Kondenzační kotel aneb "hledání zakopaného psa"

Rubriky:

JH Jozef Homola @jozef.homola562 před 9 roky02.05.2015 10:15:00
Kondenzační kotel aneb "hledání zakopaného psa"

Dovolím si zveřejnit něco ze světa a z mého pohledu na problematiku topení a také kondenzačních kotlů, které jsou častým tématem portálu TZB. Takovým poučným zdrojem jsou témata řešené na konferenci odborníků EGATEC 2013. Dělám to proto aby zde nebyla pouze jednostranná adorace něčeho, co ve světě vidí i jinak a co nikdy firmy prodávající svůj výrobek (platí pro CZ kotlinu) nebo lobisté neuvedou. Z obrazových panelů snadno pochopí i laik co se řeší a jaké jsou názory nebo závěry.
Problém č.1
Kondenzační kotel v současném „většinovém provedení“ nemá dlouhou budoucnost. Prostě nepřináší ty úspory, které reklama avizuje (odborníci mají výsledky dlouhodobých testů na stole).

Důvodů je mnoho a na některé poukáži.
První podmínka aby hmatatelně něco přinesl, je potřebná velká spotřeba plynu a vhodně navržený topný okruh a se správným režimem topení.
Vzhledem ke zmenšování staveb, dokonalejší izolaci a pasivaci domů první podmínka padá a padá i ta druhá část. Není kdo by takové okruhy uměl navrhovat, staří praktici pokračují ve starých kolejích. A když se takový projektant najde nemá na výběr vhodný výkon kotle. Musí realizovat s tím co je na trhu a tam například na 100 kondenzačních kotlů o výkonu 24 až 36 kW od různých výrobců připadá 1 o výkonu do 12 kW. A právě na té konferenci se odborníci sjednotili na vhodné výkonové řadě 4 až 7 kW ale ta se nenabízí. Když už se nabízí (verze 12 kW), tak s naprosto podřadnými parametry jednotlivých agregátů, protože to je pouze „přiškrcena“ veze 24 nebo 36 kW. Chybí tam optimalizace aby všechny agregáty byly pouze na tento výkon stavěné a to od oběhového čerpadla (které žere 80 W a je schopno prohánět i 3 kubíky vody aniž to je potřeba) přes spalovací komoru, výměník až po dmychadlo (které je schopno dávat třeba i 100 m3 vzduchu při potřebě 15 m3). Ono by to stálo peníze, tedy ten vývoj. Není možné v dnešní době aby se KK nabízel se spotřebou 151 W elektřiny, protože ta má vysoký konverzní faktor a násobnou cenu za kWh vůči plynu.

Později budu pokračovat až se rozvine diskuse.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

87 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.