Kondenzace vody uvnitř rámu oken - těsnění

Rubriky:

Reklama
JF J. F. @jf777 před více než rokem08.02.2023 09:10:06
Kondenzace vody uvnitř rámu oken - těsnění

Dobrý den,

všiml jsem si, že nám uvnitř na rámu vcelku nových dřevěných eurooken (profil 92) mezi vnitřním a vnějším těsněním kondenzuje voda. A to ne trochu, ale tvoří se tam loužičky, které někdy protečou až na parapet. Začal jsem řešit jak se to děje a zjistil jsem, že se jev projevuje zejména u dvoukřídlých oken uprostřed.

Když jsem se pak díval, jak je vymyšleno těsnění, zjistil jsem, že mezi křídly a rámem v dolní a horní části okna jsou neutěsněné dírky (cca 5 x 10 mm) vedoucí do prostoru mezi vnitřním a vnějším těsněním. Takže to celé vlastně tvoří "komín". Zkusil jsem večer díry přelepit páskou, aby tam nemohl proudit vzduch a ráno tam voda prakticky nebyla.

Příčinu jsem tedy snad nalezl, ovšem nevím, zda je tento způsob řešení těsnění standardem, nebo existuje nějaký jiný standard, nebo si to každý výrobce dělá jak chce. A hlavně ty otvory potřebuji nějak zatěsnít a nevím jak. V příloze jsou dvě fotografie cesty, kudy proudí dovnitř rámu vzduch.

Další věc je kontakt těsnění a závěsů, resp. těsnění zamáčknuté pod závěsem. Tamtudy pro změnu trochu táhne a to tak, že na špaletě vedle pantu se při venkovním nočním mrazu sráží voda. Máme celkem kvalitní silikátovou výmalbu s vysokým Ph, takže to ještě neplesniví, ale bojím se, že je to jen otázka času. Řešení těsnění je na třetí fotce, dělá se to kolem pantů takto, nebo to jde vyřešit i nějak lépe?

Děkuji za každou zkušenost či radu.

j.f.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.