Domek 44STI - proč?

Reklama
LP Ladislav Polášek @ladislav.polasek834 před 15 roky23.12.2008 13:54:00
Domek 44STI - proč?

Zdravím všechny,už jsem založil jednu diskuzi a do dalšíh přispíval a rozhodl jsem se popsat jedne konkrétní případ - a to můj a mnou navržený RD. U tohodle domu jsem projektantem (což jsem i profesí), investorem, dozorem i stavebníkem (stavím svépomocí). Jen na úvod. Nejsem "čistým" zastáncem použití cihelných bloků Therm, ale v určitých případech je podle mě tahle volba správná.
Tak a od začátku. Můj (nebo spíš náš) rozestavěný dům. Půdorys - 10x13,5m, téměř pravidlený obdélník. Nepodsklepený, podkroví bez využití pro bydlení (zatím, v budoucnu možno změnit). Střecha klasická sedlová (krov). Užitná plocha 110m2.Z jedné strany soused (dvojdomek).Obvodová stěna 44 STI na TM, podlaha s vloženým PPS 140mm, strop dřevěný (fošnový) vč.tepelné izolace tl.300mm. Okna s izolačním trojsklem. Vytápění bude el. (podlahové, někde přímotop) + krbová vložka. Při výpočtu tepelných ztrát jsme uvažoval tyhle hodnoty. Stěna 0,27, strop 0,18, okna 0,8 a podlaha 0,30. Schválně jsem hodnoty mírně shodil.
Vypočtené tepelné ztráty
- celkem 3,7kW
- větrání 1,49
- stěny 0,74
- okna, dveře 0,46
- podlaha 0,48
- strop 0,51
Celková roční spotřeba na vytápění (opět si myslím že nadhodnocuji) 6500kWh.
K jednotlivým konstrukcím. 44STI jsem volil z důvodu poměrně nízké ceny (800Kč/m2 - bloky + malta TM), z důvodu poměrně jednoduché montáže (otec je velmi šikovný zedník) a proto, že můžu v klidu bydlet a užívat bez fasády (dočasně, podle finanční situace). Dřevěný strop je zvolen z důvodu jednoduché a "suché" montáže, tíhy a velmi zajímavé ceny. Okna s trojsklem a podlahu snad netřeba zatím rozebírat.
Když se zaměřím jen na obvodovou stěnu. Ztráty touhle konstrukcí tvoří cca 20procent celkové ztráty objektu. A přesto se veškeré diskuze vedou skoro pořád jen o stěně. Má to logiku? Nemá. Přepočteno na kWh protopím stěnou cca 1300-1400kWh. Kdybych udělal stenu s odporem kolem 8 tak spadnu na polovinu. Jaká je to finanční úspora je jednoduchý výpočet - 700kWh - cca 2000Kč. A to uvažuji s nejdražším možným vytápěním (přímotop).
Za zamyšlení stojí spíš tepelná ztráta větráním, která tvoří 40procent z celkové ztráty. Tedy v mém případě 1,49 kW. Opět přepočteno na spotřebu cca 2600kWh (7500Kč.). Má smysl rekuperace? Jak pro koho. Kdo je pohodlný a chce aby vše fungovalo "samo" proč ne. Teď vzato čistě ekonomicky. Řekněme, že použitím rekuperace ušetřím 6000Kč/rok. Nevím kolik by systém řízeného větrání stál (150-200tisíc), ale návratnost je velmi dlouhá (alespoň zatím). S návratností je to možná podobné jako s návratností solárního ohřevu TUV.
Podotýkám, že výpočty jsou orientační a dá se s nimi lehce manipulovat - stačí trochu jinak nastavit vstupní parametry. Samozřejmě uvažuji s dnešními cenami energíí. Kde budou za 5,10 let nikdo neví. Určitě budou vyšší, otázkou je o kolik.
A ještě k oblíbenému cihlovzduchu. Pořád (i do budoucna) mám otevřenou možnost kdykoliv stěnu doteplit. Klidně 200mm. Že budu mít stěnu tlustou 650mm. No a. Bude stejně tlustá jako klasické staré zdi z plných cihel, které dneska někdo zateplí.
A k tomu, že cihla je překonaná. Tohle jsem slyšel už na střední škole, když se vyráběly jako "vrchol" cihlářského umu bloky CDm a podobné s odporem kolem 1. Už tehdy se říkalo, že cihla nejde dál vylepšovat. A hle přišly první P+D s odporem kolem 2-2,5. A pak kolem 3 a dnes jsme u STI s odporem přes 4. Na to, že "konec" byl před 20-ti lety docela dobrý ne? Na druhou stranu si také myslím, že cihla je na vrcholu svých možností. Ale ten vrchol není špatný.
Jinak co se týče materiálu obvodové stěny tak říkám zákazníkům asi toto. Jsou dvě cesty - konstrukce s a bez zateplení. Pokud se spokojí s parametry, které norma doporučuje mohou použít 40STI, 44STI, případně Ytong Lambda. Pokud chtějí jít dále, nebo ví, že budou zateplovat volím nosnou stěnu (minimální, ale rozumné tloušťky) a patřičnou tl.zateplení. Oba způsoby jsou možné a budou fungovat.Nejhorší je varianta 44STI + 4cm PPS. I tohle jsem už viděl marně jsem jim vysvětloval a ukazoval výpočet kondenzace vodní páry...Spíš se snažím se zákazníky vést diskuzi o ostatních konstrukcích. Bohužel to velmi často končí tím, že se domluvíme na obvodové stěně a dál se řekne - no a to ostatní tak jak se dělá.
Co závěrem. Nechci aby to vypadalo, že jsem odpůrcem NED příp.PD. Koneckonců když to přibližně spočítám tam bych měl mít spotřebu cca 55kWh na m2 a k NED se velmi blížím. Jsem ale zastáncem "jednoduchých" a ověřených řešení. Tvrdím také, že dům má být "šitý na míru" - dispozičně i rozměrově.
Doufám, že pokud zde vznikne diskuze tak bude slušná a věcná. Každý má v něčem pravdu, každý se v něčem mýlí. Vyjímkou je náš pan prezident, který má pravdu ve všem (aspoň si to myslí).
Přeji všem příjemné a klidné svátky. Ladislav.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

164 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.