Obytné místnosti a podlahová plocha v prostorách se šikmými stropy

Rubriky:

Reklama
JK Jiří Koráb @jiri.korab před 7 roky28.12.2016 22:14:00
Obytné místnosti a podlahová plocha v prostorách se šikmými stropy

Vyhláška č.268/2009 Sb. řeší podlahovou plochu v prostorách se šikmými stropy pouze s ohledem na splnění požadavků pro obytné a pobytové místnosti. Neřeší podlahovou plochu místností se šikmým stropem,které nejsou ani obytné ani pobytové. Zápočet celé podlahové plochy u místností které nemají určenou funkci, bez ohledu na jejich výšku, jak se nyní dělá, je nelogický.Vyhláška nebere v úvahu, že velikost podlahové plochy slouží i ke stanovení velikosti podílu na společných částech domu a od toho se odvíjejících poplatků na údržbu a opravy a velikosti vlastnickýchch práv. Není přeci logické,aby například u místnosti o výšce 0,5 m byl stejný spoluvlastnický podíl a poplatky jako u místnosti vysoké 2,5 m.

Při stejné podlahové ploše dvou místností z nichž jedna je obytná a druhá je pouze místností, je u místnosti funkčně lépe vybavené, stanoven menší podíl na společném majetku domu a místnosti hůře vybavené, se stanovuje podíl větší. Přitom se jedná se o velikost v metrech podlahové plochy a ta by měla být stejná, bez ohledu na způsob užívání místností.
Myslím,že je třeba řešit stejným způsobem obytné, pobytové a pouze místnosti u kterých ,by se nezapočítávala plocha se světlou výškou menší než alespoň 1,2m. Nevidím žádný důvod,proč stejně velké místnosti by měli mít rozdílné rozměry v metrech. Viz: Obrázek 1-1 výškové uspořádání podkroví obytných budov podle vyhlášky č.268/2009 Sb.

Rád bych znal odborný názor, k těmto poznámkám a na koho se lze obrátit v případě, že by bylo doporučeno k realizaci.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.