Nucené vysoušení pod podlahami přízemí

Reklama
JP Jakub Pospíšil @jakub.pospisil před 10 roky04.10.2013 00:17:00
Nucené vysoušení pod podlahami přízemí

Dobrý den, řešíme, jak ve starém domě vysušit přízemí, hlavně zevnitř. Vybraly se podlahy a pod podlahu se dá cca 40 cm vrstva hrubého štěrku (makadam) a do něj se položí drenážní hadice s vývody přes zeď ven.
Na výstup hadice dáme ventilátor (sací), který to profoukne a vlhký vzduch vysaje ven.

Přemýšlím o čidlech vlhkosti, která by spínala ventilátor. Měřila by se vlhkost venkovního vzduchu a vlhkost ve vrstvě štěrku pod podlahou. Ovšem dvě relativní vlhkosti k porovnání nestačí. Může se stát, že venku bude +30 °C a vevnitř u země +15 °C a vzduch zvenku se ve štěrku ochladí, zkondenzuje a ještě přidá vodu.
Takže budu muset vyhodnocovat i teploty a pak spouštět ventilátor.
Předpokládám, že pokud si pro venkovní (nasávaný) vzduch pomocí rel. vlhkosti a teploty spočítám teplotu rosného bodu - tuto porovnám s aktuální teplotou vrstvy podsypaného makadamu. Pokud bude makadam teplejší, sepnu ventilátor, pokud studenější, nesepnu.
Jak jsem se tu dočetl, bývá problém hlavně v létě s větráním různých sklepů a chladných místností, které se ještě víc "opotí", tomu bych chtěl zabránit právě touto řízenou ventilací.

Jdu na to dobře přes rosný bod nebo bude třeba využít h-x diagram a podobně? Nejsem v termomechanice kovaný. Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.