(nováček) Přepínání mezi 16 obvody pomocí jednoho přepínače

Reklama
KD Karel Dvořák @karel.dvorak108 před 7 roky16.04.2017 23:00:00
(nováček) Přepínání mezi 16 obvody pomocí jednoho přepínače

Dobrý den, nevím, zda se ptám na správném místě, snad ale ano. Předem se omlouvám za nešikovné popisy, zatím se v tom vůbec nevyznám, jediné znalosti jsou ty, co zůstaly kdesi mlhavě ještě ze střední školy.

Pro jeden jednoduchý (čistě estetický) projekt potřebuju udělat jednoduchý obvod, kde pomocí přepínače vybírám, která z 15 led diod bude svítit.

Umím zapojit LED diodu tak, abych ji nespálil. Nyní chci vyřešit to přepínání mezi diodami. Potřebuji, aby byl někde v obvodu přepínač, kterým bych vždy zapojil jeden z obvodů s LED diodou, případně všechny obvody vypnul.

Kdybych potřeboval přepojovat mezi dvěma obvody, je to jednoduché, koupím si takový ten šoupací dvoustavový přepínač. Chtěl bych se tedy zeptat, zda existuje šestnáctistavový (nebo i vícestavový) přepínač, který by měl jeden vstup a 16 výstupů a podle toho, jak je nastaven, do toho výstupu by šel proud, ostatní by byly vypnuté.

Zatím jsem našel na internetu jen nějaké přepínače, které mají sice 16 stavů, ale "drátků" je tam o dost méně, takže netuším, zda mi vůbec budou k něčemu.

Poradil byste mi někdo prosím? Předem díky...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.