tepelne čerpadlo NORDline

Autor: jiří tylec
Datum: 23.01.2008 20:41

Jake mate zkušenosti s tepelnym čerpadlem NORDline standart? Cena je velice zajimava nejlevnějši tč se da pořidit za 35000kč.Děkuji za odpověď.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 631   starší >>
Datum: 29.03.2012 22:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107311
reakce na ...
zdravim, chci se zeptat jestli tady ma někdo napojene TČ 9,5KW bez aku přimo na podlahovku??? Diky

Autor: Michal Hany
Datum: 30.03.2012 07:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104019
reakce na ...
Ano,ja to mám tak spravené,ak sa chceš niečo opýtať,tak sa pýtaj.

Autor: Marek Poštulka
Datum: 30.03.2012 18:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
zajimalo by me jak to funguje??? Myslite že je to lepši než s aku?? jake to ma vyhody nebo nevyhody????

Datum: 31.03.2012 19:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Funguje to určite lepšie,lebo pracuje s nižžšími teplotami vykurovanej vody,pri taktovacej nádrži sa voda ohrieva na vyššiu teplotu,tým sa znižuje účinnosť.Len horšie je potom poriešiť aj ohrev TUV.Ten zatial nemám spustený,len kúrim.Ale som spokojný.Konštrukčne to vyšlo lacnejšie ako s nádržou.

Datum: 31.03.2012 22:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a jak je to z odmrazovanim? poznate to v podlaze???ja mam na TUV bojler na el.Odkud jste???

Datum: 01.04.2012 09:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Som zo sdredného Slovenska kus od Žiliny.
S odmrazovaním není žiadny problém,ani to nepostrehnete.Odmrazovanie trvá tak 2-4 minúty,a čerpadlo nemá problém odmraziť.Tiež ma s tým strašili,ale neopotstatnene,odobraté teplo s podlahy je tak malé že to je nezistitelné.Malá nevýhoda je potreba silnejšieho obehového čerpadla,ja som použil Grunfos 25/70 na max výkon III, aby tč malo dostatočný prietok.

Autor: Martin Staník
Datum: 03.04.2012 14:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107233
reakce na ...
A v okruhu máte nemrznoucí směs?

Datum: 03.04.2012 15:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
áno,nakoľko som nedelil jednotku som dal nemrznúcu zmes nariedenú na -20 st., s tým že obehové čerpadlo sa spína každú pol hodinu na 15 minút, tým si zisťuje teplotu na spiatočke a podla toho sa zapína.

Autor: Martin Staník
Datum: 07.04.2012 10:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107233
reakce na ...
Ještě jsem se chtěl zeptat na kolik přijde, montáž takového čerpadla?

Datum: 07.04.2012 11:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Záleží kto vám to bude montovať,ak kamarát s oboru-montáž 0,
Tč- cenník na nete, obehové čerpadlo,fitingy,... 6000.
Rátajte.

Autor: Antonín Pažout
Datum: 04.05.2012 15:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107122
reakce na ...
Ano koupil jsem,nechal odčerpat chladivo,dále přemísil výměník do nezámrzného prostoru a dal opět natlakovat chladivo.Připojil jsem přímo na podlahový topný systém v sérii s elektrokotlem.Protože ze zkušenosti vím jaký příkon si bral elektrokotel,mám stejný(přibližně) i výkon TČ.Topná voda v mém případě nebyla teplejší než 35-37 st.C.TČ nevypíná z důvodu přehřátí.Provoz jen uplynulou topnou sezónu.Úspora je znatelná.Zatím asi polovinu nákladů na topení.Odtávání-nelze říci,že je to zanedbatelná ztráta energie.Mám zvolen 48 min.topení a 12 min.odtávání.U velkých(výkonem)čerpadel a těch které mají tu zásobní nádrž je to asi jinak.Jinak topím maximálně do -5 st.Zjistil jsem(pozor jen v mém případě)že níže již to nemá smysl.
Přemístění výměníku mi udělala chalďařská firma,připojení na topný systém jsem si provedl sám.(S firmami nemám dobré zkušenosti.)Nyní zkouším ohřev TUV v zásobníku Dražice kde je topný had.
Nordline TČ-podklady nedostačující-pouze manuál k hrubému info a obluze.U dovozce funguje dodávka ND ale odbornou podporu nečekejte.Dnes bych volil stavbu TČ z nějaké lepší klimatizační jednotky.
Děkuji všem kteří přispěli svými poznatky i mě přišly vhod.

