Zápach z odvětrání kanalizace v panelovém domě

Rubriky:

Reklama
JP Jan Poduska @joduska před 9 měsíci10.08.2023 11:50:41
Zápach z odvětrání kanalizace v panelovém domě

Dobrý den, potřebuji poradit s problémem, který nevím, jestli patří úplně do této rubriky, ale přijde mi to nejbližší. V bytě v panelovém domě (jsem 3. patro z 7 nadzemních), kam jsem se nedávno nastěhoval mě začal trápit zápach ze starých trubek, které slouží nejspíš k odvětrání kanalizace. Chtěl bych vědět, co se s tím dá dělat.
Situace je taková, že v bytě je komora, kudy vede 7 (pravděpodobně azbestocementových) trubek (viz přiložené fotky). Trubky jsou různě popraskané a jedné trubce (která není vidět, protože je mezi těmi, co ještě drží pohromadě) chybí celý asi 50 cm dlouhý úsek - do této trubky je ve spodní části zasazena pomačkaná PVC trubka, která čouhá do komory (pomačkaná proto, že jinak ji zřejmě nebylo možné do úzkého prostoru za trubkami dostat). Z fotek je situace snad jasná. Ostatní trubky - odpadní, vodovodní, plynové a vzduchotechnika jsou v šachtě za WC - jenom tyto trubky vedou komorou. K situaci jsem takto přišel, nic z toho, co je na fotkách, není moje oprava, ani nevím, jak došlo k porušení té jedné trubky.
V celé komoře je cítit zápach jako z WC nebo kanálu - intenzita je různá. Když jsou zavřené dveře, zápach nejde do bytu, ale stejně mě to štve, protože nemohu komoru používat.
Moje dotazy jsou následující:
1. věděl by někdo, k čemu takové trubky přesně jsou a jak se takové problémy řeší?
2. napadlo mě čouhající trubku zalepit, utěsnit nějakým krytem a netěsnosti vyřešit montážní pěnou. Ale nevím, jestli to neporuší větrání kanalizace v domě? (pokud tedy trubky slouží k tomu, ale na základě zápachu soudím, že ano)
3. může někdo potvrdit, že se jedná o azbestocement? Počítám, že vyměnit takové trubky bude dost náročné.

Děkuji za vaše postřehy a rady. Budu vděčný, za jakýkoli konstruktivní příspěvek nebo názor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.