Jaké levné solární kolektory pro ohřev TUV?

Autor: sanova sanova
Datum: 08.01.2012 14:44
uživatel: 100384

Dobrý den, sice dotace na solární kolektory už jsou asi pasé. Ale zvažujeme jestli by se nám i tak nevyplatili pro ohřev TUV. Jde nám jen o ohřev teplé vody nikoli pro vytápění.
Přečetla jsem si pár článků, ale abych pravdu řekla, moc chytrá z toho nejsem. Většinou se popisuje výpočet dimenzace solárních kolektorů jen pro TUV i vytápění dohromady, nikoli zvlášť.
Dále nevím, jak negativně se projevý délka vedení do bojleru v koupelně. Střecha nad koupelnou totiž ještě není naše, tak bychom museli umístit solární kolektory na střechou, která nám patří (nad nevytápěnou garáží) cca 15m a nebo na zem cca 8m přívod k bojleru. Bude lepší když budu mít jeden bojler + akumulační nádrž nebo je lepší mít el dohřev v té akumulační nádrži?

Má smysl uvažovat jako ekonomicky nejvýhodnější řešení takové, co ohřeje všechnu vodu i v zimě a nebo spíše takové, co ohřeje vodu cca jen v létě a v zimě si jen malinko přilepšim?

Jaká je údržba případně jiné energetické nároky takových to systémů?

Neznáte nějaké levné řešení? Nejlépe nějakou stavebnici, kterou jsme schopni si sami sestavit? Nejlevnější řešení nám nabídla jedna blízká firma za stavebnici bez montáže asi 50 000Kč a s montáží 64 000Kč a to už je opravdu dost. Velikost panelů je 2,5m2 bude to stačit pro 4 členou rodinu?

Děkuji moc za případné rady
Martina Šanová

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 54   starší >>
Datum: 13.05.2012 11:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101872
reakce na ...
A co bojler s integrovaným tepeným čerpadlem?
Mám ho nově zakoupen, ale dosud nenainstalován.

Předtím jsem sháněl reference a mluvil s několika majiteli, jsou spokojeni.

Spotřeba kolem 3kWh za den, cena za nádrž 200l v nerezu kolem 35 tisíc. Když odečtete cenu za běžný bojler (ve smaltu kolem 7tisíc), tak by tady doba návratnosti vycházela kolem 7-8 let.

Autor: Pavel Haniger
Datum: 13.05.2012 18:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109735
reakce na ...
Pokud Vám vydrží mechanika a elektronika v tomto boileru po dobu návratnosti a nebudete mít další nutné investice, tak asi jo. Počítejte s tím, že prostor s boilerem budete vychlazovat a pokud není dostatečně velký tak Vám účinnost bude klesat.

Autor: Jaroslav Suchánek
Datum: 13.05.2012 21:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101872
reakce na ...
Bojler bude stát v technickém koutu, ale vzduch se bude nasávat z objemné půdy (cca 260m3) pod černou krytinou, a ochlazený pak odvádět ventilačním komínkem nad
střechu. V zimě přehodím na půdě rouru a chci zkusit nasávat vzduch na chodbě v poschodí u stropu nad
schodištěm a trochu tak simulovat pasivní rekuperaci.

Co se týče životnosti, ta je samozřejmě ve hvězdách, ale vím, že podobná zařízení zn. Junkers a Buderus mají někde v provozu i přes 20 let. Ostatně čerpadlo běží jenom cca 3-4 hod. denně.

Datum: 13.05.2012 09:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Návratnost investice je cca 30 až 35 let, jinak je vše reklamština. Na jeden rok jsem si osadil elektroměr na elektrický boiler,jsme čtyř členná rodina.
Po ročním odečtu mi boliler spotřeboval 7500,-.kč, tato částka odpovídá každé domácnosti. Jenom podotýkám, že TUV byla ohřívána pouze v tomto boileru. Takže investice do kompletního solárního ohřevu je 70000 - 80000 tis. podle výkonu. Z toho si snadno spočítat, že návratnost by byla 10 let za předpokladu, že by slunce ohřálo vodu vždy, jako ta elelktrika. Když si selským rozumem vyhodnotíte kolikrát to sluníčko svítí, tak se dostáváte na poměr 1:3 až 1:4 a to je minimální svit(použit zdroj ČHMÚ). Dále je také brát v úvahu životnost použitých komponentů, ale toto hodnotit nebudu. Ony nabízející firmy, rády vychvalují a kalkulují jenom s čísly, které se jim hodí. Ale pokud vám někdo říká pořád jenom to A a neříká B, tak je potom spousta lidí zklamaných.

