Dobrý den, chci se zeptat těch ,kteří již mají základovou desku postavenou na drti z pěnoskla, nebo všech znalých této tématiky na jednu věc. Projektant mi navrhnul sílu drti 40 centimetrů po upěchování "vibrační žábou" , nevím však jak se drt chová při této mechanické činnosti a o kolik si "sedne". Ptám se tedy zda je možné spočítat nebo z Vašich zkušeností doporučit ,jakou vrstvu drtě mám navést před upěchováním. Díky Martin R.
Dobrý den, rafaglass, cena byla kolem 1500 s dph i dopravou za m3. Před nedávnem měli akci m3 za 1000 (nevím jak s daní a dopravou). Stačí poptat, skvělá komunikace. JP
Mam tyden starou informaci od Refaglass a cena je 1050czk bez DPH za 1m3 vcetne dopravy. a musim jen potvrdit pana Pribyla, komunikace s firmou refaglass zatim na jednicku.
Dobrý den, takto založenou stavbu mám. Celkovou sílu cca 45cm po hutnění. Dělal jsem to postupně na 3 vrstvy. Jedna vrstva cca 20 cm nehutněno (hutněno cca 15), víc bych ani nedával, protože se žehlička ve větší vrstvě boří a taky je to doporučeno od výrobce pěnoskla. V poslední vrstvě už jsem věděl jak materiál pracuje a jednoduše odhadnul sílu, abych se dostal na požadovanou výšku (musel jsem ve finále dokoupit 3m3 pěnoskla:) . Tak snad pro představu.. JP
Neměl byste nějaké fotky z realizace, případně rady na co si dát pozor. Co průchody přípojek skrz pěnosklo a desku nebyl problém s deformací při hutnění. Dával jste hydroizolaci pod desku? co drenáže dělal jste kolem desky nebo jen dle spádu zeminy? Děkuji
U KGčka110 nebyl problém, při hutnění jsem si dával pozor, ale myslím, že zbytečně. Pak ještě chráničky kabelů, také bez problémů. Nad pěnosklo jsem dával fólii Alcorplan (hydroradon. izol), drenáž jsem udělal kolem obvodu stavby a vyvedl ven. Stavba vypadala hezky:) a přístě bych udělal jinak jen jedinnou věc: mám 4x 110ky chráničky kabelů hned vedle sebe (dotýkají se), příště bych je dal min 10cm od sebe, abych neměl tolik práce a jistotu správnosti provedení při napojení na fólii. Fotky můžu zaslat, když poskytnete email.
Dobrý den pane Michale, jen se dovolím zeptat, když Vám projektant také navrhnul tento způsob a Vy jste mu tedy zaplatil za zpracování projektové dokumentace, tak k čemu potřebujete fotografie ? To Vám za Vaše peníze neřekne jak vše zrealizovat ? Promiňte, ale nerozumím tomu.
Dobrý den, projektant nemá nikoho nic učit, ale jen zpracovat takovou projektovou dokumentaci podle které by stavebník byl schopen stavět. Ono nakreslit na papír pruh a napsat založeno na pěnoskle není projekt. Taky by měl být projektant schopen a ochoten obhájit své doporučení investorovi, proč zakládat na drti z pěnoskla, vždyť ho investor za to dobře platí. Takže třeba i energetický a finanční rozbor by měl být samozřejmostí, vždyť když to jednou zpracuje, tak to již jen kopíruje. Nebo se pletu ?
Projektová dokumentace musí být taková, aby stavebník pod dohledem stavbyvedoucího byl schopen stavět! Energetický a finanční rozbor je samozřejmostí pokud ho je někdo ochoten zaplatit.
Dobrý den pane Polášku, energetický a finanční rozbor by měl být samozřejmostí i bez úplaty a to v okamžiku, kdy projektant řekne "TOTO ŘEŠENÍ JE LEPŠÍ, NEŽ TAMHLETO" V tomto okamžiku by měl být schopen své tvrzení podložit a to, i z důvodu své prestiže. U mne, pokud by to nepodložil dostačujícími argumenty, by ztratil kus důvěryhodnosti.
Jinak souhlasím, že není stavebník jako stavebník. Tak jako není projektant jako projektant.
