dotaz na PD a možnosti dotápění a přípravu TUV |
Autor: Libor Tobola Datum: 04.02.2012 13:11 | uživatel: 108587
| Zdravím diskutující a tímto žádám o nezávislé posouzení, případně o rady. Stavím PD s podlahovou plochou 103,9m2 a mám navrženo řešení - výměny vzduchu Rekuperaci Duplex330EC, příprava vody a dotápění IZT615 se slunečními kolektory a vodní podlahovku. Zajímalo mě, zda nelze efektivněji využít finančních prostředků pro zajištění celého systému regulace a přípravy. Má smysl realizovat vodní podlahovku a nebo ji lze nahradit infra podlahovkou (elektro)? A co IZT615, sluneční kolektory a jejich návratnost - náhrada za elektrobojler? Díky za podněty.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
| |
 | Autor: Libor Tobola Datum: 04.02.2012 14:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108587 reakce na ... | spotřeba energie TUV 56,3 kWh/m2.rok, Vytápění 51,4 kWh/m2.rok a pomocné 7,1 kWh/m2.rok. S přsností nedovedu momentálně říci, ale vzpomínám něco málo přes 19 kWh/m2
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 04.02.2012 15:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nechci zpochybňovat pasivitu Vašeho domu. Ale PD má max. potřebu tepla na topení 15 kWh/m2 za rok. Asi jste se někde přehlédl. To je ale celkem fuk. Vodní podlahovka má jednu velkou výhodu - dá se alternativně provozovat s různými zdroji tepla. Jestli chcete nejlacinější řešení, tak na takový domeček použijte rekuperaci s menšího výkonu, nějakou bez EC motorů ( třeba od Regulusu Sentinel ), bude za polovičku a do každého pokoje dejte maličký přímotop. Troufám si tvrdit, že to i s bojlerem na ohřev vody zmáknete sakumprásk do 100.000 Kč. Pokud půjdete do vodní podlahovky, solárního ohřevu, IZT s elektropatronami a Duplexem 330 EC, tak se pod 200.000 Kš asi nedostanete. Jinak, ten Duplex 330 EC puštěný na plné pecky, Vás z toho baráku vytáhne, jak Pokustón králíky z klobouku. Stejně pojedete na minimum. S pozdravem Laďa
|
|
| |
| |
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 14.02.2012 17:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Pak je i více možností. teplovzdušné vytápění, kombinace s podlahovkou(obývák), elektrokotel případně v kombinaci s TČ pro ohřev vody.
|
|
 | Autor: Libor Tobola Datum: 15.02.2012 13:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108587 reakce na ... | Toho teplovzdušného vytápění se trochu obávám, aby v celém baráku nebyla stejná teplota (cca 22°C). Jsem si vědom, že v tomto případě nemohu moc vymýšlet, ale pokud bych chtěl v celém baráku na snížit teplotu na noc cca o 3°C projeví se to na energetické náročnosti zajistit zpětnou denní teplotu.Koordinovat teplotu mám na mysli v ložnici a dvou pokojích, zbývyjící část domu může zůstat na konstantních teplotách. Možnost TP se mi zdá investice do nenávratna. Výhodou dříve realizovaných domků byla zelená úsporám, i když pořizovací ceny byly také vyšší.
|
|
| |
 | Autor: Libor Tobola Datum: 15.02.2012 15:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108587 reakce na ... | Čistě teoreticky finančně mě lépe výjde ušetřit na vytápění teplovzduchem jen za rekuperaci a radši přitlačit na podlahovku. Varianta teplovzduch bez podlahovky mi nepřirostla k srdci a kombinace obou je investice a návratnoct?
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 15.02.2012 16:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | podlahovka pak stačí v té teplejší místnosti psal jste i o útlumu, tak jsem Vám navrhl co to dokáže. (nutno napasovat projekt na konkrétní řešení) jak spočítáte návratnost podlahovka a jiného systému? také počítáte návratnost oken?
|
|