Může mi do odkouření pršet??

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před 8 měsíci22.09.2023 14:16:56
Může mi do odkouření pršet??

Dobrý den,
řešil jsem tu problém s vedením odkouření v příčkách (viz https://forum.tzb-info.cz/153952-muze-by… kterým mě obšťastnil soused, přestože mi slíbil, že vybuduje komínové těleso. Mělo to pokračování. Po korektním sestavení odkouření plynařem (provrtané otvory v podlahách - odkouření u zdi, časem zmizelo v příčkách) mi kotel 2 měsíce fungoval, ale přestal ve chvíli, kdy klempíř na střeše na chvíli vyndal poslední díl odkouření. Když ho pak následně zasunul zpět, netušil, že vnitřní i vnější trubka musí zapadnout asi 5 cm, neměl vazelínu, a prostě to jen narafičil. Okamžitě se míchal čistý vzduch se spalinami a kotel padal do erroru. Ukrajinský mistr zednický to rychle spravil, ale jen dočasně. Bylo podezřelé, že si na střechu bere flexu. Co udělal, vysvětlím později.

Dva měsíce topení fungovalo, ale pak přišlo špatné počasí a vichřice na začátku února a kotel opět přestal topit. Za měsíc mi to spravili: přivezli plošinu a kvalifikovaného komináře, který zjistil, že Ukrajinec zkrátil vnitřní trubku o 5 cm, aby mu nepřečuhovala, když už ji tam nemůže zasunout. Následně mu tam ale ta vnitřní trubka přece jen dobře zapadla, a těch 5 cm začalo scházet nahoře. Už to neřešil. Vítr po čase asi posunul "klobouk" odkouření a opět se začal míchat čistý vzduch s kouřem. Kominář vyměnil poslední díl odkouření, korektně ho nasadil včetně kloboučku, a půl roku vše fungovalo.

V době, kdy byla nahoře ta kratší vnitřní trubka, se mi pod kotlem udělala louže. Měl jsem za to, že je to důsledek stejné příčiny, a nijak se neznepokojoval. Jen jsem si nechal udělat nezávislou revizi kotle. Uvnitř byly stopy po vodě, ale dle kotelníka nic vážného.

Nyní se ale objevil nový problém. V době, kdy se 2 měsíce v bytě netopilo, protekly kotlem do plastové krabice pod ním 4 litry vody. Viz obrázek - obroučka na krabici. Další blíže neodhadnutelné množství vody vyteklo vedle krabice, viz obroučka na desce - obrys krabice. Stopy po vodě v kotli jsou na obrázku - ve vodě byl prach a proto jsou vidět šmouhy po mém prstu. Na více místech je vidět rez. Viz obrázky

Zcela nadbytečně jsem zkontroloval odvod kondenzátu tak, že jsem do kolene nad kotlem, do vnitřní trubky, nalil 10l vody. Protekla až do odpadu bez problému, a kotli se nikde neobjevila ani kapička.

Je to pro mne trochu záhada. Voda podle mne teče vnější trubkou odkouření (tedy mezikružím). Řekl bych, že na 95%. Zbytek dávám na "záhada". Abych to dokázal, budu muset nechat dát kotel sundat, aby bylo vidět jak voda teče vnější trubkou. Kolínko nad kotlem nepůjde vyndat, a stejně bych nevěděl jak vodu odvést bokem mimo kotel.

Divné je, že se to stalo až po půl roce. Ale v srpnu byly 2 dny, za které napršelo 120 mm a pak ještě 4 dny, během nichž opět napršelo 120 mm. Jiné deště byly jen za 20 mm.

Domnívám se, že mám problém jen za extrémního deště. Co tomu říkáte, odborníci, je to možné?? Může mi pršet kloboučkem do mezikruží?

Teoreticky by se voda do vnější trubky mohla dostat z té vnitřní, kdyby tam byla netěsnost. Ale to by se zase míchaly spaliny se vzduchem a kotel nehořel. Může to být ještě něco jiného? Díky za názor.

Je ještě povolené dělené odkouření? Čistý vzduch bych přivedl z boku domu a spaliny dále vedl nahoru.

Mám kotel zničený? Zkrátila se jeho životnost hodně? Díky předem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

30 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.