Odstranění průvanu |
Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 08:11 | uživatel: 106481
| Dobrý den, nechali jsme si udělat nucené větrání s rekuperací v bytě. Spokojenost se vším krom průvanu u země při zapnuté ventilaci i na minimum. Máme malé děti které jsou na zemi pořád tak bych chtěla poradit jestli to lze nějak odstranit (třeba seřízením ventilace). Dveře máme všude podříznuté, ale stejně jsou pořád otevřené, zkrátka průchoďák. Odtah máme v koupelně, na záchodě, v kuchyni a v ložnici (tady lze zavřít ventil). Tak nevím jestli neudělat uzavíratelný odtah i v kuchyni. Pokud jsou děti nemocné tak od celé rodiny posloucháme řeči typu - to máte z té vaší slavné ventilace. Ale ten průvan je fakt znatelný. Díky za rady.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: metball iGIN Datum: 11.02.2012 23:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104998 reakce na ... | Ave Vážená paní Evo, pokud stále "zbrojíte" na dodavatele, nahlédněte prosím sem, http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=1030#p4376 kam byl Váš "Houston, Apollo 13 here ..." jedním z dlouhodobých "LuftBojovníků" přenesen. Takhle od "zeleného stolu" vypadá Váš problém celkem jasný, přesto, jako už ve více případech, bych preferoval komunikaci prostřednictvím Soukromých Zpráv na Airforu. Ať jste se rozhodla a/nebo se rozhodnete jakkoliv, Držím Pěsti. iGoNY P.S.: "Nemáte-li po ruce nic, než Kladivo, vše kolem se rychle začíná podobat Hřebíkům." Schola Brutus
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 07.02.2012 10:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Průvan je způsoben pouze vysokou rychlostí proudění vzduchu z výústků. To je zase způsobeno vysokým výkonem ventilátoru, nebo malým průměrem přívodního potrubí a pravděpodobně to budou oba vlivy současně. Než se na to přijde podívat ta montážnická firma, tak snižte výkon větrání na minimum, případně větrejte pouze v době, kdy to budete potřebovat. Čili, raději omezte vystavování dětí průvanu a nechejte to seřídit tak, aby nebyl průvan. Ale pokud je špatně dimenzovaný průměr potrubí, tak to zřejmě na normované parametry bez průvanu neseřídí. Já mám osobně rychlost proudění 1,5 m/sekundu a těsně u výústku to cítíte, ale jinde nic. Samozřejmě na maximum výkonu to mírně cítíte idále od výústku a také , když je ticho i trochu slyšíte. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 07.02.2012 10:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | to nemusí být jen rychlostí vzduchu z výústků, ale i jejich počtem, umístěním a třeba i špatně navrženým celým systémem.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 07.02.2012 11:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Souhlasím, že těch příčin může být více. Ale mají jedno společné a to je rychlost proudění vzduchu přesně v tom místě, kde pociťujeme ten průvan. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 13:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106481 reakce na ... | Z toho mám právě strach, že máme špatný průměr potrubí. Představa že by jsme to museli předělat......Ale až budu moc tak sem dám projekt a uvidím co kdo na to. Jinak jak jste psal tak u výustku to taky cítím podle výkonu, ale dál od výústku už je to neznatelné. Výustky máme pod stropem. Vadí mi zkrátka že když se válím na koberci nebo strčím nohu pod ty podříznuté dveře tak to zkrátka u podlahy proudí. Pokud by to šlo odstranit jinak než rozbouráním tak by to bylo fajn.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 07.02.2012 13:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. V jakém režimu nyní větráte ? Jede to nepřetržitě ? Jde nastavit nižší výkon ? Jaké máte výústky ( průměr ) ? Ve většině případů spolehlivě vyhoví průměr 100 mm. Jakou máte značku rekuperace a jaký má výkon ? S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Tomáš Doležal Datum: 07.02.2012 14:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100275 reakce na ... | Jen takový hloupý nápad - A není problém v malém podříznutí dveří ? Zejména vzhledem k tomu že tam máte koberec tak u podlahy bude určitá mezní vrstva která se moc nehýbe a vlastní efektivní štěrbina pod dveřmi je pak příliš úzká a mění se ve trysku. Výstup rychlého proudu vzduchu z ní "strhává" okolní vzduch a vypadá to jako by tam "fučelo" daleko více než by odpovídalo nominálnímu toku vzduchu dle projektu. Pokud máte obyčejné panty a ještě trochu místa mezi zárubní a horním krajem dveří, tak je zkuste vysadit, dát tam pár podložek a zase nasadit. I 3-4 mm zvětšení štěrbiny by mohlo mít vliv.
|
|
 | Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 15:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106481 reakce na ... | Pode dveřmi jsou 2 cm, u místnosti s kobercem 1,5 cm. Ale většinu dne máme dveře všude otevřené. Průvan ale cítím i uprostřed místnosti na zemi. No už se těším až budu volat do té firmy co nám to dělala. Přijde mi že máme moc děr na náš malý byt :).
