obracím se na zkušené harcovníky s prosbou o pomoc. Firma mi namontovala do mého domu (bungalow), rekuperaci Atrea EC330. Rozvody jsou na nezateplené půdě ve spiru s izolací (izolace je pouze základní, ne žádná přidaná). Od začátku mi přišlo, že odtah i přívod vzduchu je slabý. V poslední době mi voda začala kondenzovat na výfucích vzduchu v interiéru (ventilech na strope) začali tvořit kapky vody (docela dost), plísen a vlhkost na sdk. Po dnešní kontrole jsem zjistil, že v rozvodech přívodu vzduchu do interiéru je docela velké množství vody (odhadem na několika místech 2-3 litry).
Tímto bych chtěl místní odobrníky požádat o pomoc, co by tento problém mohl způsobovat...Vím, že nějaká kondenzace možná je, ale tolik?
Tak firma se k problému postavila čelem. Dojde k výměne komplet mokrých rozvodů a po domluvě s nima budou rozvody ze spira, které plánuju zateplit 30cm vatou. Díky všem za pomoc.
Jackpot vyhrává pan Šalý (prosím o adresu, kam mám zaslat 2 lahvinky kvalitního vína - ). Problém je v tom, že jsou rozvody do jednotky špatně zapojené. Na místě pro nasávání odpadního vzduchu je nasávání venkovní vzduch a naopak. Toto jasně vysvětluje proč je voda v rozvodech čerstvého vzduchu - protože je to v podstatě ochalzený, vlhký odpadní vzduch, který v tom potrubí kondenzoval...Není možné, aby bylo každých cca 4-5 metrů v rozvodu vzduchu zkondenzováno 3 litry vody i přes slabší zateplení rozvodů!Díky všem! David
Edit: co se týká návrhu úpravy rozvodů, uvítal bych každou radu. Děkuji moc. david
Dobrý den. Tak to by mě ani ve snu nenapadlo, protože já jsem si jednotku montoval sám. U jednotky je takový návod, pro duševně zaostalé jedince, podle které ho jsem to udělal dokonce i já. A jsou tam tři možnosti umístění ( Na zem, pod parapet a pod strop ). Jde v podstatě o vyvrtání díry na odvod kondenzátu. Ti kluci to v životě neviděli, nebo neumí číst. Jsem rád, že se to vysvětlilo. Pan Šalý je kapacita. S pozdravem Laďa
Prosím o podrobnější vysvětlení. Omlouvám se a není mne to jasné. To jako venkovní vzduch prošel rekuperátorem a opět z výstupu byl zaveden do rekuperace a poté šel do místností? Děkuji předem.
Dobrý den. Já to vidím tak, že byly vytvořeny 2 naprosto oddělené cirkulační okruhy. Čili jeden ventilátor honil interiérový vzduch pořád dokola, sice přez rekuperaci, kde se jenom ochladil a druhý samostatný okruh nasál a hned po probehnutí přez rekuperační výměník venkovní vzduch vypustil zase ven. Čili ta rekuperace pracovala jako chladič. To, co kondenzovalo v sonoflexu, je interiérová vlhkost za celou dobu takového provozu. A je to způsobeno zejména nezateplením těch rozvodů. S pozdravem Laďa
Toho se snažím dopátrat jak to bylo. Jenomže vzduch odtahovaný a proběhlý rekuperací je zchlazen a vlhkost zkondenzovaná by měla odtéci v bedně a do místnosti by se pak vháněl vzduch sice chladný ale podstatně odvlhčen, tak se to běžně dělá při odvlhčování. Venkovní se v bedně ohřál a bez užitku teplý vyfoukl ven.
Dobrý den. Pozor. Vzduch nasátý z venkovního prostředí prohučí přez svou polovinu rekuperace ihned do venkovního prostředí. To je ten jeden samostatný okruh. Vzduch teplý, špinavý, interiérový prohučí přez druhou, také svou polovinu rekuperace, kde se v podstatě jěště víc ochladí a vrací se zpět do interiéru. A protože rozvody ( sonoflex ) mají délku jak ropovod Družba a izolaci, jak apartní košilka za polárním kruhem, tak všechna vodní pára zkondenzuje při současných mrazech již v sonoflexu. Tak si to vysvětluji já. S pozdravem Laďa
Tak by to možná šlo ale to by se muselo nasávat těmi výdechy a to se předtím nepoznalo? Na straně druhé když vzduch rychle proudí, tak si to potrubí vyhřeje a ke kondenzaci by spíše došlo při startu a možná doběhem a uzavřením nějaké té vzduchové kapsy ale i to by časem mohlo stačit.
Pane Homole, jak by jste to poznal? Ke kondenzaci v rozvodech vlyvem různých teplot dojít může, ale malé, nikoliv litry vody...Problém je v tom co tu naznačil Láda, studený a hodně vlhký vzduch byl přes relativně dlohé potrubí vháněn spět do baráku a ta vlhkost skoro 2 měsíce v tom potrubí kondenzovala...V neděli potrubí zateplím dodatečne celkem 24cm vaty (2x12) .
Láďo, nějaký kreativní návrh jak upravit rozvody, aby byli k něčemu? Zítra tu očekávám ty "odborníky" na opravu, tak bych to rád realizoval. Předem díky!
