PD + aktivní rekuperace + kamna jako předehřev

Rubriky:

Reklama
IN Ivo Novák @ivo.novak před 8 roky31.03.2016 19:29:00
PD + aktivní rekuperace + kamna jako předehřev

Zdravím. Prosím o zhodnocení takového asi šíleného nápadu.

Stavíme pasivní dům ve formě bungalovu. Líbilo by se mi topení, ohřev TUV a větrání pomocí aktivní rekuperace a elektrických přímotopů (ve formě fólií a infra panelů), především z důvodu relativně vysokého komfortu a relativně nízké pořizovací ceny a rozumných provozních nákladů.

Mám trochu obavu z nemožnosti nahrazení topného zdroje v budoucnu, což by vedlo na řešení typu podlahovka a elektro kotel, ale tím se ztrácí ta krásná jednoduchost řešení (žádné rozvody topné vody, jednoduchá a rychlejší regulace apod.).

Navíc do toho vstoupila Zelená Úsporám, která takto nevyjde bez FVE kvůli primárním energiím.

A teď ten úchylný nápad: Vedle nového domu (3 m, spojeno sklepem) stojí starý dům/dílna s komínem. Napadlo mě umístit tam peletková automatická kamna a při nízkých teplotách jimi předehřívat vzduch přiváděný do rekuperace. Dům má okamžitou výpočetní tepelnou ztrátu menší než 10 W na m^2, takže teoreticky by se měl dát vytopit vzduchem. Jako záloha (asi víc než záloha, ale pro potřeby ZÚ to buď nebude vůbec, nebo to bude záloha) tak pořád budou ty přímotopy. Ideálně bych chtěl použít klasická automatická kamna s okýnkem, aby se trochu topilo i v dílně. Líbí se mi, že takto vlastně mám náhradu za "nevyměnitelné" topení přímotopy v případě nějakých změn v sazbách EE.

V baráku žádná kamna nechci, museli by být buď ve vedlejší budově nebo venku vedle baráku. Koukal jsem na peletková kamna, nejmenší výkony jsou od cca 4 kW (potřebuju ani ne 1,5kW) a stojí výrazně méně, než FVE (která bude dávat elektřinu prakticky jen v době, kdy ji nebudu potřebovat).

Je to natolik málo nesmyslné, abych s tím šel za firmou, co nám počítá ZÚ a zaplatil jim posudek?

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

79 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.