Využití přebytku energie fotovoltaiky k odvlhčení sklepa

Reklama
JT Josef Trnka @josef.trnka289 před 2 roky24.06.2022 12:24:42
Využití přebytku energie fotovoltaiky k odvlhčení sklepa

Zdravím
Instaloval jsem si fotovoltaiku pro ohřev vody v boileru a jelikož jsem systém trochu předimenzoval, tak většinou kolem poledne je boiler na 100% a panely jedou na prázdno. Mám systém s měničem bel který umožňuje napájet pouze tepelné spotřebiče bez elektroniky.
Napětí na AC výstupu pro boiler je střídavé obdélníkového tvaru. Na AC výstup je zakázáno připojit
jinou než odporovou zátěž.
Chtěl jsem využít přebytky k napájení odvlhčovače ve sklepě, ale musel bych instalovat na přívod z panelů výkonný měnič 300 V DC/12v, baterie a následně měnič 12/230v což je nesmyslně nákladné a o nějaké návratnosti se nedá ani mluvit.
Napadlo mě, jestli by se nedalo použít systému jako jsou lednice na propan butan, jen s tím rozdílem že k ohřevu použiju klasické odporové těleso míto plynového ohřevu. Ochlazoval by se pak výparník na kterém by kondenzovala voda a následně by se odváděla do nějaké sběrné nádoby.
Nexistuje něco podobného nebo je možné obdobný systém s velkým výměníkem sestavit? Příkon pro topné těleso může být až 2,5kw.(výkon soláriu)
Je to úplná hloupost, nebo by se to dalo nějak využít?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.