Odvětrávat zateplený prostor střechy/půdy?

Rubriky:

Reklama
LN Ladislav Nagy @ladislav.nagy956 před 6 roky13.09.2017 09:31:00
Odvětrávat zateplený prostor střechy/půdy?

Dobrý den,

prosím o radu. Řešíme zateplení mírně šikmé střechy (sklon cca 6 stupňů). Na jedné straně střechy je 50 cm vysoká atika. Střecha je široká cca 8,5 m. Z čela a ze zadadu domu vedou do střechy odvětrávací průduchy (4+4 díry průměru cc 5cm).

a) Varianta "Studená půda"
Projektant nám navrhl položit paroizolaci na stropní konstrukci pod vazníky a na tu paroizolaci dát vatu tak, že bude ležet mezi vazníky a částečně je i překrývat (viz od ruky kreslený obrázek).
Celková výška vaty bude 24 cm. Samozřejmně, že tam, kde bude vazník, bude ta izolace fungovat hůře.
Projektant navrhl, že střecha bude odvětrávaná jako dosud větracími otvůky, které jsou nad tepelnou izolací.

b) Varianta "Teplá půda"
Oslovili jsme několik firem na realizaci. Některé z nich se divily, proč to chceme dělat tak složitě. Že jednodušší by bylo nepokládat tu vodorovnou izolaci na stropní konstrukci, ale až nahoru na OSB desky, které by se položili místo stávajících prken na vazníky.
Viz v počítači narýsovaný obrázek.
Tím by se zateplil celý prostor mezi vazníky (= nepřístupná minipůda). I přesto, že by se ten prostor zateplil, tak doporučují nechat ty 4+4 odvětrávací díry.

A to je to, co se mi nezdá. Měli bychom pak zateplenou celou střechu (celý prostor mezi vazníky) a přitom bychom do ní nechali 4+4 trvale otevřené průduchy.
Ty průduchy by v zimě pak přiváděli chlad do již teplého zaizolovaného "teplého" prostoru mezi vazníky. Mám obavu, že by takové odvětrávání znehodnotilo investici do vodorovné izolace.
Ty firmy a také náš stavební dozor tvrdí, že ta ztráta tepla způsobená těmi osmi otvory nebude zásadní, že tak se to řeší a že je to v pohodě.

Prosím, co si o tom myslíte? Mám se držet původní varianty se "studenou půdou" anebo se nemáme bát varianty "teplá půda" i s těmi odvětrávacími otvory, protože budou mít jen nepatrný energetický dopad?

Děkuji za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.