Autor: Jiří Mitáček
Datum: 13.05.2012 11:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100188
reakce na ...
V jednom nemáte pravdu a to je to že popisujete jako nenávratnou investici, jedinné řešení! Nehledě na to že od zařízení za 70k Kč bych čekal už mnohem lepší účinnost.

Vemte to tak že už když jen uděláte "letní bypass", třeba přes jižní střechu nebo fasádu černou hadicí, tak s těch 7,ř alespon tisícovku ušetříte a cena takovéhoto řešení je mizivá. návratnost je menší než jeden rok! A takto musíte pokračovat. Je jasné že systém který navrhnete tak, aby ze slunce dokázal teplou vodu udělat vždy, tak ten určitě navratný nebude. Ale pokud bude systém navržen tak aby defacto jel stále a zbytek se ohrál jinou cestou, je možné o rozumné návratnosti mluvit.

Datum: 13.05.2012 12:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A ještě 7500Kč je odhadem 2,9MWh bojler za rok spotřebuje cca 150-200kWh takže dejme tomu 2700kWh je na ohřev ohřev m3 vody v pěžných podmínkách je kolem 50kWh takže celková spotřeba teplé vody je 54m3!!! To je asi 150l teplé vody na den což je relativně dost na běžnou 4členou rodinu.

BTW systém za 70k bude pravděpodobně vakuový a ten dokáže ohřívat vodu i když slunce nesvítí. Problémové jsou akorát zimní dny...

Datum: 13.05.2012 19:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já jsem tady uvedl skutečné náklady na moji čtyř člennou rodinu. Pokud se Vám to zdá moc, tak skutečně vodou nešetříme. Jinak jsem nehodnotil levnější varianty, ale technické řešení co nabízejí firmy co vám to dodají na klíč.
Jinak jsem si před dvěma roky udělal topení na dřevo s třemi nádržemi na vodu o velikosti 3000l a kombinovaným boilerem, poměrně za slušné peníze i bez dotací. Ale to je možná na jinou diskuzi.Pokud by měl někdo zájem o technické řešení a chtěl se vyvarovat chyb, tak rád soukromě poradím a dodám fotodokumentaci.

Autor: František Rezek
Datum: 08.02.2012 23:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102553
reakce na ...
Dobrý den,měl bych otázku, pokud by se dala na černou střechu černá PE hadice jako na kolektor pro tepelné čerpadlo v délce cca 100m a skrze ní by se přiváděla přívodní voda do boileru.V přechodném období se bude voda dohřívat elektřinou.Na zimu by se to vypustilo.Jaké budou energetické zisky a kolik měsíců v roce to bude mít význam?Máte s něčím podobným zkušenosti? Investice cca 3000Kč.

Datum: 09.02.2012 00:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
investice se Vám sice vrátí, ale teplou vodu uděláte jen pár dví v roce, zbytek bude pouze předehřev. Kolektory mají největší účinnost díky tomu že přijímají energii radiací a velice málo jí vydávají vedením. A to druhé je obrovský problém tohoto systému.

Autor: petr kocina
Datum: 09.02.2012 10:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
odhadem 5-6 mesicu v roce.necekejte zazraky pri zatazene letni obloze.
uvedomte si ale, ze musite mit reseno i prehrati (chlazeni hadice).

Autor: Pavel Kříž
Datum: 11.02.2012 08:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrá den, já bych odhadoval dobu použitelností tak na 5 měsíců v roce. Ovšem ne každý den. O těchto PE hadic je problém se spoji. Je potřeba je provést svařováním. spoje pomocí svěrných spojek při vyšších teplotách časem povolí...

Autor: Václav Marvan
Datum: 05.04.2012 07:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109421
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den,
zrovna nedávno se o použití PE potrubí na ohřívání vosy uvažoval. Mám rozvod užitkové vody ze studny - domácí vodárna.
Kromě využití na WC a zahradu sem uvažoval o využití pro sprchu.
Napadl mě systém ohřevu v PE potrubí, který bude rovněž fungovat jako zásobník vody.
jen by mě zajímal názor jestli je to reálné.
Schéma: http://db.tt/JqNIf1Gq

PS: celý systém se na zimu vypouští, samozřejmě uvažuji s funkčností systému 3-4 měsíce v roce a ne každý den - ve sprše zůstane i stávající rozvod - tzn budou tam 2 baterie :D

Datum: 05.04.2012 09:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ta voda se v tak široké trubce moc neohřeje, na těch 120l budete muset udělat pořádného hada s velkou plochou povrchu trubky. Druhej probém je ten že voda se relitvně rychle ohřeje, ale taky rychle vychladne. Díky tomu se bude moct voda prohlásit za teplou pouze ve velkých vedrech v podvečer.