Dobrý den. Já musím předeslat, že vzduchotechnika je naprosto sofistikovaný obor a já jsem tak trochu poučený laik. Velká chyba byla, že jste ty " odborníky " povolal tak narychlo. Tuto problematiku jste měl zkonzultovat s panem Šperlem na vzduchařském fóru : http://www.airforum.cz/ucp.php?mode=login&sid=87a285dac4079b40185051bec1ee06e7 Nicméně už je asi pozdě, tak se pokusím něco vypotit. Ideální je uspořádání skoro do hvězdice. Čili z RJ vyvedete sono průměr 160 a na podlaze to rozbočíte kalhotovým kusem 160/160/160 na dvě větve. Tím dosáhnete stejnoměrné rozdělení toku vzduchu , minimalizuje se tlaková ztráta a podstatně klesne rychlost proudění ( na polovinu ) Platí pravidlo, že 160 mm se dělí na 2 x 125 mm, a 125 mm se dělí na 2 x 100 mm. Ono je to dáno i poměrem plochy průřezu. Takže já doporučuji na dělení kalhotové kusy, na vyústění ze stropu kolena a naprosto vylučuji nějaké T kusy a odbočky, jako i odbočky s redukcí. Ono platí, že když do těch rozvodů budete tlačit vzduch, tak on si vždacky cestu najde. Ale Vy to chcete mít v nějakém doporučeném režimu. Proto bych naléhavě doporučoval, abyste to jenom vysušil, zateplil, přepojil na správné konce RJ a celé si to opravdu pořádně rozmyslel. A pokud ta firma nebude mít ty kalhotové kusy, tak bych to rozhodně nedělal. Ještě, jak ten kalhotový kus vypadá v reále : http://www.zbozi.cz/?q=kalhotov%C3%BD%20kus&typ=nabidky&strana=11 S pozdravem Laďa
Dobrý den. Mám tu samou jednotku, co Vy. Pokud není něco přímo s jednotkou, tak to funguje naprosto spolehlivě a u odtahů při max. výkonu by to vcuclo i mě. Odtahy mám celkem 3 x 100 a 1 x 160. Rovody mám také celé ze sonoflexu. Ale takovou délku tam nikde nemám. Pan Homola má na 100 % pravdu, že ty tlakové ztráty u Vašeho řešení ten výkon srazí řádově na zlomek možnosti. Vy máte jakýsi páteřní rozvod s přímým odbočením do místností. Jak znám ty řeměslníky, tak tam vrazí T kusy a na všechno použijí jeden sonoflex průměru 100 mm. Potom ty tlakové ztráty jsou obrovské a ventilátory si s tím neumí poradit. Já bych jenom pro ilustraci dodal, že mě ta jednotka při změření jednotlivých výduchů dává v součtu přez 400 m3/h, což je způsobeno naprosto jasně správným dimenzováním rozvodů, i když ten sonoflex má vyšší odpor, jak nějaký hladký plast, nebo i spiro. Další kapitola je nezateplení toho sonoflexu a tam je pravá příčina kondenzování vodní páry. Bylo by naivní se domnívat, že když není zapnutá VZT, že nedochází k samovolnému proudění vzduchu v rozvodech. Ono to sice probíhá komínovým efektem opačným směrem, ale vlhkost interiérového vzduchu spolehlivě zkondenzuje uvnitř sonoflexu protože je tam nižší teplota, jak je teplota rosného bodu. Jak dostanete vodu z toho sonoflexu nevím, ale vím, že musíte dodatečně zaizolovat všechny rozvody. Já ten samý sonoflex mám na půdě, ale je veden v zateplovací vrstvě půdy a je v podstatě v kanále, kde nad ním je 24 cm EPS. A mimochodem, pookud to nezateplíte z důvodů zamezení kondenzace, tak bude účinost Vaší rekuperace naprosto minimální, protože to, co získáte v rekuperaci, ztratíte v rozvodech. S pozdravem Laďa
Na základě těchto informací bych si nedovolil určit konkrétní příčinu, protože se domnívám, že jde o více "chyb" najednou. Možná i špatné stropní konstrukce.
ke kondenzaci dochází tehdy, pokud je "velká" vlhkost a "nízká" teplota. Do místnosti by měl vstupovat teplejší vzduch nežli je nasávaný a tedy s nižší vlhkostí.
Popište co myslíte pojmem SPIRO, tedy jestli je to plech nebo to ohebné nějaké plastové potrubí. A jestli se voda nachází uvnitř přívodního potrubí do místnosti. Zkrátka něco o rozvodech, délka, způsob rozdělování proudů vzduchu a pod.
Mícham hrušky s jablkama, nemám spiro, ale sonoflex s izolací. Přikládám odkaz na obrázek, kde jsou jednotlivé větve společne a délkami. Voda se nachází v potrubí, které rozvádí čerstvý vzduch...
Na 90% soudím, že kondenzát vzniká samovolným pomalým odchodem vlhkého vzduchu, když jednotka stojí (zpětné nasávání). Potrubí je dostatečně dlouhé na to aby řádně vychladilo vzduch ( a bezpečně došlo ke kondenzaci), protože ta tenká izolace tomu nezabrání. Jinak pokud máte podezření na malý strojní výkon ani bych se nedivil. Udejte průměr a odhadovaný průtok a spočítáme to přibližně. Ty hadice mají vlnitý povrch a v ohybech je harmonika a když nejsou vyšponované, tak "amen". Abych si teorii potvrdil potřebuji udělat pokus. Nechť si někdo zapálí cigaretu, stoupne na malý žebřík a dým vyfukuje u výduchu a pozoruje jestli se dým natahuje dovnitř. Před pokusem nechat rekuperaci vychladnout cca půl hodiny. Edit: Znovu jsem si prohlédl obrázek a větvě jsou mimořádně dlouhé. Udejte i typ rozdvojení - dělení proudů a hlavně ty průměry. Zajímá mne co ukáže výpočet.