Nedostatečná zvuková izolace, prosím o radu.

Reklama

Rubriky:

Reklama
JT Jan Trýska @jan.tryska před více než rokem27.09.2022 20:16:39
Nedostatečná zvuková izolace, prosím o radu.

Zdravím,

Mám problémy se zvukovou izolací stropu.
Prosil bych o radu zkušených. V novostavbě rodinného domu máme trámový strop. Trámy jsou pohledové. Na trámech fošnový záklop 50mm, kročejová isolace izover t-p 40mm, esp 100 40mm a tři vrstvy osb 12 mm do kříže, prošroubované. Mezi osb vrstvami osb je mirelon 2 mm, ten je také mezi polystyrenem a první vrstvou osb. Po obvodu minerální pás.

Původním problém byla nedostatečná zvuková izolace stropu + dupot, k tomu se po půl roce užívání objevil problém v podobě nepříjemného povrzávání podlahy, způsobeným mým neodporným prošroubováním osb desek. Na osb desky byly použity vruty v délce 20mm první dvě vrstvy osb a poté všechny tři vrstvy byly prošroubovány 30 mm. Bál jsem se, že kdybych prošroubovával osb delšími vruty, vydávaly by tyto vruty zašroubované do polystyrenu nežádoucí zvuky.

Když jsem vruty z první vrstvy na zkoušku v jednom z pokojů odstranil, povrzávání bylo o ½ menší.

V zimě mám v plánu podlahy předělat, chtěl bych je však udělat pořádně a proto se chci dotázat, zda s tím má někdo zkušenosti.

Původně jsem chtěl betonovou roznášecí vrstvu, tak jako to mám v přízemí, ale dle statika by vyhověla jen ½ podlah podkroví.

V plánu je několik variant:
Nechat tam osb a smířit se z dupotem a zhoršenou zvukovou izolací, podlahy demontovat a osb k sobě slepit.

Nebo udělat podlahu rovnou. Přemýšlel jsem skladně, isolace izover t-p 40mm, esp 100 40mm, posléze nějakou gumovou podložku například: https://www.gumex.cz/tlumici-elasticke-d…
Poté 1x osb deska a dvě až tři cetris desky. Podlahy si mohu dovolit zvednout v celým patře o cca 1,5 mm. Cetris desky mají 2* větší objemovou hmostnost nežli osb a ta guma by tomu mohla také pomoci. Co si o tom myslíte.

Díky moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.