Zapojení výměníků v akumulační nádrži

Rubriky:

Reklama
PH Přemysl Hrubý @premysl.hruby před 8 roky08.11.2015 23:29:00
Zapojení výměníků v akumulační nádrži

Dobrý den,

v otopné soustavě mám zapojenou akumulační nádrž HSK800 dodanou od fy Regulus. Tato nádrž je zapojena do série s druhou nádrží 800L a obě připojeny ke kotli na dřevo.
Vlastním RD s těmito parametry:
tepelná ztráta = 11,76kW
vytápěná plocha cca 170m2
topení klasickými radiátory s tepel spádem 56/ 45°C
orientace na jih

V nádrži HSK800 jsou instalovány 2 solární výměníky: horní a spodní a průtokový výměník na ohřev TUV, který využívám.
Výhledově zvažuji využít dotaci Zelenou úsporám a instalovat solární kolektory na ohřev TUV a částečné přitápění. Kolektory počítám vakuové trubicové, odhaduji 2 (možná 3) x 30 trubic, sklon 55-60°.
Nabízí se ale otázka jak zapojit oba výměníky tak, aby vyhovovaly mým podmínkám. Přemýšlím o dvou možnostech - viz obr.:

1) do série (obr. vlevo) - ohřátá kapalina z kolektoru prochází přes horní výměník do spodního. V případě menšího slunečního svitu by se přes trojcestný ventil přepnul ohřev jen na spodní výměník. Po přepnutí na spodní výměník ale může dojít ke zvýšení střední teploty v solární soustavě a tím k poklesu účinnosti.
Výhodou je použití větší plochy kolektorů (hlavně pro potřeby přitápění), a taky ochrana soustavy před stagnací kolektorů v létě. Nevýhodou může být i pomalejší zisk teplé vody = naráz ohřívám celých 800L = za stejnou dobu ohřeju 800L na řekněme 35°C.

2) výměníky zapojeny paralelně (obr. vpravo) - solární soustava je při provozu zapojena nejprve do horní poloviny akumulace a ohřívá tedy poloviční objem akumulace - proti možnosti 1) za stejnou dobu ohřeju sice jen 400L, ale na cca 50-60°C (odhad). Solární soustava zapojená do malého objemu tak může reagovat pružněji a požadovaných teplot v horní části akumulace dosáhnout rychleji = výhoda při ohřevu TUV. Po nahřátí horní části nádrže se pak přes trojcestný ventil přepíná na dolní výměník a dohřívá se dolní část nádrže. Nevýhodou je ale omezené množství teplé vody pro přitápění. Navíc při ohřevu horní části akumulace solární soustava nutně pracuje s vyššími provozními teplotami, než by mohla a to znamená i s menší efektivitou.

Chtěl bych poprosit o radu, který z těchto uvedených způsobů zapojení je víc vhodnější pro moje parametry a proč.
Pokud je potřeba víc detailů, doplním.
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.