Skladba podlahy v koupelně

Rubriky:

Reklama
AD Adam Deštěnský @adam.destensky před 7 roky05.03.2017 10:06:00
Skladba podlahy v koupelně

Dobrý den

Budu dělat ve starém cihlovém domě novou koupelnu a nyní řeším správnou skladbu podlahy. Mělo by to vypadat asi takto (pořadí ze zdola směrem nahoru):

1. Zemina

2. Vodorovná hydroizolace - asfaltové pásy s Al folií, navařené na původní hydroizolaci zdiva, případně vytažené až k úrovni svrchní vrstvy podlahy - čímž vznikne hydroizolační vana. Nevím přesně jak se správně řeší průchod kanalizační trubky DN110 přes hydroizolaci - jednou jsem si vystříhal s asfaltových pásů takové průchodky, obvařil jimi průchozí trubku a ještě to opatlal mocnou vrstvou butylenu a vypadá to, že to funguje - existuje ale nějaké systémové řešení ?

3. Tepelná izolace 10 až 15 cm - buď XPS polystyren, v tom případě bych lil beton přímo na něj, nebo EPS, ale jestli jsem to pochopil správně, tak bych ho musel přikrýt PE folií, aby nenabral vlhkost z betonu. Osobně se mi ale více zamlouvá XPS, jelikož je to jakási větší jistota proti vlhku, ačkoliv je dražší.

4. Obyčejný betonový potěr 10 cm - v jednom rohu bude stát vana a v druhém stacionární bojler 160 l. V těchto místech bych pak vyztužil beton kari sítí, nebo bude lepší vyztužit celou plochu ?

5. Okolo betonu dilatační mirelonový pásek. Zde ale vůbec netuším (ani jsem to zatím nezjistil), jestli použít tloušťku 5 nebo 10 mm. Kloním se spíše k 10mm. Výška pásku je 100mm, takže mi krásně vyjde na celou výšku betonové vrstvy. Navíc se u nás prodává varianta s fólií, takže nebude mít tendenci nabírat vlhkost z betonu.

6. Na hrubé betonové podlaze pak budou stát přizdívky z ytongu - kout pro vanu a přizdívka jedné zdi, jelikož je tak křivá (a navíc 30tka na severní stranu), že bude dozděna ytongem 15 - 32 cm (tak moc je křivá).

7. Na hrubou betonovou podlahu přijde položit stříbrná reflexní fólie pro odraz tepla.

8. Dále fólii přijde položit elektrické podlahové topení v určeném místě.

9. Elektrickou podlahovku nechám zalít nějakou směsí, která zároveň dokonale srovná celou podlahu (měli by na to být firmy, které dojedou autem před barák, přes okno natáhnou hadici a z ní lijí směs na podlahu)

Výsledkem bude dokonale rovná podlaha s topením. Nyní už jen natřít tekutou lepenkou a položit dlažbu.

Mohlo by takové řešení podlahy bát správné ?
Hlavní nejasnosti mám v tomto:
- Jak provést průchod kanalizační trubky přes hydroizolaci
- Použít pro tepelnou izolaci XPS nebo EPS s PE folií ?
- Vyztužit celou podlahu armováním ?
- Jak tloustou dilataci mezi betonem a zdí - 5 nebo 10 mm ?
- Lepit na beton stříbrnou reflexní fólii pro el. topení ? Nikdy jsem to neviděl, ale v některých článcích o el. podlahovém topení se uvádí - teplo půjde rovnou do dlažby, ale zase podlaha bude mít minimální akumulační schopnosti.
- Jak tlustá asi el. podlahovka je ? Vypadá to tak na 1cm

Děkuji za nápady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.