dřevěná chata - pomoc při návrhu

Rubriky:

Reklama
JP Jan Povolný @jan.povolny před 8 roky01.02.2016 14:46:00
dřevěná chata - pomoc při návrhu

Zdravím všechny přátele kvalitní stavby. Od jara budu rekonstruovat chatu a měl bych na zdejší zkušené stavitele několik otázek. Chata se nachází v Jihočeském kraji v nadmořské výšce cca 450m n.m. na hranici
2. a 3. sněhové oblasti. Je umístěna mezi lesem a rybníkem cca 8m od břehu rybníku a asi 1m nad jeho úrovní v mírném JV svahu(50cm/5m). Podloží je pískové, tedy alespoň podle toho co jsem vykopal pár pařezů a na povrchu lesní hrabanka. V místě nejsou žádné přípojky(el., voda). Dosud byla chata využívána jen sezonně, ale rádi bychom tam začali jezdit i v zimním období(víkendy, prázdniny). Předběžný náčrt od jednoho mého známého je přiložen. Většinu práce na rekonstrukci budu provádět nejspíše sám.
Konstrukce je zamýšlena jako difusně otevřená s následující skladbou:
-vnitřní obklad(palubky, SDK)
-instalační předstěna
-OSB
-KVH a izolace 16cm
-dřevovláknitá deska ???cm
-odvětrání 4cm
-vnější obklad(asi sibiřský modřín s povrchovou úpravou)
Krytinu předpokládám vzhledem k nízkému sklonu střechy z falcovaného plechu. Vytápění krbovými kamny.

Nyní k otázkám.

1. ZÁKLADY: beton do hloubky cca 80cm, šíře 30-40cm, 3 pásy a 2 sloupky jako na obrázku, nebo místo pásů jen sloupky - jaký rozpon na 7m délky? Betonovat jen do úrovně terénu a pak ztracené bednění , nebo vybetonovat do výšky najednou(líbilo by se mi více, ale asi pracnější).

2. PODLAHA: na beton dubová prkna(ano/ne) a na ně smrkové trámky šíře 16cm přichycené na závitové tyče. Jaká výška podlahových trámků a prken, rozpon prken? (na obrázku nejsou rozpěry mezi prkny, budou) Výška a typ izolace? Nedostanu se zespodu k záklopu, lze na spodní okraj prken a trámků našroubovat latě, na ně položit prkna a na ně izolaci? Nějakou folii? Podlaha OSB - tloušťka OSB? 1 nebo 2 vrstvy OSB?

3. KVH KONSTRUKCE: impregnovat? Ve všech materiálech k podobným konstrukcím se píše o spojování KVH hřeby nebo sponami, předpokládám, že vruty nebudou problém. Na obrázku chybí vzpěry nad/pod okny, vyztužení dveřního rámu, ale budou tam(učím se kreslit a rodí se to pomalu). Vnitřní opláštění OSB 18mm - mělo by nějaký smysl např. 22 či 25mm? Vnější plášť dřevovláknité izolační desky(PAVATEX, HOFATEX) - jaká tloušťka? Zde váhám nejvíce, je to hodně drahé a jestli to není na chatku už trochu luxus. Je to tak, že pokud bych zde použil opět OSB, tak už není konstrukce difusně otevřená? Jaký druh izolace mezi KVH? Sklo/minerál (výhody/nevýhody).

Zatím asi vše, ostatní dotazy(střecha, vnitřní dispozice, vytápění) nechám do dalších příspěvků a také až stihnu dokreslit.
Za jakékoliv připomínky, návrhy nebo nasměrování, byť třeba jen heslovitě, budu velice vděčný.

S pozdravem
Jan Povolný

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.