Ochlazovací bazének k sauně

Autor: Petr Pražák
Datum: 01.06.2010 01:32
uživatel: 100005

Rád bych si k sauně v suterénu RD vybudoval ochalzovací bazének, jehož stěny jsou obložené dlažbou. Běžně dostupné kádě mi připadají neohrabané a drahé a na bazének by tam bylo vhodné místo. Z hlediska stavby by nejlevnější a nejjednodušší byla vana, ale nenašel jsem žádnou dost hlubokou (od "zděného bazénku" mě odrazují jisté komplikace s řešením vypouštění bazénku).

Bazének by měl být 160x100cm, výška hladiny asi 55cm by měla stačit (na úplné ponoření), objem je tedy asi 0,9m3.

Když jsem začal shánět nějakou bazénovou výpusť / ventil,
hned mě prodejce bazénů začal strašit, že to není jen tak a že je potřeba myslet na nějakou filtraci a čištění vody v bazénku. To mě zarazilo... nicméně sám nemám žádnou zkušenost s bazénem a rád bych se zeptal, jakým způsobem by se dala voda udržet čistá?
Musím mít nějakou cirkulaci s filtrem?
Postačí samotné používání chemie, např. modré skalice?

Předem díky za názory.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Petr Pražák27.09.2010 14:58
melkor unlimited01.06.2010 19:33

Datum: 01.06.2010 19:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Názor soukromé osoby, která aktuálně nemá saunu, ochlazovací bazén ani žádný jiný bazén.

Je potřeba si uvědomit 2 věci:
- ta voda tam bude studená až ledová (třeba i s plovoucím ledem)
- v jakém stavu je tělo osoby, která se do něj jde schladit

Na jedné nejmenované horské chatě mají k finské sauně ochlazovací bazének zděný vybavený fólií a bez jakéhokoliv řešení cirkulace nebo čištění vody. A bez chemie.

V jednom dost profláklém termálním koupališti v rámci wellness centra mají ochlaozvací bazének zděný s kachlíky, s cirkulací a nějakou tou technologií na čištění a dwesinfekci. K těm 6 různým saunám se to i hodí. Taky tam mají kbelíky s vodu, několik různých (i masážních) sprch a ledovou studnu.

Osobně bych řešil čištění vody cirkulací přes UV lampu. S filtrem na hrubé nečistotu na vstupu (vlasy, ...). Chemii bych se snažil vyhnout obloukem.

Moc jsem nepomohl, tak laespoň přeji dobré pořízení.

Autor: Petr Pražák
Datum: 27.09.2010 14:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100005
reakce na ...
Tak nakonec jsem se rozhodl pro "levne" reseni - smaltovana vana 160cm se sprchou. Vim, ze to z hlediska saunovani neni uplne idealni (chtelo by to vetsi hloubku :-)), ale je to jednoduche na vystavbu a snad bude i na udrzbu. Treba casem zmenim nazor, ale zatim to zkusim takhle. Kazdopadne diky za nazor.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.