Izolace průchodu sání/výfuku VZT obvodovou zdí

Reklama

Rubriky:

Reklama
PD Pavel D @pavel.d před více než rokem09.04.2023 13:49:00
Izolace průchodu sání/výfuku VZT obvodovou zdí

Dobrý den vespolek, chtěl bych opět poprosit o rady, tentokrát jde o přiměřenou izolaci průchodu sání/výfuku VZT obvodovou zdí. Realizace by měla proběhnout za pár týdnů, jde o novostavbu ve fázi vylitého anhydritu, čili na řadě jsou rozvody VZT a pak stropy. Hlavní sání i výfuk VZT budou vedeny v tech. místnosti v montážní mezeře mezi SDK a OSB, čili v zatepleném prostoru (zateplení je nad OSB). Sání i výfuk budou z vytápěného prostoru procházet obvodovou vápenopískovou zdí 175 mm a zateplením EPS 230 mm.
Realizační firma je zvyklá používat EPE trubky Ubbink se stěnou 16mm https://www.ubbink.com/int/products/vent… . Výrobce uvádí lambdu 0.041, na Luftuj.cz došli k hodnotě okolo 0.1 zde https://www.luftuj.cz/clanky/epe-x-aduro… . Realizační firma je zvyklá vést sání i výfuk touto trubkou skrz obvodovou zeď bez další izolace.
Já jako laik uvažuji o situaci, kdy trubkou přichází zvenku vzduch např. -10 stupňů, zda nebude nejbližší okolí zdiva prochlazováno tak, že by tam docházelo ke kondenzaci, byť jen pár týdnů v roce. Zkusil jsem použít zdejší kalkulátor "Výpočet prostupu tepla vícevrstvou konstrukcí ...", což nevím, jestli není zčásti nesmysl, ale pro 20 st. interiér a -10 venku mně vychází kolem 5 stupňů na na rozhraní mezi trubkou a zdivem, a okolo 13 stupňů na vnitřní straně obvodové zdi blízko trubky. Čili to by ukazovalo na vhodnost zaizolování té trubky.
No a teď proč se ptám: Realizační firma už má v obvodové zdi připraveny prostupy s průměrem cca 160 mm, čili jen pro vnější průměr trubky. Je moje úvaha (a výsledky z kalkulátoru) zhruba správná, a měl bych po firmě chtít, ať tu zeď "rozmlátí" a vytvoří širší prostup pro průchod se zaizolováním?
Děkuji předem všem znalejším za případné posouzení a doporučení.

EDIT 9.4. 19:40 dle podnětu p.Bednáře:
Prostupy jsou připraveny nikoliv pro průměr 160mm (to je vnitřní průměr trubky), ale cca 190-200 mm. Ale dotaz zůstává, tj. zda je vhodné takovou trubku důkladněji zaizolovat, takže vysekat v hotové stěně z tvrdého VPC o kus větší otvory. Anebo naopak, při těch parametrech trubky, tj. stěna 16 mm z materiálu s lambdou někde mezi 0.04 až 0.1, nebude docházet k významnějšímu prochlazování okolního zdiva, a mám to nechat být.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.