Topení nechce dobře topit

Rubriky:

Reklama
VV Vaclav Vacek @vaclav.vacek222 před 7 roky08.01.2017 09:11:00
Topení nechce dobře topit

Dobrý den,
podlahové topení v domě mi přestalo uspokojivě topit.

Mám RD, dřevostavbu o ploše cca 10x10 m, kolaudovaný a provozovaný cca 5 let. V přízemí mám podlahové topení, v prvním patře radiátory.
První patro prakticky nevyužívám a topím v něm málo. V domě mám krbová kamna, a dokud fyzicky můžu, tak jimi topím. Poslední dva roky byly celkem mírné zimy a podlahovku jsem prakticky nevyužíval.

Teď co nastaly silné mrazy, tak se mi nedaří podlahovkou dům vytopit, byť mám nastavenu teplotu v pokojích na 25 st C a to po celých 24 hod. Podlaha nejeví známky nějakého přehřátí. V rozdělovač podlahového topení pocitově obě trubky – příchozí i odchozí jsou na stejné teplotě. Teploměry na nich ukazují 24 (odchozí) resp. 25 (příchozí). V zónové směšovací hydraulické jednotce mi teploty ukazují 23, resp. 21 na podlahovém okruhu a 28 / 23 na radiátorovém okruhu.

Kontaktoval jsem topenáře, ale ten mi řekl, že to začne topit, ať nemám strach. Zkusil jsem odvzdušnit radiátory, to je v pořádku. Zkusil jsem, zda fungují samoodvzdušňovací ventily na rozvaděči podlahového topení – fungují.
Obě čerpadla pocitově jdou – vrčí.

Na zónovém regulátoru všechny okruhy podlahového topení podle kontrolek jdou, na rozvaděči podle průtokoměrů je průtok vody v pořádku.
Na kotli jsem zkontroloval tlak vody v topném systému – 1,5 baru.

Nevím, kde může být problém – může někdo poradit?

V zónovém regulátoru SZ10004 má nastaveny tyto parametry:
Podlahový okruh:
Min teplota topné vody 20
Max teplota topné vody 45
Offset žádané teploty 0
Horní limit topení 50
Sklon ekvitermní křivky 0
Posun ekvitermní křivky 0

Radiátorový okruh
Min teplota topné vody 20
Max teplota topné vody 55
Offset žádané teploty 0
Horní limit topení 60
Sklon ekvitermní křivky 0
Posun ekvitermní křivky 0

Řízení obou okruhů zajišťuje Honeywell systém, který řídí kondenzační kotel Thermona Therm 17 KDZ 10 se 100 l zásobníkem vody ov výkonu 17 kW.
Kotel je řízen zónovým regulátorem Honeywell SZ10004 (viz snímek), rozdělování vody pro podlahové topení a radiátorový okruh je zajišťováno zónovou hydraulickou jednotkou Thermona SIM 2Z-11 (viz obrázek). Rozdělování vody do topných okruhů podlahového topení je zajišťováno rozdělovačem 7 větví - viz obrázek. Každá větev má svůj bezdrátový ovladač, který je přes zónový regulátor Honeywell HCE80 spojen s pokojovou regulací Honeywell Evo Home.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.