Dobrý den, pokud mám živit sebe a rodinu musím mít čas strávený prací nějakým způsobem zaplacen...... nemůžu trávit s klientem dva dny diskuzemi o materiálech pokud jemám tento čas ohodnocen. To jen na okraj. Jinak, právě proto, že lidem nic neříká (většině) tepelná ztráta objektu, spotřeba kWh mám vytvořen jednoduchou tabulku, kde jsem schopen alespoň přibližně vyhodnotit (na základě ploch konstrukcí a jejích parametrů) jaké bude úhrada v korunách (pro většinu lidí jediný pochopitelný parametr) za vytápění. Na začátku neřeším konkrétní materiály, ale to kam se s konstrukcemi "trefit" - v zásadě jestli slnit požadavek normy, nebo doporučení normy, nebo 2/3 doporučených hodnot, rekuperace ...... Výpočet je to přibližný, nezohledňuje spoustu dalších okrajových podmínek výpočtu, ale účel plní. Jinak energetické výpočty (obecně) opět většina stavebníků považuje za naprosto zbytečné. Byl jsem dosti šokován, když po skončení "zelené šaškárny" zavolal zákazník a chtěl energetický výpočet - návrh a vyhodnocení zateplení. Očekával jsem, že mu jde o dotace a naše spolupráce skončí v okamžiku, kdy mu oznámím, že dotace nejsou. Ne chce návrh a ekonomické hodnocení - aby věděl co se mu vyplatí a aby věděl jak na to. Takže mám hotový výpočet dle metodiky pro zelenou úsporám (TNI) a ještě budu dělat další propočet na základě výpočtu tepelných ztrát. Následně samozřejmě také odhad nákladů na realizaci. Bohužel tento člověk je vyjímkou. Jinak ví nejlépe soused zedník co je nejlepší....... Ladislav
První dotaz na pana Michala - jaký stupeň projektové dokumentace máte? Je docela možná (a dokonce velmi pravděpodobné), že je to PD ke stavebnímu povolení (aby byla levná). Spousta lidí staví podle dokumentace, která je max. na úrovni architektonické studie v měřítku 1:100.
Dobrý den všem, jak jsem psal, tak mi to projektant navrhl! Nic neprojektuje ani neprojektoval. O zaplacení jsem vůbec nepsal. Takže nejdříve pořádně číst a pak psát. Jsem ve fázi výběru projektanta pro PD a to této variantě jsem nikdy neslyšel, tak mě zajímají zkušenosti ostatních. Nějaké fotky už jsem si k tomu našel (na stránkách výrobců), ale zajímalo by mě více informací od jednotlivých stavebníků. Samozřejmě, že budu chtít kompletní dokumentaci.
Dobrý den pane Přibyle, Vy jste zakládal na drti z pěnoskla se základovou deskou. Mužete mi prosím napsat, jak jste vyřešil přechod drtě z pěnoskla na okolní prostranství ? O kolik jste přetáhl zásyp přes obvod desky, o 40 -50 cm ? Lze takto zakládat i v terénu se sklonem nebo musí být úplná rovina ? Jak vysoko nad terén se z deskou lze dostat, je zde nějaké výškové omezení ?
Dobrý den, od okolního prostranství dělí drť jen geotextilie 500g, přesah jsem dělal 40cm, Stavím celkem na členitém pozemku cca 1,5 rozdílu na 25m, před pěti lety byla plocha, kde stojí dům vyrovnána do roviny, přesto někdě je pěnosklo pod úrovní terénu a někde jsem (cca 20cm) musel šalovat a okolo hutnit zeminu. Nicméně, dům byl projektován tak, aby vchod do domu byl v úrovni příjezdové cesty a celé jsem to pojal bezbariérově.Těžko se mi to popisuje. Já jsem podloží pro sklo udělal v rovině, kolem dokola mám "odtokovoé drenážní kanálky" :) Jestli to jde i s nějakým sklonem, to bych se raději poradil s výrobcem.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak jste tam ukládal tu hydroizolaci (a přesahy) a jestli nehrozilo její poškození při ukládíní železa pro základovou desku. Jestli máte nějaké foto prosim pošlete je na Děkuji.
Pocitam, ze nic sileneho, musite ho protahnout skrz desku hned vedle tech chranicek (pro elektriku) a (nejspise) pripravit tesne k desce pro hromosvod.