Datum: 05.04.2012 09:37 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Hmm to je právě ono, vím že v podobné hadici na zahradě se mi voda ohřeje dobře, ale ta má jen 2 palce - todle je mnohem větší. S ochlazením nemám problém nečekám že voda vydrží dlouho de o to abych se mohl v 18-19 h večer osprchovat.

Autor: Tomáš Tomáš
Datum: 05.04.2012 15:49 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100229
reakce na ...
pane Marvan jak ohříváte vodu v zimě, pokud el. Bojlérem nebylo by lepší mít tuto předehřátou vodu napojenou na bojler jako studenou? Fungovalo by to i na jaře a podzim. před týdnem jsem měřil teplotu studené vody +6°C kdyby to pomohlo 10°C i to se počítá. Nemusel by jste dávat do sprchy druhou baterii.

Datum: 06.04.2012 06:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano mám bojler - ale ten jede na pitnou vodu z vodovodu, tohle je samostatnej okruh ze studny. Jinak myšlenku předohřevu chápu, de mi vyloženě o co nejlevnější sezóní ohřev studniční vody pro sprchování.

Autor: Tomáš Tomáš
Datum: 06.04.2012 09:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100229
reakce na ...
Na tu studnu bez zásobníku to asi bude fungovat ale s tím že se půjdete sprchovat podle toho jak bude zrovna svítit. Máme nádrž na zahradě cca 600 l , umí se nahřát (vrchní část) tak že v té vodě nevydržíte. Vychladnout umí ale také docela rychle. Kdysi jsem nad něčím podobným uvažoval dokonce tady na diskusi. Držím vám palec a čekám na vaše výsledky.

Datum: 21.01.2012 23:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak si nemohu pomoci, ale když zpětně počítám kolik stojí ohřát vodu karmou a kolik el. bojlerem, dostanu se na velmi podobné částky.

Autor: Pavel Žalud
Datum: 22.01.2012 08:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101312
reakce na ...
Dobrý den. Jak ohříváte v současné době TUV, jaké máte TZ,a současný systém vytápění. Na sol. kolektory se skuste podívat na adrese: http://www.kotle-attack.cz/index.html

Datum: 22.01.2012 11:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Současně bydlím v bytě kde ohřívám vodu v karmě. Máme tu 3 nezávislé plynoměry takže znám přesně množství spotřebovaného plynu jen na TUV.
V domku který teď rekonstruujeme je jen starý bojler, který stejně vyměníme.

TZ je co? Tepelné ztráty? Ty jsem teď netahejte. Topení je naprosto nezávislé na ohřevu vody. Máme topné rohože od Devi ve všech podlahách obytných místností. Vodní topení bylo neúměrně drahé a pro náš členitý objekt nevhodné.

A cena za soustavu 52000Kč se mi zdá dost nenávratná pokud by to nestačilo jako jediný zdroj ohřevu TUV.

Něco menšího by nebylo? Proč když mi stačí bojler na 100l bych měla mít jen na soláry další 200l navíc? Ten bojler a akumulační nádrž musím vměstnat do podkrovní koupelny kde není moc místa. A Venku mít tu nádrž je asi nesmysl.

Autor: Pavel Žalud
Datum: 22.01.2012 11:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101312
reakce na ...
Dobrý den. Ten solární systém na ohřev TUV plánujete do současného bydlení nebo do rekonstruovaného bydlení. Jde o to že při rekonstrukci většinou kompletně měníme topení. Takže když už dáváme vetšinou podlahové topení nebo nízkoteplotní topení, tak je v systému již použita akumulační nádrž s průtokovým ohřevem TUV a dopojit solární okruh znamená podstatně nenší investice. V podstatě to zanmená solární kolektory+hnací sadu+propojení.
Ten obsah bojleru je větší protože je potřeba překlenout ninimálně jeden den kdy slunce nesvítí, což třeba u vakuových kolektorů je převážně mlha či nízká oblačnost.
Pokud vemete současnou platbu za plyn a odečtete 40% tak Vám vyjde přibližná úspora po pořízení solárního systému. Výměna solární kapaliny zhruba po 6 letech.

Datum: 22.01.2012 13:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den, psala jsem do nového. A v bytě jsem solární kolektory zatím nikdy neviděla. Byt jsem uváděla jen jako nástin současné spotřeby.
Jak jsem psala topení již máme vyřešené. Projektant spočítal, že by teplovodní podlahové topení bylo pro nás nevhodné a taky mnohem dražší.

A i když jsme původně o společném vytápění a ohřevu TUV přemýšleli. Nakonec nám vyšlo, že tím nic neušetříme. Protože soustava musí být navržena na to nejnevhodnější, co nám počasí přinese. A to znamená dlouhé silné mrazy bez slunce. Takže by ta nádrž musela být o to větší.