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 07.02.2012 14:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Pocit průvanu je způsobený jednak rychlostí proudění, jednak jeho teplotou. Pohy teplého vzduchu nevnímáme jako průvan. Já bych se zeptal: Jakou má teplotu vzduch vyfukovaný z výústek k teplotě místnosti.? Kde jsou výústky umístěny (u podlahy, nebo stropu) ? Není podlaha moc studená (špatně izolovaná), neochlazuje příliš přízemní vrstvu vzduchu ? Možná by to chtělo dohřívat větrací vzduch.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 07.02.2012 14:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Jo, ta teplota pro pocit průvanu je stejně důležitá, jako ta vlastní rychlost proudění. A naprosto jasně souhlasím , že z rekuperace může vycházet podstatně studenější vzduch, než by měl. Prostě špatná izolace přívodního potrubí. Jo, máte pravdu. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 15:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106481 reakce na ... | Teplotu vzduchu u výústků nevím, teď při těch mrazech je pocitově chladnější, ale ne vyloženě studený. Jaký teploměr je nejlepší na měření teploty třeba podlahy, stěn apod.? Aby jste rozumněl, v naší domácnosti dokud jsem nekoupila třeba kladivo nebo šroubovák tak mému drahému rozhodně nescházely :). Všechny výústky na přívod i odvod vzduchu máme pod stropem. Jak dobře je odizolovaná podlaha nevím, máme většinou plovoučky lamino a ty jsou zkrátka studené. Ale jak jsem psala že to cítím i když ležím na podlaze tak tam je koberec. Kdyby to bylo znatelné při ventilaci na maximum tak to bych chápala, ale i když teď běží pouze na 30m3/hod tak to zkrátka cítím. V létě jsme to zapínali na určitou dobu na maximum 230m3/hod (večer na provětrání) a průvan byl, i když teplota přiváděného vzduchu byla třeba 25 stupňů.
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 07.02.2012 17:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Proč chcete měřit teplotu stěn, podlahy, stropů a pod? Když vypnete rekuperaci, tak je zima, nebo co? Nerozumím tomu. Teplotu toho vzduchu změříte obyčejným teploměrem, kterým měříte teplotu vzduchu v místnosti. Pouze ho na chvilku umístíte do výústku. A ještě jedna věc, v takových totálních mrazech se většina rekuperací odstavuje, protože jednak zamrzají a jednak +20 °C odcházející vzduch neohřeje přicházející -15°C vzduch více, než na +- 0 nic. Takže já bych to nyní ostavil a větral pouze nárazově. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 19:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106481 reakce na ... | Měřit teplotu stěny jsem chtěla proto, že zkrátka jedna stěna ložnice není zateplená (vedle je průjezd na dvůr) a je výrazně studenější než ostatní. Tak mě jen zajímá ten rozdíl teplot. S ventilací to nemá nic společného. Jenom jsem myslela že je na to nějaký speciální teploměr. Tož tak. Teď větráme ventilací minimálně. Ale ten průvan je zkrátka celoroční. A vzhledem k tomu že mi dítě začíná lézt a druhé tráví většinu času hraním na zemi tak mě to štve. Jinak jsme s ventilací spokojení. Zmizela plíseň, vlhkost nám klesla na příjemných 55%, necítím smrady z topení od sousedů, nemáme hluk z venku,...Tak bych se ráda zbavila i toho průvanu.
|
|
| |
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 08.02.2012 14:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | To měření teploty, zvláště podlahy není od věci. Psala jste o pocitu průvanu u podlahy. Jakkoliv je teď v mrazech patrně vyfukovaný vzduch studenější, než byste si příli, tak při umístění výústek u stropu by se mněl (než dojde k podlaze) smísit s pokojpvým a ohřát od povrchů. Tedy u podlahy by nemělo být studeněji, než jinde. Je možné, že ten pocit je způsobený studenou podlahou, která ochlazuje přízemní vzduch a navíc pohlcuje záření lidského těla ("sálá na vás chlad"). K měření se dobře hodí sondy digitálních teploměrů za předpokladu dobřého kontaktu s povrchem. Na podlaze něčím zatížit, na stěně třeba přilepit maskovací lepicí páskou. Počkat dostatečně dlouho, až se ustálí teplota. Osobně jsem dříve měl studené podlahy a nad nimi se držel "polštář" studeného vzduchu. Neodtranilo to zcela ani pokusné zateplení podlahy 10 cm EPS, což mne utvrdilo ve správnosti rozhodnutí všude instalovat teplovodní PT.
|
|
| |
 | Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 08:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106481 reakce na ... | Teď bohužel nemám projekt u sebe, ale nemáme nijak složitý systém (byt je malý) a dělala to firma co má dost zkušeností, tak jsem spoléhala na to že taková zakázka pro ně byla brnkačka. Až přivezu projekt tak ho sem hodím. Asi by bylo nejlepší se domluvit přímo s nimi, ale chtěla jsem se na to trochu připravit.
|
|
 | Autor: Eva Cidlinská Datum: 07.02.2012 08:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106481 reakce na ... | Jinak okna taky nejsou úplě těsná, ale zase žádná tragédie to není a pokud je ventilace vypnutá tak průvan cítit není.
|
|
| |
 | Autor: Tomáš Doležal Datum: 12.02.2012 00:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100275 reakce na ... | Ventilace vám jede v rovnotlakém, přetlakovém nebo podtlakovém režimu ? Pokud by okna nebyla těsná a ventilace jela podtlakově, tak by mohlo táhnout okny....
|
|