Akumulační nádrž pro vytápění a ohřev TUVDobrý den,
čeká mě rekonstrukce staršího domku a mj. je potřeba změnit způsob vytápění. Stávající stav je 18kW kotel na uhlí a etážové topení s litinovými tělesy. Tělesa jsou v dobrém stavu a proto bych je rád zachoval. Mám v plánu rekonstrukci provést po částech, takže v 1. etapě zateplit podlahu, strop a vyměnit okna. V 2. pak zateplení fasády a soklu. Po přečtení různých vláken jsem si udělal představu o možném vytápění, které by splňovalo mé požadavky. Návrh zahrnuje peletkový kotel ~15 kW (např. Atmos D15) a akumulační nádrž 1000 l s průtokovým ohřevem TUV a výměníkem pro solar. Od tohoto systému si slibuji:
1. kotel pojede při svém optimálním výkonu nezávisle na TZ domu, které se během rekonstrukce budou zmenšovat. Ekvitermní regulace na nádrži se postará o optimální teplotní spád topné vody.
2. v zimě je ohřev TUV vyřešen přes AN
3. ohřev TUV mimo topnou sezónu si představuju tak, že AN se nabije kotlem a její vybíjení ohřevem TUV bude kompenzováno za příhodných podmínek solarem. Jinak se dohřeje kotlem.
Svůj záměr jsem konzultoval s projektantem a ten mě od jedné nádrže zrazoval a doporučil mi jednu AK na topení (500 l) a bojler na TUV s výměníkama pro solar a kotlovou vodu (300 l). Pokud tomu správně rozumím, tak nevýhoda 1. systému je, že v případě dotápění kotlem se voda v AK promíchá a v celém objemu bude mít stejnou teplotu, takže hlavně v přechodovém období nepůjde využít slunce maximálně, z důvodu vysoké teploty v nádrži. Řeší tento problém el. patrona v horní třetině nádrže? Pro kotelnu a ohřet TUV jsem omezen místem a dvě nádrže bych do domu umístil jen velmi těžko. Hledám proto řešení, kde použiji jen jednu nádrž.
Poprosil bych Vás o Vaše názory na 1. či 2. systém. Vím, že ohledně různých řešení vytápění toho zde bylo napsáno mnoho, ale nenašel jsem přímé porovnání těchto dvou systémů.