Datum: 15.03.2012 19:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dobry den, chci se zeptat jakou mate spotřebu el. za měsic TČ 9,5KW (a na kolik vytapite rd + kolik pouštite stupnu do podlahy). diky za odpověď

Datum: 16.03.2012 09:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Priemer za 10,11 mesiac 500kwh, za 12,1 mes. 600 kwh. 2. mes. 550 kwh
Vykurujem na 22 st. teplotov cca 33 st.

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 17.03.2012 10:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Napište pánovi ještě jak velký dům s jakou ztrátou.

Datum: 19.03.2012 09:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dom má 125 m2, TS 3,5kw,
Mám zvlášť el.mer na Tč,takže presne viem spotreba ide na kúrenie.

Datum: 17.03.2012 17:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ja mam spotřebu el. i se svicenim vařenim za leden -1443KW/h, unor - 1328KW/h topim na 21,5 a do podlahy dostanu max 32 stupnu!!!!
myslim že něco neni vporadku tepelna ztrata rd je 7kw , podlahovka o rozloze 130m2

Autor: Jozef Homola
Datum: 17.03.2012 18:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Pokud máte topení TČ je všechno v pořádku. Když odečtu ostatní spotřebu cca 200 kWh na leden a podělím 31 a 24 h, tak vyjde 1,6 kW na topení a to pak stačí vynásobit COPem. Neznamená však, že výpočtová ztráta 7 kW byla v lednu dosažena, to by muselo pořádně až mimořádně mrznout celý měsíc. Takže reálná TZ může být poloviční nebo 2/3 výpočtové a to podle toho jak skutečně bylo.

Datum: 17.03.2012 23:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pokud máte topení TČ je všechno v pořádku. Když odečtu ostatní spotřebu cca 200 kWh na leden a podělím 31 a 24 h, tak vyjde 1,6 kW na topení a to pak stačí vynásobit COPem. Neznamená však, že výpočtová ztráta 7 kW byla v lednu dosažena, to by muselo pořádně až mimořádně mrznout celý měsíc. Takže reálná TZ může být poloviční nebo 2/3 výpočtové a to podle toho jak skutečně bylo.

ma tč 9,5kW do podlahy pouštim 32 stupnu protože vic to ani nejde:( nevim jestli tč neni slabe? mi se ta spotřeba zda celkem dost. jak je kolem nuly tak mi jde do podlahy 28 stupnu!

Autor: Jozef Homola
Datum: 18.03.2012 07:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
To bychom museli podrobně rozebrat plochu podlahy a stupeň izolace. To, že se oteplí na několik dnů, to moc nic neznamená, fázové posuny a akumulace konají své. Dokonce pod podlahou se neděje vůbec nic (neotepluje). Uvedu příklad. Už 2 dni je venku u nás ke 20-ti a dům osluněn a spotřeba plynu klesá každým dnem po tak po 2 desetinách kubíku, však zem je pořád zamrzlá a skrze izolace stropu se taky slunce "ještě neprodere"(navíc v noci je pod nulou) a severní hladová zeď studená jak psí čumák.

Autor: Josef Martinik
Datum: 18.03.2012 09:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102964
reakce na ...
Vaše spotřeba se mi zdá reálnější než v předešlém příspěvku. Nastavte si parametr b=5 a nebude problém teplota do podlahy i 40st. Ale teď jak je vice než 10st venku raději méně . Oběhovka na 1800l/h a DELTA 4,5st , nestihá se za chvíli ochlazovat . Měl jsem víc než rok také pocit že TČ netopí dobře ale podle rady jsem dal b=5 a nyní jede dobře . Doporučuji nastavit !!

Datum: 19.03.2012 20:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
spotřeba realnějši než v předešlem članku???parametr b mam na 5, obehovka z tč do vymeniku (delena jednotka) wilo 25/6 a do podlahy wilo 25/4. Do podlahy jsem nikdy nedostal vic jak 32-33 stupnu.

Autor: Josef Martinik
Datum: 20.03.2012 14:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102964
reakce na ...
Kolik vám dáva TČ do vystupní vody ? ja mam také 2 okruhy a bez problémů mám v TČ 42st a podlahovka cca o 5-10st méně dle nastavení rozvaděče podlahovky , ja mám 35st do podlahy .

