Akumulační nádrž pro vytápění a ohřev TUV

Reklama
MP Miroslav Pniok @miroslav.pniok před 8 roky13.06.2016 22:13:00
Akumulační nádrž pro vytápění a ohřev TUV

Dobrý den,

čeká mě rekonstrukce staršího domku a mj. je potřeba změnit způsob vytápění. Stávající stav je 18kW kotel na uhlí a etážové topení s litinovými tělesy. Tělesa jsou v dobrém stavu a proto bych je rád zachoval. Mám v plánu rekonstrukci provést po částech, takže v 1. etapě zateplit podlahu, strop a vyměnit okna. V 2. pak zateplení fasády a soklu. Po přečtení různých vláken jsem si udělal představu o možném vytápění, které by splňovalo mé požadavky. Návrh zahrnuje peletkový kotel ~15 kW (např. Atmos D15) a akumulační nádrž 1000 l s průtokovým ohřevem TUV a výměníkem pro solar. Od tohoto systému si slibuji:
1. kotel pojede při svém optimálním výkonu nezávisle na TZ domu, které se během rekonstrukce budou zmenšovat. Ekvitermní regulace na nádrži se postará o optimální teplotní spád topné vody.
2. v zimě je ohřev TUV vyřešen přes AN
3. ohřev TUV mimo topnou sezónu si představuju tak, že AN se nabije kotlem a její vybíjení ohřevem TUV bude kompenzováno za příhodných podmínek solarem. Jinak se dohřeje kotlem.

Svůj záměr jsem konzultoval s projektantem a ten mě od jedné nádrže zrazoval a doporučil mi jednu AK na topení (500 l) a bojler na TUV s výměníkama pro solar a kotlovou vodu (300 l). Pokud tomu správně rozumím, tak nevýhoda 1. systému je, že v případě dotápění kotlem se voda v AK promíchá a v celém objemu bude mít stejnou teplotu, takže hlavně v přechodovém období nepůjde využít slunce maximálně, z důvodu vysoké teploty v nádrži. Řeší tento problém el. patrona v horní třetině nádrže? Pro kotelnu a ohřet TUV jsem omezen místem a dvě nádrže bych do domu umístil jen velmi těžko. Hledám proto řešení, kde použiji jen jednu nádrž.
Poprosil bych Vás o Vaše názory na 1. či 2. systém. Vím, že ohledně různých řešení vytápění toho zde bylo napsáno mnoho, ale nenašel jsem přímé porovnání těchto dvou systémů.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.