Pokud dobře počítám ten menší kolektor, pokud by stačil, tak se splatí za 15let. To není tedy žádné terno i kdyby těch 15 let vydržel bez poruchy, čemuž nevěřím. Když beru v úvahu, že za těch 15 let se mi ty peníze na účtě skoro zdvojnásobí (42000Kč) tak to není terno vůbec. (reálná návratnost 27let)
Zdražování energie do toho nepočítám, jelikož to není směrodatné, kolektory si totiž budu moct koupit kdykoliv v budoucnu, za pravděpodobně nižší peníze s lepší účinností

Autor: Radek Moravčík
Datum: 11.01.2012 10:55 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103511
reakce na ...
U čtyřčlenné rodiny se Vám solární systém určitě vrátí dříve nebo později a jak už jsem někde jinde psal, není to jenom o těch holých číslech, ale i o dobrém pocitu. V létě mi z mého systému často "fučí" pára a je tam cca 150 l vody, která jde k bodu varu, takže když bych ji naředil na nižší teplotu pro běžné použití, je té vody více. A to je ta radost, že to funguje. Věřte tomu, že ty tisíce lidí, kteří mají soláry na střechách, nejsou mutimilionáři ani pitomci.

Datum: 12.01.2012 12:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To věřím ale při penězích zrovna nejsme a pokud bychom měli i částečně řešit pojištění půjčkou, tak to racionální význam mít asi nebude. Kdyby to z tou půjčkou bylo nula od nuly tak to doho jdu, ale aby to bylo alespoň tak.

Datum: 12.01.2012 16:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Takto vypadá "levnější solární systém" na plechové stříšce cca 10 stupňů sklon, dá se postavit kamkoli, smontujete si ho sami.
Na obrázku není ještě připojen.

Datum: 12.01.2012 18:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den, můžete nějak blíže popsat tento systém, případně odkaz na výrobce, zveřejnit orientační ceny pokud je znáte?
Koukám dle fotek jste energeticky uvědomělá domácnost, ale jestli píšete, že návratnost je cca 5 let, tak by se do tohoto řešení jít jistě vyplatilo.

Předpokládám, že tento systém je tedy "dvoubojlerový", tedy v 1. akumulační nádrži se ohřívá voda sluncem a ta se připojí ke stávajícímu běžnému bojleru a ten ji v případě nutnosti ohřeje jiným stálým zdrojem.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 22.01.2012 05:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den, bohužel tento systém je vhodný pro uživatele žijící o něco více na jihu. V našich podmínkách se bude muset přes zimu vypouštět...

Datum: 22.01.2012 14:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Máte pravdu, že tyto systémy jsou rozšířené spíše na jihu, nicméně trubice zde nainstalované hřejí u v našich šířkách stejně jako ostatní kolektory na našem trhu. Nevýhodou je samozřejmě větší ochlazování venkovního zásobníku, ovšem přece jenom to sluníčko je zadarmo. Při slušném zaizolování přívodního a odvodního potrubí není třeba systém vypouštět, pro jistotu lze nainstalovat odporový drát (to je zase s termostatem podle délky cca 1000,- Kč navíc) U výše vyfocené instalace je podle dosavadního množství spotřebovávané TUV spočítaná návratnost max. 4 roky.
Každý má ale jiný způsob životního stylu a využití obnovitelných zdrojů je součástí tohoto stylu.

Datum: 22.01.2012 15:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak to máte asi nějaké problémy s matematikou a nebo stojí celá sestava kolem 15000Kč, čemuž moc nevěřím...

Datum: 22.01.2012 16:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Co se týče matematiky, klidně si to s Vámi rozdám (pokud nejste absolventka mat. - fyz. fakulty, na to bych asi neměl). Chtěla jste poradit, jaké levné solární kolektory - a já jsem Vám nastínil nejlevnější systém na našem trhu. Pokud si přečtete řádně ostatní příspěvky, snad konečně pochopíte, že ta návratnost se odvíjí hlavně podle množství spotřebované TUV. U mnou popsané instalace je spotřeba vysoká (v domě bydlí 7 - 12 obyvatel - část domu je pronajímána jako apartman) a úspora oproti dřívějšímu ohřevu elektřinou je cca 9000,- Kč /rok. Systém stál 32000,-, takže pokud zvládnete tu "matematiku", máte výsledek. Ceny těchto systémů jsou ještě nižší (tento je nejdražší v nabídce), pokud budete chtít, určitě si je na webu najdete (koncem minulého roku byl v akci za 12000,- ten nejjednodušší 120 l ).

zobrazuji 1 - 30 z 54   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.