Autor: jozef ruttkay
Datum: 23.01.2012 10:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107459
reakce na ...
dík za názory okamžite som znížil teplotu na výstupe na 45st.najviac by sa mi páčilo to regulovať eqvitermicky, ale neviem či to elektronika Tč vie,ale podľa mojich info to nevie.ak ste to niekto dááko riešil poradte. viem do systemu Inels nahádzať kopec teplotných čidiel ale neviem ako to napojiť na Tč.trošku sa mi na tč nepáči že keď ho vypnem cez termostat na svorkách tak nedobehne dáky mód, ale po pár sek sa vypne a stalo sa mi že ostalo zamrznuté lebo sa nestihlo rozmraziť. ale zatiaľ to ide. s tou TUV sa mi zdá že to u mňa funguje fajn tak doporučujem nádobu v nádobe tam je výmenná plocha veliká a keď prečerpám vodu do boilera tak ešte tých 165l používam ako zásobník pre kúrenie.a ak by bolo zle mám tam špirálu.ešte ale nebežala.doteraz som kúril El kotlom tak snáď sa mi polepší(cca70tis.SKročne na prevádzku domu s kúrením)

Autor: Petr Vít
Datum: 23.01.2012 14:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100009
reakce na ...
Já osobně mám na TČ nastavenou teplotu na cca 55°C, čidlo teploty od TČ je na zpátečce z AKU do TČ a TČ ovládám pomocí nadřazeného systému Alpha od Mitsubishi přes svorky pro termostat. Běhá to takhle již druhou zimu a žádný problém nemám. Pokud se náhodou přerušilo rozmrazování hned na začátku, tak se to odmrazilo při příštím startu TČ a jinak když bylo potřeba odmrazit (TČ má časovač a dále hlídá teplot mezi chladivem které jde do výparníku a tím, které jde zpátky-podle toho co zareaguje dřív se spustí odmrazování).
Elektronika v TČ ekviterm neumí, za ty peníze jsem to ani nečekal. Vzhledem k tomu, že tam máte systém Inels, tak bych doplnil potřebná čidla (u Vás asi jenom venkovní teplotu, pokud už jí tam nemáte) a upravil program tak, aby fungovalo ekvitermní natápění. Jenom zase pokud to máte navázané na ohřev TUV, tak by se muselo pořešit i to (nevím jestli máte možnost ohřát na vyšší teplotu třeba jenom část vody a tu použít na ohřev TUV).

Datum: 21.01.2012 15:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Rozmýšlam použiť toto tč na ohrev TUV,teraz to mám pripojené iba na podlahové kúrenie.Máte nejaké riešenie ako by sa to dalo zapojiť,spojazdniť aby nahrieval aj TUV automaticky?

Datum: 23.01.2012 07:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Připojit za TČ trojcestný ventil nebo ještě jedno čerpadlo + zpětné klapky, doplnit čidla teploty a nějaký (alespoň jednoduchý) systém řízení. Jo a buď budete muset mít bojler pro TUV s opravdu velkým výměníkem (plocha minimálně 1,5m2) nebo nějaký výměník a přes ten ohřívat bojler. Popis zapojení už v této diskuzi je i s obrázky.

Datum: 23.01.2012 16:14 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Hydraulicky by to nebol problém pospájať,skôr by ma zaujímala nejaká jednoduchá regulácia,ktorá by riadila chod tč samostatne na kúrenie a samostatne na ohrev TUV.bojler s výmenníkom , trojcestný ventil.

Datum: 24.01.2012 07:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Na to už si musíte vybrat nějaký jednodušší řídící automat nebo regulátor, který toto umí. U řídícího automatu je nutné udělat si do něj program. Úplně by na to stačilo takzvané "chytré relé" - například LOGO od Siemense, Zelio od Schneidera nebo třeba Alpha od Mitsubishi (používám já). Hlavně to musí být verze, která umožňuje připojit analogové vstupy (bývá to verze s napájením 24V ss).

Datum: 24.01.2012 08:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ďakujem,skúsim sa v tom pohrabať.

Autor: Roman Jelínek
Datum: 19.01.2012 18:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100204
reakce na ...
Dobrý den,
přečetl jsem si celou diskuzi, přesto bych vás chtěl poprosit o odpovědi na pár dotazů ..

stále se rozhoduji mezi země-voda a vzduch-voda .. cenový rozdíl je v samotném zařízení 20tis ve prospěch vzduch-voda plus ještě náklady na zemní kolektor .. které počítám při výkonu 7kW budou také tak 20tis .. otázkou tedy je .. jaký skutečný průměrný COP mohu očekávat ..zde v diskuzích jsem snad četl i něco kolem 2, což by bylo dosti málo .. u země - voda mohu počítat s konečným reálným po započtení všech čerpadel atd. COP 3.2 (jinak Podle EN14511 byl u tohoto TČ země-voda naměřen COP=4,20, deklarovaný COP dle stejné normy je 4,95) ..

druhý dotaz je, že pro mé potřeby je čerpadlo WWBC 9,5 H-B zbytečně silné (v teplotách nad nulou) .. jde jeho výkon měnit např. frekvenčním měničem, čímž bych nemusel pořizovat akumulační nádrž.

předem děkuji za zkušenosti a názory

zobrazuji 1 - 30 z 631   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.