně převyšuje příkon lanového výtahu.
Nepsal jsem o hydraulickém výtahu o nosnosti 500 kg, ale o břemeni (=kabina+náklad) 500 kg. Proto těch cca 5 kW. Jištění 3x10A/D je tak akorát; předřazený hlavní jistič 3x25A to unese a dá se dohodnout i charakteristika C. U lanového výtahu s protiváhou bude hmotnost kabiny+protiváhy cca 850 kg. Ano, - trvalý příkon u lanového výtahu bude zhruba poloviční proti hydraulickému, ale - rozběhový příkon bude kvůli větší setrvačné hmotě u lanového výtahu cca 2x větší, tzn. s uvedenými negativními dopady na velikost jističe. Beru ten argument, že hydraulický výtah bude mít větší spotřebu elektrické energie. To je potřeba vzít v úvahu při celkové kalkulaci. Spotřeba EE na jednu jízdu z přízemí do 3. patra mi vychází na cca 7 hal., takže za rok pro jednoho obyvatele astronomická částka 53 Kč. U toho lanového bude dejme tomu poloviční.
Nechtěl bych se hádat, ale výtahové motory mají určitě nějaký regulátor rozběhu (kdysi mne učily o motorech s vírovými komůrkami, ale dnes to bude spíše elektronika), nevím jak by jste se tvářil kdyby výtah naběhl a kabina pod vámi rázem začala padat třeba 1m/s dolů.
"kabina pod vámi rázem začala padat třeba 1m/s dolů" Typická rychlost malého výtahu je myslím 0,9 m/s a to je rychlost spíše pomalé chůze. Rozjezd do této rychlosti trvá cca 0,1-0,2 sekundy (díky setrvačným hmotám) a na to v podstatě není ani nezbytná nějaká regulace rozjezdu, jako je tomu u rychlých výtahů pro výškové budovy (což neznamená, že tam třeba pro větší komfort není - elektronická regulace je dnes za babku a pak už téma rozběhového proudu není vůbec třeba řešit).
Dobrý den, k takovému provedení mám výrazně menší námitky, ale přesto: min. 1 x za tři roky budete muset nechat prověřit kvalitu hydr. oleje, i přes fakt, že dolu jezdi takovéto výtahy skoro zadarmo, tak v součtu mají větší spotřebu energie, netěsnosti v hydr. systému způsobují pomalé zavzdušňováýní a výtah se při dojíždění houpe ( vždy), rychlost jízdy nedosáhne možné rychlosti trakčních výtahů atd. Výhodou je možnost umístit strojovnu v podstatě kdekoliv. Vaněk
Pokud prodáte půdu, přestáváte být jejím vlastníkem či spoluvlastníkem a nemáte k ní žádné povinnosti či práva, pokud jste si je kupní smlouvou nesjednali či nezřídili věcné břemeno, např. pro vstup na střechu, antény, strojovny výtahů apod. V této oblasti bohužel dostaly zelenou stavební úřady a ty si vysvětlují vše každý dle svého, ale nikdy ve Váš prospěch. Zkuste se zeptat tam a uvidíte.
Dobrý den, ano, má-li nový dům nebo zřizuje -li se půdní vestavba a dům pak má 5 podlaží ( ve Vašem případě zřejmě 6 - př.1,2,3,4,5)měl by být zřízen výtah - bývá to podmínka stavebního řízení.To, kdo by platil náklady za jeho zřízení má řadu variant. Vlastníci se mohou rozhodnout, že půdní prostor prodají levněji s tím, že nabyvatel vybuduje výtah, který následně budou užívat všichni obyvatelé domu ( a také se podílet na nákladech jeho provozu) nebo vlastníci budou souhlasit, aby si nový nabyvatel zřídil výtah jen pro sebe a pak se tedy staral o jeho provoz ( to by měla být nepravděpodobná varianta, i když možná). Pak ještě existují další možnosti kompenzací. V této souvislosti upozorňuji, že by neměl být volen výtah hydraulický, ale výtah elektrický se šachtou a bez strojovny. Pro toto doporučení mám řadu důvodů. Náklad si dovoluji pouze odhadnout v případě zděně šachty na cca 1,5-1,8 mil. Kč, v případě zasklené šachty cca 1,5 mil. Kč - nicméně i tento odhad je velmi hrubý, protože neznám stavební možnosti založení stavby atd. Potřebujete-li bližší vystětlení ozvěte se. Vaněk
Dobrý den, v podstatě budeme řešit stejný problém. Zajímala by mě však ještě varianta, kdy z bytů v 5.NP uděláme mezonetové byty tzn., že vstup do bytových jednotek bude stávající a další patro 6.(půda) bude přístupné z jednotlivých bytů. I zde bude podmínkou výstavba výtahu? Předem děkuji za radu.
Dobrý den, zaujala mě Vaše poznámka, že by neměl být volen výtah hydraulický. Nemohl byste to trošku rozvést? Zvažujeme totiž ve 4-podlažním domě zřízení výtahu (mám cenovou nabídku na hydraulický za cca 700.000 + za cca 500.000 prosklená samonosná konstrukce bez šachty). Jsou s nimi nějaké špatné zkušenosti?
Dobrý den, na tomto serveru jsem uvedl již řadu příkladů, proč nedoporučuji hydraulické výtahy a už vůbec ne ty, které nemají šachtu. Sama konstrukční norma - ČSN EN 81-1 uvádí, že takovéto výtahy by měly být instalovány v jiných klimatických pásmech, než je naše. Zrovna teď řeším případ jednoho takovéhoto výtahu, u kterého jsou problémy s pojízdností - když je zima ( i okolo nuly), musí se olej v nádrži ohřívat - to stojí peníze, když více mrzne, musí výtah v noci sám několikrát provést jízdu, aby hydr. olej v systému příliš neztuhnul, v létě pak naopak, olej se musí chladit, zvláště na osluněných stranách domů. Nehledě na fakt, že sama konstrukce výtahu trpí povětrnostními vlivy. Já doporučuji vybudovat řádnou šachtu - buď zděnou, nebo dobře izolovanou prosklenou - tam ještě do pěti stanic hydraulický výtah "skousnu" - toť ovšem můj názor(myslím, že podložený). Chcete-li více informací, zanechte na Vás kontakt. Zdraví Vaněk
To co píšete je relevantní u venkovních výtahů. V mém případě by se jednalo o vnitřní výtah. Uvnitř budovy, ve světlém vzdušném prostoru, po jehož obvodu je schodiště, a kde teplota neklesá pod +15°C. I v takovém případě máte proti hydraulickému výtahu námitky?