Tvarovky plotu - fleky - hnus... Asi to nejsou VÝKVĚTY, lepidlo?

Reklama
MS Martin Srbecký @martin.srbecky před 11 roky27.02.2013 19:30:00
Tvarovky plotu - fleky - hnus... Asi to nejsou VÝKVĚTY, lepidlo?

Zdravím všechny,

v 10/2012 jsem úspěšně dokončil stavbu 70m dlouhého plotu z bet. tvarovek, které jsem si dlouho vyhlížel a přál si je. Nyní mám vzhledový problém a jsem z toho na mrtvici... totálně hizdící fleky bílé barvy.... děs.

Při každém podívání se na plot bych se vzteky neviděl, pro mě "nádherné" tvarovky se změnili v hnus na kterej nemůžu koukat a NEVÍM co s tím, a hlavně co je příčina a zda, a případně jak se toho zbavit.

Předně chci říci: o vápenných výkvětech jsem si načetl mnoho, "chápu je", ale myslím, že se nejedná o tento problém. V ulici jsou 2 ploty, které mají typické vápěnné výkvěty, ale u mě je to dle mého soudu jiné, už jen tím, že výkvěty sem viděl jako "různé" mapy na tavrovkách ale u mě to vypadá jako by "něco" stékalo po tvarovkách, názorně viz přiložené fotky.

Plot má beton.základ, hydroizolace (natavená lepenka), na to postavená okrasná zeď z tvarovek. Za zdí (kde to bylo nutné kvůli přihrnutí zeminy) je nopová folie a přes ní geotextilie a přihrnuto. To si myslím, že je vše OK.

Tvarovky jsou 4stranně štípané, výrobce Drewbet, barva zlatý podzim. Jedná se o PL výrobce, zde prodávaný několika stavebninama. Viděl jsem i ploty již hotové (2roky staré) apod, žádný problém. Tam se mi to zalíbilo kvůli barvě. podotýkám, že cenově to žádná láca nebyla, pokud by si někdo myslel že je to z PL kvůli ceně, jen kvůli barvě. Zdejší výrobci třeba odstínu Colormix apod podobný odstín neměli, fakt jsem toho sjezdil mraky...

Tyto tvarovky (první řada) se založila do maltového lože, následně všechny tvarovky jak se skládaly na sebe tak se vždy slepily tmelem, jak mezi sebou, tak další vrstva na sebe. Tmel byl jakoby bílý silikon, nanesl se pistolí a na to se posadila tvarovka. Prodejce (zde v CZ) mi doporučil tmel SIGA Multifix 70. Musím říct, že drží jak blázen, po 25min jsem musel tvarovku odsekat majzlíkem, pokud jsem ji chtěl posunout nebo vyměnit - takže jsem s ním byl spokojen... Tmel má zpevnit zeď. Následně se tvarovky i sloupky probetonovaly polosuchým betonem a hutnilo se tyčí.. V poslední řadě tvarovek se končilo betonem cca 7cm pod horní hranou tvarovky (prý kvůli kondenzaci vody). Na to se pak nalepily stříšky opět tmelem a tmel se dával i mezi stříšky. Nakonec se plot omyl vapkou (od prachu, nečistot) a dle doporučení výrobce a i dodavatele z CZ jsem celý plot naimpregnoval CONDECOR IPS což má uzavřít bet.výrobky, snížit výskyt mechů, zvýraznit barvu (což zafungovalo), atd, atd (info na http://www.palmcrete.cz/?8,tesnici-a-ose… Impregnaci jsem provedl nástřikem. Připadalo mi to na způsob vodního skla....

Udělal jsem tedy vše co jsem měl.. samozřejmě za dodržení teplot, vše očistil atd.. s nejlepším vědomím a svědomím. Sebe přeci neošulim....

A přišla zima, první sníh co seděl na čepicích, lehce tál, občas namrzl, prostě listopad, prosinec. A najednou se začly ukazovat zmiňované závady. Jasně bílé fleky, které vznikají z 80% u poslední řady, kde jsou stříšky, někdy i v ploše, ale skoro vždy, jakoby to "vytékalo" ze spáry. a tvoří to tvar trychtýře, nahoře široké a jak to teče tak se to zužuje... Zda to vysloveně teče to nevím, děje se to pomalu, ale slovo jen používám.. Když byl mráz nebo i nyní kdy je sucho (myšleno neprší, nesněží) je povlak zaschlý. I se to vrstvý, jsou fleky, kde to jako by již teče podruhé. Blbě se to popisuje, ale takto to vypadá. Nic jsem s tím zatím nedělal, jen zjišťoval všude možně co s tím, možné příčiny atd a NIC jsem bohužel nezjistil..

Proto zde prosím o rady Vás odborníky i laiky, praktiky... Plot nestál malé peníze a teď je pohled hroznej.

Nyní čekám na lepší teploty: vezmu vapku a zkusím to omejt. Možná to dolu půjde, ale když ne... a když jo tak co dál, protože jak jsem psal, někdě se to i vrstvilo, tak to přeci nemůžu mejt každej tejden.... Omít to možná půjde. Když je to teď suchý, tak jsem jen vzal ocel. kartáč a zkusil kus očistit, drolí se prášek, ale mapa (vybledlá) zůstává na tvarovce. Tu právě doufám, že omeju, i vzhledem k tomu, že je tvarovka naimpregnovaná, neměla nasákávat vodu, tedy doufám, že nenasákla ani toto..

Dopředu jen doplňuji, že pokud mi někdo bude chtít poradit ať se obrátím na výrobce nebo na dodavatele dodávám: PL výrobce se odkazuje na dovozce pro ČR. Prodejce (dovozce) se chová podivně, od 10.12. kdy jsem se na něj obrátil nemá čas, slibuje, zjišťuje prý stanovisko od SIGA (tmel), penetrace Condecor a Drewbetu (tvarovek), do dnešního dne NIC. Jmenovat ho zatím nebudu, nejsem naštvanej, nechci pomlouvat, ale spíš jsem zklamanej, znechucenej přístupem a nevím co ještě. Podotýkám, že vše jsem platil předem ve 100%, takže předpokládám, že vstříctnost u mě byla...:(

Moc prosím o jakékoliv rady, pomoc, tipy..

Ahoj Martin

PS: v současné době kdy tál sníh ve velkém, je fleků tak 2x více než na fotkách

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

45 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.